(VIDEO) Pročitajte što iz Grada Zagreba kažu o smjeni ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak!

Foto: snimka zaslona

U zgradi Gradske uprave u Zagrebu održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili o razlozima smjene docenta Bore Nogala s mjesta ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Tim povodom u Gradskoj upravi održana je konferencija za medije na kojoj su predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić Rukavina, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč objasnili razloge za Nogalovu smjenu.

”Kada vijeće dobije izvješće o propustima u postupanju, dužno je razriješiti ga. Prema tome, Nogala nije smijenilo Upravno vijeće jer ima mogućnost o tome samostalno odlučivati, već zato što je to dužnost. Sve drugo su insiniuacije”, kazala je na konferenciji Stavljenić Rukavina.

> Tko su članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak i kako je izgledala sjednica na kojoj je smijenjen ravnatelj? 

> (VIDEO) Liječnici sa Srebrnjaka podržali smijenjenog dr. Nogala: ‘Zaključili smo da nije bilo protupravnih radnji, ništa nije provodio izvan svojih ovlasti’ 

> Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak se rasplakao: ‘Teško je gledati što rade našoj bolnici i kako mene politički smjenjuju’ 

Dodala je da razlog smjene nije projekt Dječje bolnice Srebrnjak, koja je u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj u vrijednosti od 60 milijuna eura. Kaže da je upravo Nogalo stopirao projekt ”jer već mjesecima ne raspisuje natječaj za izradu projektnih aktivnosti”. ”Time je svjesno i namjerno ugrozio, u posljednjoj godini svog mandata, rad na ovom važnom projektu”, rekla je predsjednica Upravnog vijeća.

Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, kazao je da je utvrđeno da je bolnica obavljala ”vrlo važne kriruške djelatnosti s područja dječje kirurgije i otorinolaringologije za koju nije imala dopusnicu Ministarstva”.

”Bit ću vrlo eksplicitna. To je kao da raspišete natječaj za profesora matematike, a zaposlite profesora likovnog jer je ostavio dobar dojam. To se dogodilo u Srebrnjaku. U njoj se obavljaju zahvati za koje bolnica nema licencu, za koje do jučer mi u gradu Zagrebu nismo znali. Davali su suglasnost na zapošljavanje pedijatra, a umjesto pedijatara su zapošljavali specijalista školske medicine, otorinolaringologa ili kirurga. Za to bolnica uopće nema suglasnost”, objasnila je Jelena Pavičić Vukičević. Dodala je da je znakovito da Dječja bolnica Srebrnjak jedina nije potpisala ugovor s HZZO-om.

Pročelnica Gradskog kontrolnog ureda Ana Matijević rekla je da, nakon što je Nogalu uručeno izvješće kontrolnog ureda, imao mogućnost da dostavi dokumente kojima bi osporio navode izvješća, on to do danas nije učinio. ”Željela bih naglasiti da je do srijede, kada je odlukom Vijeća razriješen, da su se, ne samo otkad je upoznat s izvješćem o njegovu razrješenju, kontrolne aktivnosti provodile dva mjeseca”, objasnila je Matijević.

”Iako se to želi svesti na osobnu razinu, naša je dužnost pratiti rad institucija. Vjerujem da su svi oni koji su danas prozivani doista dali svoj maksimum i da je ovo jedino rješenje samim time jer je to jedini zakonski okvir u kojem moramo djelovati”, kazala je zamjenica gradonačelnika.

Jelena Pavić Vukičević kaže kako nije istina da je Nogalu zapriječen ulaz u bolnicu, kao ni to da je zabranjena konferencija za medije u bolnici. ”O tome smo doznali iz medija. Doista smo zgroženi. To nije istina”, rekla je Pavičić Vukičević.

Zamjenica gradonačelnica istaknula je da očekuje postupanje institucija. ”Ravnatelj koji kaže da nije znao… Moramo se upitati gdje je bio ravnaatelj kad je bolnica dostavljala dokumentaciju. Valjda zna što je dostavljano jer je on dostavljao”, poručila je Pavičić Vukičević.

Ana Stavljenić Rukavina kazala je da je sada na mjesto ravnateljice bolnice imenovana predsjednica stručnog vijeća Lana Tambić Bukovac, koja je kazala da je imenovanje odbila. ”Mi nemamo odluku predsjednice stručnog vijeća da ona to odbija. Zasad, prema odluci Vijeća, ravnateljica je kolegica Tambić Bukovac”, rekla je Stavljenić Rukavina.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je da Upravo vijeće posljednjih mjeseci ”imalo uistinu otežan odnos s Dječjom bolnicom”. ”Želimo da se ustanova što prije vrati normalnom funkcioniranju”, kazao je Jeleč, piše dnevnik.hr

Podsjetimo, Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak u srijedu je smijenilo doc. Boru Nogala s mjesta ravnatelja te bolnice. On je danas u bolnici želio održati press konferenciju, ali nije pušten unutra, te je pred novinare stao ispred bolnice.

“Zabranjuju demokraciju, iskrenost, to su odradili interesni lobiji, tim projektom će se netko drugi kititi, puno je nelogičnosti, budalaština, političke diktature, samovolje. Sve se odigralo po principu blitzkriega. Teško je kada vidite kako se sve upravlja bolnicom i kada te politički smjene. Teško je reći hoće li biti dobro ili loše. Iako, ja sam uvijek optimističan. Na trenutke sam siguran da ključni ljudi, Bandić, Plenković, ministar Kujundžić, nisu ni znali što se događa”, rekao je Nogalo.

“Iz dokumenata se vidi da je sve počelo u ponedjeljak i da ravnatelju nisu dali dovoljno vremena da se očituje i da se pravno savjetuje kako bi odgovorio na objede iz nalaza Ureda za kontrolu grada Zagreba. Taj ured nije nadležan za kontrolu zdravstvenih ustanova nego je to Inspekcija Ministarstva zdravstva. Nakon savjetovanja s odvjetnicima zaključili smo da nema nikakvih protupravnih radnji, ništa što je ravnatelj provodio van svojih ovlasti”, rekao je na konferenciji za novinare predstavnik stručnog vijeća u upravnom vijeću bolnice prof. Davor Plavec.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr