Prof. Podolnjak: Šeparović je potpuno u krivu, ne može Sabor sam odlučiti bez da uputi zahtjev USUD-u

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Takva odluka čini ustavno pravo građana na referendum mrtvim slovom na ustavnom papiru”, ističe saborski zastupnik Mosta i stručnjak za ustavno profesor Robert Podolnjak, referirajući se na odluku Ustavnog suda koji se proglasio nenadležnim i odbio tužbu građanske inicijative Narod odlučuje.

> Ustavni sud se proglasio nenadležnim i odbacio tužbu Građanske inicijative Narod odlučuje

Njegovu izjavu na Facebook stranici prenosimo u cijelosti:

“Potpuno pogrešno stajalište Ustavnog suda. Ne može Hrvatski sabor sam, bez da uputi zahtjev Ustavnom sudu, odlučiti da ne postoje formalne pretpostavke za raspisivanje referenduma, jer je od Vlade dobio izvješće da nije prikupljeno 10% potpisa.

Kada bi takvo stajalište bilo ispravno svaka vlada i njena parlamentarna većina mogla bi opstruirati zahtjev građana za raspisivanjem referenduma, a Ustavni sud bi oprao ruke izjavljujući da nije nadležan. Takva odluka čini ustavno pravo građana na referendum mrtvim slovom na ustavnom papiru”, zaključio je prof. Podolnjak.

Ustavni sud u ponedjeljak se proglasio nenadležnim, te je odbacio tužbu Građanske inicijative Narod odlučuje o referendumu o promjeni izbornog sustava.

>USUD se proglasio nenadležnim za tužbu GI Narod odlučuje: Sudac Šumanović ima drugačije mišljenje

Odluku su donijeli u sastavu Miroslav Šeparović, predsjednik, te suci Andrej Abramović, Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Lovorka Kušan, Josip Leko, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić, Goran Selanec i Miroslav Šumanović, koji je imao izdvojeno mišljenje.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je ustvrdio da je nakon što se sud proglasio nenadležnim i odbacio zahtjeve referendumskih inicijativa “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” na potezu Sabor koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Mi nismo brojili prikupljene potpise niti je to naš posao. Mi smo kontrolirali je li procedura poštivana i da li je došlo do povrede ustavnosti i zakonitosti i utvrdili smo da inicijative nisu dale argumentaciju za to. Objasnili smo koje su ovlasti Sabora, Vlade i ministarstva i da je ta procedura poštivana, a konačna odluka je na Saboru”, kazao je Šeparović Hini.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr