Promjene u MUP-u po dolasku ministra Božinovića: Ravnatelj policije ponudio ostavku

Foto: fah

Marko Srdarević, ravnatelj policije, prošli je tjedan stavio svoj mandat na raspolaganje Davoru Božinoviću, novom ministru unutarnjih poslova, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu informaciju nitko u MUP-u nije službeno potvrdio ni demantirao, kao ni činjenicu da bi uskoro trebala uslijediti smjena čelnog čovjeka policije kojeg je u prosincu prošle godine na to mjesto imenovala Vlada na prijedlog tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića.

Srdarević je navodno smatrao da je to korektno, a na ministru je da odluči hoće li to prihvatiti ili ne. Prema izvorima iz MUP-a, Božinović će njegov zahtjev za razrješenje prihvatiti i već je odredio Dražena Viteza, njegova zamjenika, kao osobu koja će – ne prvi put – obnašati dužnost ravnatelja policije do izbora novog ravnatelja, no nije isključeno da bi i Vitez mogao biti kandidat za ravnatelja, uz još neke koji su prije bili istaknuti za to mjesto.

> Vlada za glavnu tajnicu Božinovićevog MUP-a imenovala Milanovićevu “čuvaricu partijskih arhiva”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prije otprilike dva tjedna, na Vlada Republike Hrvatske Sandi Šimić Petrinjak dala je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) do okončanja postupka javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova, a najduže na šest mjeseci. U vrijeme Vlade Zorana Milanovića, ista osoba imenovana je predsjednicom, a Petar Mamić zamjenikom predsjednice Povjerenstva za sređivanje arhivskog gradiva od posebnog nacionalnog interesa i postupanje po zahtjevima za uvid u njegovo korištenje. Članovima Povjerenstva imenovani su dr. sc. Dijana Gracin, Ante Markić, Ljiljana Pancirov, Andrija Šakić, Vlatka Šmid, Ivan Smojver, Jozo Ivanović i Igor Vulje.

Kako stoji u odluci tadašnje Vlade, Povjerenstvo se trebalo brinuti i o “zapisima i dokumentima nastalim djelovanjem tijela izvršne i zakonodavne vlasti Socijalističke Republike Hrvatske”.

“Budući da se Vladi Republike Hrvatske učestalo podnose zahtjevi za uvid u dokumentaciju nastalu djelovanjem tijela izvršne i zakonodavne vlasti Socijalističke Republike Hrvatske označeni nekim od stupnjeva tajnosti, pretežno u svrhu znanstvenih istraživanja i publicističkih radova, a nije određena nadležnost tijela državne uprave za pregled te dokumentacije koji često zahtjeva angažiranje znatnih ljudskih resursa, predlaže se da Povjerenstvo daje mišljenja Vladi u vezi s takvim zahtjevima”, stoji u odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je u posjedu cjelokupne arhivske građe iz vremena kada se ta stranka zvala “Komunistička partija Hrvatske” i “Savez komunista Hrvatske”. Riječ je o arhivskoj građi od iznimne važnosti za izučavanje povijesti iz razdoblje Socijalističke Republike Hrvatske kada su tijela te partije donosila najvažnije odluke o životu naroda i djelovanju tijela vlasti – dapače je to razdoblje povijesti vrlo teško shvatiti bez poznavanja činjenica o postupanju Partije. U lipnju 2014. godine dr. sc. Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest optužuje vrh SDP da pristup dopušta samo svojim pristalicama, koji potom prezentiraju samo informacije koje u boljem svjetlu prikazuju djelovanje komunističke partije: “Za neke neovisne, kritične istraživače nema uopće govora da će doći do takvog gradiva, čak niti gradivo nekadašnjih Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu koji nisu bili partijska institucija, nego državna, ali i to gradivo smješteno je unutar partijskog i morate i zato tražiti dopuštenje SDP-a”. Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.