Projekt ’72 sata bez kompromisa’ pripremio iznenađenje u Osijeku i Zagrebu!

Foto: Dubrovačka biskupija

U Osijeku će u subotu na glavnoj tržnici u 10 sati zaplesati osječki plesni klub „Brodaway“ sa 72 plesača u prigodnim zelenim majicama projekta ’72 sata bez kompromisa’. U isto vrijeme isti program bit će predstavljen i u Zagrebu na Trgu Bana Jelačića.

„72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj i već godinama okuplja tisuće mladih diljem Europe koji kroz tri dana zajedničkim snagama mijenjaju svoju lokalnu zajednicu različitim volonterskim akcijama. U Europi ga ostvaruje 9 zemalja, a mladi se vrlo rado u njega uključuju i opisuju ga kao najdraži volonterski projekt.

Hrvatska je prepoznala vrijednost ovog projekta i pokrenula ga 2014. godine u Splitu. Od 2015. godine uključuju se Zagreb i Dubrovnik, kojima su se prošle godine priključili Zadar i Sinj.

U projektu „72 sata bez kompromisa“ mladi stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje za konkretne volonterske aktivnosti na različitim mjestima diljem Hrvatske i pritom promiču općeljudske vrijednosti.

Podršku uz pokroviteljstvo prošle godine dali su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Protekle godine u cijelog Hrvatskoj ostvareno je preko 200 različitih akcija u suradnji s mnogim udrugama, domovima za stare i nemoćne, s mnogim obiteljima niskog socio-ekonomskog statusa, osnovnim školama, dječijim domovima, župama, parkovima prirode, pučkim kuhinjama, učeničkim domovima, knjižnicama, centrom za rehabilitaciju i uredom papinskih misijskih djela u Hrvatskoj (od čega su 92 akcije u gradu Zagrebu).

72 sata preko 1500 mladih beskompromisno su stavili svoje vrijeme na dobrobit svoje zajednice. Kroz tri dana ostvarene su različite aktivnosti, primjerice posjete različitim ranjivim skupinama društva (beskućnicima, starijim i nemoćnim osobama, djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, osobama s intelektualnim teškoćama, djeci s teškoćama u razvoju, osobama niskog socio-ekonomskog statusa), čišćenje i krečenje stanova i kuća, ekološke akcije čišćenja okoliša, prikupljanje sredstava za oboljele, kreativne, zabavne i edukativne radionice, medijski projekti i druge aktivnosti.

U Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Sinju i Osijeku ove godine će projekt biti održan od 12. do 15. listopada kada će mnogi srednjoškolci, studenti i radnička mladež koji svoje slobodno vrijeme žele posvetiti volontiranju izaći iz svoje udobnosti i pristati na bezkompromisno volontiranje ondje gdje to bude potrebno.

Pridružite se i Vi ovom vrijednom projektu uključivanjem svoje ustanove, udruge ili zajednice u njegov program, stoji u priopćenju ’72 sata bez kompromisa’.

Mladi žive solidarnost

Iako moderno društvo prezentira važnost uzdizanja sebe i vlastitih potreba na pijedestal, spremnost pomoći onima koji su u nevolji ne jenjava. Mladi uključeni u projekt „72 sata bez kompromisa“ pokazat će da su željni pridonijeti promjenama društva na bolje, ​aktivirati se za plemeniti cilj. Projekt „72 sata bez kompromisa“ daje konkretne smjernice gdje i kako se pokrenuti, živjeti solidarnost, gledati otvorenim očima realnost i pružiti ruku u trenutku potrebe.

Mladi stoje u središtu pozornosti

Brojne akcije koje će se provoditi tijekom trodnevnog trajanja „72 sata bez kompromisa“ pokazat će snagu i važnost mladih koji znaju udružiti snage. U središtu svih aktivnosti će biti mladi: od onih koji će uložiti brojne sate u organizaciju projekta pri traženju akcija i volontera do onih koji će svoje vrijeme i talente beskompromisno staviti na raspolaganje.

Mladi razbijaju predrasude

Različite „etikete“ se olako stavljaju na određene skupine ljudi. Projektom „72 sata bez kompromisa“ mladi će raskrinkati te predrasude i približiti se onima koje društvo odbacuje. Kada se makne od predrasuda otkrivaju se novi vidici, nova prijateljstva, nove
spoznaje.

Mladi se nalaze pred izazovom

Nijedna akcija ne bi mogla biti ostvarena bez mladih i njihove spremnosti prihvatiti izazov volontiranja. „72 sata bez kompromisa“ će potaknuti mlade da izađu iz svoje sigurne zone i hrabro se suoče sa svojim sposobnostima, otkriju neotkrivene talente i daruju one koje već posjeduju.

Mladi rade zajedno

Stotine mladih bit će mehanizam „72 sata bez kompromisa“, svojim radom učinit će da u tri dana svijet doista postane ljepše mjesto za život. Zajedništvo i timski rad bit će vidljiv na brojnim lokalnim akcijama diljem Zagreba, Splita i Dubrovnika. Udruženi talenti, snaga i nesebično davanje pomaknut će sve granice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr