Producenti spornog filma ‘Masakr u Dvoru’ vratili novac HAVC-u

snimka zaslona

Producenti kontroverznog filma “Masakr u Dvoru” vratili su novac Hrvatskom audiovizualnom centru priznajući na taj način da film nije snimljen prema odobrenom scenariju.

U predstavljanju svojeg godišnjeg izvješća HAVC se pohvalio s čak 16 cjelovečernjih filmova završenih i prikazanih u prošloj godini. U hrvatskim kinima naše je filmove pogledalo više od 143.000 ljudi.

S nastupa na više od 250 svjetskih festivala izdvojimo uspjehe “Zvizdana” Dalibora Matanića u Cannesu i “Belladone” Dubravke Turić na venecijaskoj Mostri. Kako kažu u HAVC-u, iza svega stoji razrađen sustav, piše HRT.

Redatelj Zrinko Ogresta već 25 godina redovito snima i zna koje su sve prepreke u nastanku jednog filma. “Utemeljenjem HAVC-a smo napokon dobili jednu doista sustavnu i organiziranu kinematografiju koja je kinematografija reda i pravila”, kaže.

HAVC se nedavno našao u središtu skandala zbog financiranja filma “15 minuta – Masakr u Dvoru” u kojem su autori iskrivili činjenice i za pokolj u Dvoru na Uni bez dokaza optužili Hrvatsku vojsku. “Taj film je što se nas tiče administrativna prošlost budući da je novac na našem računu jer je vraćen”, kaže Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Hrvatski audiovizualni centar prošle je godine iz europski filmskih fondova povukao gotovo milijun i 213 tisuća eura, a strane filmske ekipe su preko programa filmskih poticaja donijele više od 160 milijuna kuna putem lokalne potrošnje.

Prisjetimo se, branitelj Ivica Pandža podnio je kaznenu prijavu smatrajući kako je paradoksalno da Hrvatska sufinancira film u kojem su autori iskrivili činjenice.

“Trebao je to biti film o pasivnosti UNPROFOR-ova danskog bataljuna. No scenarij filma u odnosu na odobrenu verziju bitno je promijenjen”, tvrdi ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Da je bilo propusta priznaje i danska producentska kuća. “Svjesni smo da je Novaković osuđen u odsutnosti u Hrvatskoj i razumijemo potrebu da se to spomene u filmu. To je sada ispravljeno i navedeno u filmu”, navodi u priopćenju Monica Hellstrom iz Final Cut for Real, piše HRT.

Film su snimili danski redatelji Georg Larsen i Kasper Vedesmand, a bavi se ubojstvom deset duševno bolesnih i invalidnih osoba u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995. Izazvao je brojne reakcije u Hrvatskoj jer se u njemu implicira da su taj zločin počinili pripadnici Hrvatske vojske, iako nikada nisu utvrđeni počinitelji tog zločina.

Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije priopćilo je kako se ta televizija u cijelosti ograđuje od filma “15 minuta – Masakr u Dvoru”. te “posebno od poruka iznesenih u njemu, a koje nisu u skladu s činjenicama i istinom o Domovinskome ratu”.

“Točno je da je Hrvatska radiotelevizija prodala 2,4 minute svojega arhivskog materijala od čega je tek jedan manji dio korišten u navedenome djelu, te kako je jedan zaposlenik Hrvatske radiotelevizije sudjelovao u radu na tome djelu, ali Hrvatska radiotelevizija nije bila koproducent tog djela niti iza njega stoji”, ističe se.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar rekao je kako je u slučaju danskog dokumentarnog filma “15 minuta – Masakr u Dvoru”, HAVC bio obmanut i prevaren, a film koji nisu odobrili prikazan je bez prethodnog pregleda zbog čega nisu uočena značajna odstupanja od scenarija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: snimka zaslona