Prof. Miliša: Postali smo robovi novih tehnologija opterećeni hiperprodukcijom informacija

Foto: pixabay

Gost tribine, u utorak 5. travnja 2016., u Klubu mladih na 4. Hrvatskom aktivističkom festivalu VIDIK fest kojeg organizira Hrvatska udruga Benedikt u Splitu, bio je sveučilišni profesor dr.sc. Zlatko Miliša, pedagog, sociolog i društveni kroničar. Tema njegovog izlaganja bila je ”nasilje u medijima – nasilje u stvarnosti”. Tom prilikom prof. Miliša je naglasio da internet sve više postaje antidruštvena mreža. S internetom se javljaju umreženi usamljenici. Ljudi se privikavaju na nasilje, što nije dobro. Ekrani su postali kradljivci vremena. Mediji su postali glavni čimbenik u socijalizaciji djece i mladih. Oni utječu svojim sadržajima na emocije, percepciju, odluke i ponašanje. Nasilni sadržaji nas dovode do desenzibilizacije za patnje drugih. To verbalno nasilje nije samo prisutno u medijima, već u pop kulturi, kazalištu, filmskoj industriji. Postalo je normalno vrijeđati drugoga i ne snositi nikakve posljedice za izgovorenu riječ.

Pod motom ”Ne budi bijela vrana” mi šutimo i odobravamo sveprisutno nasilje u društvu. Ne dozvolimo da budemo projekt tuđih želja. Prekinimo s emocionalnim zlostavljanjem koje je u epidemiji, poručio je mladima okupljenim na tribini. ”Ne budite povodljivi”, istaknuo je. Na pitanje kako se osloboditi internetske ovisnosti, Miliša je istaknuo kao dobar primjer projekt ”deset dana bez ekrana”.

Deset dana bez ekrana

Projekt Deset dana bez ekranaprof.dr.sc. Zlatko Miliša je pokrenuo u studenome 2008. godine u suradnji sa Xavierom Remyem, direktorom škole Ec Ziegelwasser (Francuska) i Udrugom CINAZ iz Zadra. Projekt je nastao kao rezultat dugogodišnjeg bavljenja problematikom medija i njihovog utjecaja na djecu i mlade, vodeći se suvremenim istraživanjima, ali i primjerima istovjetne prakse u inozemstvu. Cilj projekta je bio potaknuti kod mladih kritičko mišljenje prema medijskim sadržajima , razvijati osobnu odgovornost za korištenje medijskih sadržaja, poboljšati komunikaciju među vršnjacima i u obitelji, te kvalitenije i raznovrsnije koristiti slobodno vrijeme.

Prava, a gdje su dužnosti?

Danas svatko pita za svoja prava, a gdje su dužnosti? Šutnja i popustljivi odgoj stvaraju kulturu nasilja. Zbog toga je važna uloga odgoja u obitelji. Nije dobro kada se odgoj djece prepušta ulici i medijima. Odgovorni roditelji svoju djecu uče pravim vrijednostima, a ne prepuštaju ih dadiljama potrošačkog društva, objasnio je prof. Miliša na tribini. Nasilni sadržaji u filmovima, na društvenim mrežama itekako utječu na naše ponašanje. Svjedoci smo porasta verbalnog nasilja i govora mržnje koje se u društvu očituje u medijima, političkoj komunikaciji, društvenim mrežama, školi, utakmicama i ulici. Postali smo robovi novih tehnologija opterećeni hiperprodukcijom informacija. Mladi su žrtve društva krize. U knjizi ”Šok današnjice” prof. dr.sc. Zlatko Miliša govori o nasilju nad mišljenjem koje se gradi na nepoštivanju i omalovažavanju drugog. Stječe se dojam da što je netko agresivniji, to je uspješniji. Elektroničko nasilje (cyberbulling) je rastući problem suvremenog društva. Mladi postaju sve češće žrtve zlostavljanja na društvenim mrežama. Facebook postaje mjesto izrugivanja, emocionalnih ucjena i prijetnji. To je mjesto na kojemu se grade lažni profili, iskrivljuje istina o sebi i drugome. Mladima se nameću lažne vrijednosti, zatupljuje ih se reklamama, emisijama poput Big Brothera. Kako reče jedan psihijatar, ”naš problem nisu psihički bolesnici nego tzv. normalni ljudi” (Manfred Lütz). U cilju izgradnje zdravijeg društva djecu i mlade bi trebali više učiti vještini komuniciranja kako bi se naučila nositi s konfliktnim situacijama u životu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HUB
Photo: pixabay