(VIDEO) Profesor Derenčinović: Država ima prostora za daljnje političko i pravno djelovanje

Foto: hrt.hr

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju na ročištu u predmetu “Prlić i ostali” svima je potvrdio prvostupanjske kazne. General Slobodan Praljak umro je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine.

Više o presudi, njezinim odjecima, dramatičnim događajima i zbivanjima u Hagu u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i prof.dr.sc. Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

“U suštini je sve ono što je utvrdilo raspravno vijeće i potvrdilo žalbeno vijeće potvrdilo kroz onu tezu o već presuđenim činjenicama u drugim predmetima koji su se vodili pred Haškim sudom, a to su one teze o međunarodnom oružanom sukobu, o zločinima koji su počinjeni u određenim općinama na području Herceg Bosne. Mislim pritom na presude Kordiću, Naletiliću i Martinoviću. To je presuda Kupreškiću i drugima. Zapravo imamo jednu situaciju da je to polovična pravda koju haški tribunal neprestano producira. Nema one prave zadovoljštine za žrtvu ako presuda zapravo nije pravedna. A ova presuda nije pravedna”, kazao je Davor Derenčinović.

Dodao je da prilike i prostora za daljnje djelovanje ima i pravno i politički. “Važno je reći da ovo nije presuda državi, ovo nije presuda pojedincima, mada su oni implicirani u toj odluci. Međutim, država ima mehanizme. Mogućnost eventualnog preispitivanja i ove odluke ukoliko se u određenom vremenu pojave neke nove činjenice”, istaknuo je Derenčinović.

“Sada kada vratite neke slike unatrag, kada vratite neke signale unatrag, kad se sjetite kako je živio, što je radio i tko je bio general Slobodan Praljak, koliko je davao sebe bezrezervno u obrani na ovim prostorima Hrvatske, od Sunje i Banovine do kasnije Bosanske Posavine i Mostara, koliko se trudio da se smanje tenzije u muslimansko hrvatskom ratu i da se smanje tragedije izlažući vlastiti život, koliko se trudio da obrani hrvatsku politiku u Bosni i Hercegovini pred Haškim sudom, nakon ovakve presude čini mi se da je to bio nekakav logičan slijed događaja i promišljena poruka”, komentirala je smrt generala Praljka Višnja Starešina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr