Vrdoljak napao predsjednicu zbog kritike kurikulne reforme

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak žestoko je napao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog njezinih izjava o kurikulnoj reformi.

“Hrvatska zna, ali predsjednica očito ne zna! PISA istraživanje provedeno je prije ulaska kurikularne reforme u škole i predsjednica koja bi trebala voditi brigu o budućnosti zemlje to mora znati!

U protivnom riskira da bi netko njene istupe mogao protumačiti ili kao neznanje ili kao manipulaciju ili da je od velikog podržavatelja reforme obrazovanja – nakon Bandićeve podrške njenoj kandidaturi – posve preuzela njegovu retoriku i postala njen protivnik.

>(VIDEO) Dr. sc. Hasanbegović: ‘Andrej Plenković i Blaženka Divjak provode ideološko-koruptivni eksperiment i nasilje nad hrvatskim obrazovnim sustavom’

Za kraj, umjesto nošenja kolača Bandiću u zatvor, bilo bi bolje da kolače donese u jednu od hrvatskih škola, da se na licu mjesta upozna s reformskim procesima pa da pred studentima, kojima bi trebala biti uzor, ubuduće govori pune i točne informacije. #nilijevonidesnosamonaprijed”, ustvrdio je Vrdoljak.

Putem Facebooka na predsjedničinu izjavu reagirala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak:

“U javnom prostoru ponovno se iznose neprovjerene i netočne informacije, ovoga puta o rezultatima PISA-e i njihovoj vezi s kurikularnom reformom. Čak se i predsjednica RH zabunila.

PISA istraživanje provedeno je u rano proljeće 2018., a kurikularna reforma uvedena je u škole u jesen 2019., tako da je nemoguće da reforma daje rezultate 18 mjeseci prije nego što je uvedena. Učenici koji su bili dio istraživanja u školu su krenuli u pravilu 2009. godine i radili su po starome nastavnom planu i programu. Drugo, što se tiče ulaganja u STEM područje, upravo smo mi prvi put uveli obveznu informatiku u pete i šeste razrede osnovnih škola u 2018., opremali škole opremom za informatiku i prirodoslovlje u rekordnim iznosima te uveli mikroračunala u šeste razrede.

Uz sve to, nikad nije bilo više ulaganja u lektire i školske knjižnice, a tako ćemo i vrlo brzo nastaviti. Stojim svima, pa tako i predsjednici RH, na raspolaganju za sva pitanja i dvojbe, a sve s ciljem boljeg obrazovanja za našu djecu”, napisala je Divjak.

Podsjetimo, komentirajući PISA rezltate predsjednica je poručila su rezultati dokaz kako reforma obrazovanja ne odnosi rezultate.

“Rezultati tih istraživanja pokazuju da naš obrazovni sustav umjesto da ide naprijed, na žalost ide unatrag. Ne možemo nikako biti zadovoljni tim rezultatima za 2018. godinu. Na žalost, mislim da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja o kojoj toliko pričamo ne donosi rezultate i da moramo žustrije krenuti. Nema mjesta svađama o ideološkim pitanjima, već se trebamo usredotočiti na ljude, studente, učenike”, kazala je predsjednica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr