Evo kako je sankcioniran nastavnik informatike koji se tijekom organiziranog posjeta Vukovaru ‘osjećao bolesno’

Foto: Marko Šolić, Facebook, Fah, os-mgubec.eu; fotomontaža: Narod.hr

Temeljem izvješća kolege, utvrđeno je da je Marko Šolić svoj tekst pisao za vrijeme radnoga vremena koje je provodio u autobusu u pratnji s učenicima. I zato što je radio neki drugi posao, a nije skrbio i brinuo o učenicima dobio je opomenu pred otkaz“, ističe za Narod.hr mr. Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca iz Zagreba o slučaju njihovog nastavnika koji je zgrozio hrvatsku javnost svojim komentarom nakon posjeta Vukovaru.

“To je ono što smo trenutno na osnovi važećih formalno-pravnih procedura imali mogućnost učiniti i poslati poruku da učitelj treba biti usredotočen na dijete i da učitelji imaju skrbiti o sigurnosti učenika. Nastavnik Šolić trebao je s učenicima tijekom vožnje i tijekom putovanja obraćati pozornost na okružje i na sve ono što je posebnost terenske nastave, zašto djeca uopće i idu na terensku nastavu. Gospodin Šolić zanemario je svoju radnu obvezu i radi toga je dobio opomenu pred otkaz.”, zaključno je pojasnila za Narod.hr ravnateljica mr. Klinger.

> Znate li što piše u Deklaraciji o Domovinskom ratu?

> Evo što je za Narod.hr odgovorila ravnateljica OŠ Matije Gupca čiji se nastavnik osjećao bolesno od školskog posjeta u Vukovar

> ‘Povraća mi se’ – zašto se nastavnik iz zagrebačke škole osjeća bolesno u Vukovaru tijekom organiziranog posjeta za učenike?

> Dr. Ante Nazor opovrgnuo Milorada Pupovca i njegov pokušaj relativizacije odgovornosti za ‘Oluju’ na konferenciji za medije

Podsjetimo, hrvatsku javnost zgrozio je nedavni istup profesora informatike iz zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca koji je nakon školskog posjeta Vukovaru objavio svoju reakciju na ono što su učenici slušali tijekom organiziranog vodstva. U komentaru je izrazio nezadovoljstvo jer nije bilo ničega od „realne slike“ o „krivnji obje strane“, uz to, iznio je i nekoliko neistina. Njegov cijeli, podulji komentar, možete pročitati ovdje.

“Marko Šolić osjeća se bolesno u gradu Vukovar”, istaknuo je kao osjećaj na svom facebook-profilu 31. svibnja, te nastavio: “Išao sam bez predrasuda, čuo sam od kolega različite stvari, neki su govorili i kako se djeci prikazuje iznenađujuće realna slika o krivnji obje strane… Ništa od toga”.

Ravnateljica OŠ Matije Gupca na upit Narod.hr-a promptno je reagirala, te je u srijedu od nastavnika zatražila očitovanje. Također je podsjetila da “gospodin Šolić kao intelektualac snosi odgovornost za napisanu riječ, a kao informatičar svjestan je dalekosežnosti informacija koje se šire društvenim mrežama”.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ministrice Blaženke Divjak svojevremeno je žurno reagiralo na neprimjerene izjave vjeroučitelja u istoj toj zagrebačkoj školi. Tada je, naime, nakon izjava vjeroučitelja Krešimira Bagarića koji je opravdavao ratnog zločinca Ratka Mladića te govorio o tome da treba „strijeljati“ neke hrvatske političare, da su Hrvati „nezahvalna stoka, debili i kreteni“, Ministarstvo reagiralo šaljući u školu krizni tim. Zagrebačka OŠ Matije Gupca vjeroučitelju je ubrzo i izvanredno otkazala ugovor o radu.

Hoće li Ministarstvo reagirati i u slučaju nastavnika informatike koji u svom komentaru iznosi napad na temeljne istine o Domovinskom ratu, pokušali smo doznati upućujući upit i Ministarstvu.

„Smatra li Ministarstvo da su tvrdnje koje iznosi g. Šolić sukladne povijesno istinitom prikazivanju Domovinskog rata i vrijednostima koje je hrvatsko školstvo dužno njegovati? Planira li Ministarstvo poduzeti određene mjere po pitanju istupa nastavnika g. Šolića?“ – stoji u našem upitu, na kojega čekamo odgovor ministrice Divjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr