Pročitajte koje su sve stranke podržale protuvladin prosvjed!

Zagreb, 1.6.2017 - Prosvjedna akcija "Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma" počela je okupljanjem građana na Trgu bana Jelačića u 18 sati, odakle je krenula prema Trgu kralja Tomislava, gdje su izrečeni zahtjevi, održan program i kratki govori učitelja i mladih. GOOD inicijativa zahtijeva razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, predsjednice povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije Dijane Vican te ponavljanje natječaja za voditelja i članove ERS-a. Prosvjed se organizira i u Splitu, Rijeci, Zadru i Poreču. Prije godinu dana, 1. lipnja 2016. godine, 50 000 ljudi izašlo je na ulice za obrazovanje pod motom "Hrvatska može bolje". Na slici Davor Bernardić. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Protuvladin prosvjed koji je ujedno i prosvjed podrške Borisu Jokiću, pod imenom ‘Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma’, podržale su brojne lijevo – liberalne stranke, grupacije i mediji. Poznata lica bila su uočena na prosvjedu koji je održan u četvrtak, 1.6. u 18 sati u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci i Osijeku.

> (FOTO) Protuvladini prosvjedi doživjeli fijasko: Okupio se manji broj od najava organizatora, evo koje su poruke odaslali

SDP, HNS, IDS, HSS neke su od stranki koje su podržale prosvjed pa su se na Trgu bana Jelačića mogli vidjeti čelnik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i njegova stranačka kolegica i kandidatkinja za gradonačelnicu grada Zagreba Anka Mrak Taritaš, te Vesna Pusić. Na prosvjedu je bio i Predrag Matić, Zvane Brumnić (SDP), Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, profesor Neven Budak.

Prosvjednici žele razrješenje ministra Pave Barišića s obrazloženjem da je on još uvijek pod teškim teretom sumnje na plagijat, da svojim odlukama i prijedlozima pogoduje određenim interesnim skupinama s jasnom financijskom koristi. Žele i razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijane Vican koja, kako su kazali, nije zainteresirana baviti se reformom obrazovanja i koja je odgovorna za netransparentnost procesa izbora voditelja i članova Ekspertne radne skupine. Također, žele i ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine jer “izbor i kriteriji po kojima su birani voditelj i članovi skupine nisu jasno obrazloženi niti Posebnom stručnom povjerenstvu niti javnosti”.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić dao je svoju podršku prosvjedu riječima: “U svoje osobno ime te u ime cijelog IDS-a želim izraziti snažnu podršku današnjem prosvjedu u Zagrebu za reformu obrazovanja. Od velikog lanjskog prosvjeda za kurikularnu reformu stvari su se dodatno pogoršale. Imenovanjem nove ekspertne skupine, čiji plan još nitko nije vidio ni čuo, učinjen je dodatni korak unatrag. Prema sastavu skupine očito je da će kurikularna reforma ići u radikalno konzervativnom smjeru. Ne smijemo to priuštiti svojoj djeci!”

“Mi nismo ni lijevi ni desni. Ideološki neopterećeni stvarali smo one kurikule koji potiču razvoj naše djece, stvorili smo temelj kurikularne reforme zbog koje naša djeca ne trebaju bježati u Irsku. Od političara tražimo da što prije napuste svoje fotelje”, rekao je Igor Lukić, jedan od članova bivše ekspertne skupine, te je naglasio da odgovornima poručuje da časno odstupe.

Na prosvjedu su bili: Mirando Mrsić, Ranko Ostojić, Sabina Glasovac, Fred Matić, Orsat Miljenić, Goran Beus Richemberg, Bruno Šimleša, Mirela Holy, Boris Jokić u Zagrebu, dok je u Rijeci bio Vojko Obersnel.

(…)Uz zviždaljke, poruke s pozornice poput “Hrast je u školi dobar samo za parkete” i transparente, od kojih su među zanimljivijima bili oni s fotografijom iz serije “The Handmaid’s Tale” i natpisom “Future is a nightmare” (budućnost je noćna mora), prosvjednici u Rijeci su ultimativno zahtijevali nastavak lani zaustavljene cjelovite kurikularne reforme bez uplitanja politike i skupina poput ‘U ime obitelji’ ili stranke Hrast. Među prosvjednicima su bile obitelji s djecom, riječki osnovnoškolski, srednjoškolski i sveučilišni profesori, kao i gradonačelnik Vojko Obersnel. Nakon okupljanja i govora na Kontu, prosvjedna povorka prošetala je preko Korza do Žabice, piše Jutarnji list.

“Tražimo od premijera Plenkovića da razriješi ministra Barišića i predsjednicu Stručnog povjerenstva Dijanu Vican. Svaka prekinuta reforma ima svoje ime, prezime i lice. Djeca rođena danas oblikovat će ovu zemlju u budućnosti, mi smo dužni brinuti o tomu koliko ce za to biti pripremljeni”, rekao je Mario Bajkuša iz GOOD inicijative koja organizira prosvjed.

Inicijativu Hrvatska može bolje koordiniraju: Roditelji u akciji – Roda, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno društvo, Udruga roditelja Korak po korak, Mreža mladih Hrvatske, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva.

Udruge koje ih podržavaju su: queerANarchive, Split, Queer Sport Split, Split, B.a.B.e. – “Budi aktivna, budi emancipiran”, Trans Aid, Ured Greenpeacea u Hrvatskoj, Ženska mreža Hrvatske, Protagora, Kuća ljudskih prava, Platforma 112 i brojne druge čiji popis možete vidjeti OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr