Proces samoobnove ne pomiče se gotovo nikud, priznali su nam: ‘Do sada nije isplaćen niti jedan predujam’

Foto: fah

“Do sada nije isplaćen niti jedan predujam, budući da Središnji državni ured nije zaprimio ni jednu odluku Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prema kojoj bi korisnik ostvarivao pravo na predujam”, odgovorili su iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambenog zbrinjavanja za Narod.hr na pitanje o samoobnovi nakon potresa na Banovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom: Hoće li građanima doista biti lakše upustiti se u samoobnovu?

Poticanje samoobnove pompozno je najavio ministar graditeljstva Ivan Paladina još prije nekoliko mjeseci. Novi program mjera po kojem bi sve trebalo biti lakše za stradale u potresu stupio je na snagu 29. srpnja. Za mnoge stanovnike Banovine koji su u kontejnerima sada već skoro dvije godine ovo se činilo kao velika nada, ali zasad na tome i ostaje jer po pitanju samoobnove nije napravljeno gotovo ništa.

> Zima pred vratima, skoro dvije godine u kontejnerima: Toliko najavljivana samoobnova, a još nijedna ključna odluka za novčanu pomoć nije donesena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo odgovor Središnjeg državnog ureda u cijelosti:

Koliko je odluka Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine po pitanju konstrukcijske samoobnove kuća dosad stiglo u Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje?

Sa danom 07. 11. 2022. zaprimljeno je u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje ukupno 44. odluke o obnovi izdanih od strane Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koje se odnose na konstrukcijsku obnovu.

Za koliko je objekata kod konstrukcijske samoobnove u tijeku tehničko-financijska kontrola, što ona uključuje i koliko u prosjeku traje? Koliko je odluka u ovakvim slučajevima već doneseno?

Po zaprimanju Odluka, iste se dostavljanju na daljnje postupanje operativnom koordinatoru i tehničko-financijskoj kontroli. Za većinu dostavljenih Odluka osim u slučaju uklonjenih kuća, sukladno Programu mjera potrebno je izraditi Nalaz postojećeg stanja građevinske konstrukcije kojim se utvrđuje uporabljivost građevine, kojeg izrađuju ovlašteni inženjeri građevinarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S današnjim danom, dostavljena su 23 pozitivno ovjerena Nalaza ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije. Na tehničko – financijskoj kontroli trenutno su još 4 Nalaza ocjene postojećeg stanja.

U dijelu tehničko – financijske kontrole Elaborata ocjene postojećeg stanja i Projekata obnove konstrukcije zgrada, u obradi je ukupno 10 predmeta, čija je izrada Izvješća o kontroli u tijeku.

Koliko prosječno prođe vremena od dana zaprimanja odluke Ministarstva do donošenja odluke tehničko-financijske kontrole u slučaju konstrukcijske samoobnove?

S obzirom na složenost modela samoobnove, postupak traje ovisno o kompletnosti i ispravnosti dostavljene dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Molim pojašnjenje na primjeru: Vlasnici koji su tijekom listopada zaprimili odluku Ministarstva oko konstrukcijske samoobnove, u kojem roku mogu očekivati odluku financijsko-tehničke kontrole i isplatu novca ako su se odlučili na predujam?

Rok ovisi o naprijed navedenim preduvjetima kompletnosti i tehničkoj ispravnosti dostavljene dokumentacije. Po donesenoj odluci od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Središnji državni ured potpisuje s vlasnikom ugovor o isplati predujma kojim se uređuju prava i obveze govornih strana, kao i rokovi za isplatu. Isplatu će provoditi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

U koliko je slučajeva konstrukcijske samoobnove dosad isplaćen predujam? O kojim je iznosima riječ?

Do sada nije isplaćen niti jedan predujam, budući da Središnji državni ured nije zaprimio ni jednu odluku Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prema kojoj bi korisnik ostvarivao pravo na predujam. Za isplatu predujma moraju biti utvrđeni uvjeti, a za utvrđivanje uvjeta je sukladno Zakonu o obnovi nadležno Ministarstvo.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.