Zima pred vratima, skoro dvije godine u kontejnerima: Toliko najavljivana samoobnova, a još nijedna ključna odluka za novčanu pomoć nije donesena

paladina kontejneri
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Poticanje samoobnove pompozno je najavio ministar graditeljstva Ivan Paladina još prije nekoliko mjeseci. Novi program mjera po kojem bi sve trebalo biti lakše za stradale u potresu stupio je na snagu 29. srpnja. Za mnoge stanovnike Banovine koji su u kontejnerima sada već skoro dvije godine ovo se činilo kao velika nada, ali zasad na tome i ostaje jer po pitanju samoobnove Ministarstvo je riješilo tek 25% slučajeva, a Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, odgovoran za tehničko-financijsku kontrolu bez koje se ne može ništa, nije donio još nijednu odluku. Mnogi se pitaju – zima je pred vratima, što se čeka?

> Novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom: Hoće li građanima doista biti lakše upustiti se u samoobnovu?

Od 192 slučaja obradili samo 25%?

“Za područje koje je u nadležnosti provedbenog tijela – Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprimilo je zahtjeve za samoobnovu za 192 lokacije te je donijelo 48 akata, odnosno obrađeno je 25% zaprimljenih zahtjeva“, poručili su nam iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i ustvrdili kako je prosječan rok za donošenje odluke od predaje kompletne dokumentacije do donošenja odluke četiri dana.

S obzirom da nam se čitatelji žale kako informacija o prosječnom roku za donošenje odluke od predaje kompletne dokumentacije do donošenja odluke nije točna, jer neki od njih čekaju već mjesecima, a i od samog donošenja novog programa mjera prošlo je već gotovo dva mjeseca, zatražili smo informaciju koliko su odluka donijeli u međuvremenu(od našeg prvog do zadnjeg upita – u 10 dana) kao i komentar nekog od nadležnih na tu informaciju. Odgovor do objave ovog članka nismo dobili.

Još nijedna odluka tehničko-financijske kontrole nije donesena

Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje uputili smo upit koliko se u slučaju samoobnove na Banovini čeka odluka tehničko-financijske kontrole i koliko je odluka doneseno. Naime, kad se dobije odluka Ministarstva o pravu na obnovu idući korak je odluka tehničko-financijske kontrole.

“Do sada smo zaprimili 46 Odluka o samoobnovi. Sve Odluke su proslijeđene operativnim koordinatorima i tehničko-financijskoj kontroli.

Za dvije Odluke je dokumentacija pregledana i ovjerena te se sljedeći tjedan očekuje financijski izračun.

Za ostale Odluke se rade Nalazi i pregledava dokumentacija nakon čega će se donijeti konačna odluka o pravu na novčanu isplatu“, odgovorili su nam.

Što to znači za one koji se upuštaju u samoobnovu?

Za one koji se upuštaju u samoobnovu odgovor Središnjeg državnog ureda znači da još ne mogu početi sa samoobnovom. Tehničko-financijska kontrola odlučuje što će doista biti financirano u obnovi(opravdani troškovi), a na temelju projekta obnove konstrukcije građevine. Tek nakon njihove odluke, a još nijedna nije donesena, moguće je dobiti novčanu pomoć od države. Listopad samo što nije počeo, većina građevinskih firmi je zauzeta, ali samoobnova je i dalje na čekanju.

Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati, ubrzajte proces

Ministar graditeljstva Ivan Paladina komentirao je u srijedu dinamiku obnove nakon potresa te istaknuo da se organizirana obnova nastavlja, ali da bi se – kroz ponuđene modele samoobnove – i vlasnici trebali dodatno angažirati kako bi se ubrzao taj proces. No, nije rekao da taj proces itekako koče njegovo Ministarstvo i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje.

“Nastavljamo organiziranu obnovu i na većini gradilišta u narednom periodu će biti organizirana obnova, ali isto tako smatram da bi – kroz tako kvalitetne modele samoobnove, gdje omogućujemo nadoknadu troška za njihovo potrošeno vrijeme i avans da mogu početi bez svojih sredstava – bar jedan dio vlasnika trebao preuzeti dio obaveza na sebe“, rekao je Paladina za Dnevnik Nove TV.

Što ako se upustite u samoobnovu?

Program mjera odnosi se na objekte na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Posebno je mjera posvećena poticanju građana na samoobnovu te je u tu svrhu uvedena naknada za poslove koordinacije samoobnove. Samoobnova nije nimalo jednostavan posao, a ova naknada trebala bi olakšati onome tko je obnovu vodio.

U postupcima samoobnove, odnosno kod postupaka dodjele novčane pomoći za konstrukcijsku obnovu i obnovu konstrukcije zgrade u okviru rekonstrukcije zgrade te novčane pomoći umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće, podnositelj zahtjeva ima pravo na naknadu za poslove koordinacije samoobnove. Dodatno, uvedena je i mogućnost isplate predujma kod samoobnove obiteljskih kuća. Kao predujam će biti moguće dobiti 25% utvrđenog iznosa potrebnog za obnovu. Kako će funkcionirati nakon potrošenih 25% posto nije poznato, ali je moguće da će se moći tražiti refundiranje po plaćenom računu i s time bi se onda moglo nastaviti dalje(znat će se kroz desetak dana).

Situacija s PDV-om

Također, Programom mjera je propisano da građani prilikom isplate novčane pomoći ostvaruju i pravo na refundaciju plaćenog PDV-a, dok se za slučaj u kojem se osoba stambeno zbrinjava darovanjem stana u vlasništvu Republike Hrvatske navodi da nema obveze plaćanja poreza na promet nekretnina.

Nadalje, u svrhu ubrzanja postupka, uvedena je mogućnost da Ministarstvo naloži provedbenom tijelu osiguranje usluge izrade nalaza prije donošenja Odluke o obnovi, kako bi se, kao prvi korak, utvrdio stupanj oštećenja zgrade i dao jasan smjer u kojem se zgrada obnavlja.

Regulacija cijena

Uređeno je i pitanje građenja zgrada, kao jedna od mjera za ostvarivanje stambenog zbrinjavanja osoba pogođenih potresom na području na kojem je proglašena katastrofa, s čime u vezi se propisuju smjernice za gradnju i ostali potrebni elementi. Kod postojećih smjernica u postupcima obnove detaljnije se razrađuju potrebni elementi radi jasnoće i lakšeg postupanja provedbenih tijela te sudionika u obnovi.

Isto tako, uslijed pojave globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda nužno je bilo pristupiti revidiranju maksimalnih cijena za robu, radove i usluge utvrđene u tablicama, te će se iste iz navedenog razloga ažurirati kvartalno, a po potrebi i češće. Radi pojednostavljenja publikacije ažuriranih tablica u trenutnim okolnostima one su izdvojene iz samog teksta Programa mjera te će se objavljivati na mrežnoj stranici Ministarstva. U prijevodu, s obzirom na stanje na tržištu, gdje je sve poskupjelo, i maksimalne cijene su povećane.

Cijeli program mjera kojim bi se trebala olakšati samoobnova možete pronaći ovdje:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.