Prof. Podolnjak reagirao na potez Plenkovićeve Vlade: ‘Zahtjevam da prestane sa svakom protureferendumskom kampanjom’

Foto: fah

Robert Podolnjak, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista reagirao je na Vladinu kampanju vezano uz građansku inicijativu sindikata „67 je previše”, koju je i sam potpisao, javlja N1.

“Svjedočimo tome da Vlada RH ovih dana provodi izrazitu protureferendumsku kampanju u mnogim medijima, putem televizijskih spotova ili promotivnih objava u tisku, uvjeravajući građane u „štetnost“ sindikalne referendumske inicijative. Zastrašuje se građane pogubnim financijskim posljedicama u slučaju da sindikalna inicijativa prikupi dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Pritom Vlada u toj protureferendumskoj kampanji troši proračunska sredstva, a to su javna sredstva koja su u proračun uplaćivali svi građani”, ističe prof. Podolnjak.

Istaknuo je kako novi Zakon regulira financiranje referendumske aktivnosti i donosi niz obveza građanskih inicijativa u pogledu financiranja njihovih inicijativa (donacije, evidencije donacija, ograničenja iznosa donacija, rok prikupljanja donacija, otvaranje i zatvaranje posebnog računa, ograničenje troškova referendumske aktivnosti, izvješće o donacijama i troškovima promidžbe, zabrana financiranja referendumske aktivnosti), a istovremeno Zakon ni na koji način ne regulira moguću i izvjesnu protu-referendumsku kampanju Vlade i njeno financiranje.

“Takvo proračunsko financiranje protureferendumske kampanje apsolutno je nedopustivo i protivno je Kodeksu dobre prakse u području referenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe, u kojem se navodi da ‘upotreba javnih sredstava od strane vlasti u svrhe promidžbe mora biti zabranjena’. U nedavnoj rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (siječanj 2019.) predlažu se dopune Kodeksa u smislu zabrane da vlasti koriste javna sredstva za promidžbu u čitavom razdoblju referendumske promidžbe, odnosno u slučaju javnog financiranja referendumskih aktivnosti načelo jednakosti između obje strane mora imati prednost u odnosu na razmjernu raspodjelu sredstava”, tumači Podolnjak.

“S obzirom na izneseno zahtijevam od Vlade Republike Hrvatske da prestane sa svakom protureferendumskom kampanjom i njenim financiranjem kako bi odgovorila građane od potpisivanja sindikalne građanske inicijative. Smatram da bi Ustavni sud Republike Hrvatske također trebao reagirati upozorenjem Vladi Republike Hrvatske da je nedopustiva njena protureferendumska kampanja, korištenje proračunskih sredstava za tu svrhu, jer su to sredstva koja uplaćuju svi građani. Financiranje protureferendumske kampanje nije regulirano novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma što Vladu stavlja u privilegirani položaj i zato što je to protivno Kodeksu dobre prakse u području referenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe”, zaključio je Podolnjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com