Pročitajte intervju nastavnika koji se tijekom posjeta Vukovaru ‘osjećao bolesno’ za Pupovčeve ‘Novosti’

Foto: Facebook, fah, montaža narod.hr

Profesor fizike i informatike u OŠ Matije Gupca iz Zagreba, Marko Šolić, nakon objave na Narod.hr-u da je zgrozio hrvatsku javnost svojim komentarom nakon posjeta Vukovaru dobio je opomenu pred otkaz.

Isti nastavnik je i moderator grupe Školska zbornica na Facebooku, u kojoj je 12.000 učitelja, nastavnika i drugih stručnjaka povezanih s obrazovanjem. Nakon vijesti o opomeni pred otkaz, kako doznajemo, u istoj se grupi povela rasprava može li profesor Šolić i dalje nastaviti administirati grupu.

> Evo kako je sankcioniran nastavnik informatike koji se tijekom organiziranog posjeta Vukovaru ‘osjećao bolesno’

> Evo što je za Narod.hr odgovorila ravnateljica OŠ Matije Gupca čiji se nastavnik osjećao bolesno od školskog posjeta u Vukovar

> ‘Povraća mi se’ – zašto se nastavnik iz zagrebačke škole osjeća bolesno u Vukovaru tijekom organiziranog posjeta za učenike?

Narod.hr priču o Šoliću je objavio 5. lipnja, te je nastavio tražiti odgovore o mogućim sankcijama, što se na kraju i dogodilo nekoliko dana kasnije. ‘Novosti’ Milorada Pupovca samo mjesec dana prije objavile su intervju s njim.

Prenosimo ga u cijelosti:

Zašto su se članovi Facebook-grupe ‘Školska zbornica’, koja okuplja 12.000 učitelja, nastavnika i drugih stručnjaka povezanih s obrazovanjem, obratili otvorenim pismom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, sindikalnim čelnicima i javnosti?

Nezadovoljstvo učitelja raste dulje vrijeme. Proizlazi iz lošeg materijalnog statusa, a kulminira zbog smiješnih poteza nadležnog ministarstva koje najviše ulaže u vlastitu promociju. Jedan od glavnih preduvjeta boljeg obrazovnog sustava je pošteno plaćanje učitelja. Dolazim sa zagrebačkog PMF-a, odakle je većina kolega s nastavničkog smjera otišla raditi u privatne tvrtke ili inozemstvo. Mi koji radimo u školama često imamo druge poslove da bismo mogli normalno živjeti.

Kakav je materijalni položaj prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj?

Prosječna plaća za 2018. godinu iznosila je nešto više od 6.200 kuna, dok je prosječna plaća za Grad Zagreb bila nešto više od 7.200 kuna. Kao visokoobrazovanom stručnjaku na poslu koji je državi navodno strateški bitan, i uz to što npr. ove godine imam državnog viceprvaka u informatici, kao i tim s kojim sam se plasirao na svjetsko prvenstvo najvećeg robotičkog natjecanja na svijetu, moja posljednja plaća iznosila je 6.194,43 kune. Dakle, niže od prosječne plaće za državu, znatno niže od prosječne plaće za grad u kojem živim, i to uz uračunate dodatke za smjenski rad, zamjene i uz uračunatih onih, blago rečeno, diskutabilnih ‘12 posto rasta’, o čemu je govorila ministrica Blaženka Divjak.

Koliko su učitelji spremni na štrajk?

Da bi u Hrvatskoj došli do legalnog štrajka, procedura je zakonski definirana, a drago mi je što su nas odmah nakon objave otvorenog pisma kontaktirali iz Sindikata hrvatskih učitelja i sindikata Preporod. Naša anketa na uzorku od preko 1.300 učitelja je pokazala da je golema većina spremna na bezuvjetni štrajk, a sada je na sindikatima da naprave anketu među cjelokupnim članstvom. Nama učiteljima je ponekad zapreka empatija koju imamo prema djeci – na spomen štrajka mnogi kolege se zapitaju kuda će djeca taj dan. Pred nama je još dug put do razine nekih naprednijih demokracija gdje su štrajkovi uobičajena pojava – pokušajte se primjerice voziti londonskim javnim prijevozom u vrijeme štrajka. Paralizirajući štrajk je jedini način dolaska do pristojnog statusa učitelja, za što se, nažalost, učitelji moraju sami izboriti.

Podsjetimo, hrvatsku javnost zgrozio je nedavni istup profesora informatike iz zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca koji je nakon školskog posjeta Vukovaru objavio svoju reakciju na ono što su učenici slušali tijekom organiziranog vodstva. U komentaru je izrazio nezadovoljstvo jer nije bilo ničega od „realne slike“ o „krivnji obje strane“, uz to, iznio je i nekoliko neistina. Njegov cijeli, podulji komentar, možete pročitati ovdje.

“Marko Šolić osjeća se bolesno u gradu Vukovar”, istaknuo je kao osjećaj na svom facebook-profilu 31. svibnja, te nastavio: “Išao sam bez predrasuda, čuo sam od kolega različite stvari, neki su govorili i kako se djeci prikazuje iznenađujuće realna slika o krivnji obje strane… Ništa od toga”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr