Vlada za glavnu tajnicu Božinovićevog MUP-a imenovala Milanovićevu “čuvaricu partijskih arhiva”

Foto: fah

Na zatvorenom dijelu 43. sjednice, održane prošle srijede, Vlada Republike Hrvatske Sandi Šimić Petrinjak dala je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, do okončanja postupka javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova, a najduže na šest mjeseci.

Vlada opet kadrovirala, Juro Martinović postao državni tajnik

Prema informacijama na stranicama MUP-a, glavni tajnik bavi se poslovima strateškog planiranja, analitike i razvoja.

Zanimljivo je kako je 15. svibnja 2014. godine, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, ista osoba imenovana predsjednicom, a Petar Mamić zamjenikom predsjednice Povjerenstva za sređivanje arhivskog gradiva od posebnog nacionalnog interesa i postupanje po zahtjevima za uvid u njegovo korištenje. Članovima Povjerenstva imenovani su dr. sc. Dijana Gracin, Ante Markić, Ljiljana Pancirov, Andrija Šakić, Vlatka Šmid, Ivan Smojver, Jozo Ivanović i Igor Vulje.

Kako stoji u odluci tadašnje Vlade, Povjerenstvo se trebalo brinuti i o “zapisima i dokumentima nastalim djelovanjem tijela izvršne i zakonodavne vlasti Socijalističke Republike Hrvatske”.

“Budući da se Vladi Republike Hrvatske učestalo podnose zahtjevi za uvid u dokumentaciju nastalu djelovanjem tijela izvršne i zakonodavne vlasti Socijalističke Republike Hrvatske označeni nekim od stupnjeva tajnosti, pretežno u svrhu znanstvenih istraživanja i publicističkih radova, a nije određena nadležnost tijela državne uprave za pregled te dokumentacije koji često zahtjeva angažiranje znatnih ljudskih resursa, predlaže se da Povjerenstvo daje mišljenja Vladi u vezi s takvim zahtjevima”, stoji u odluci.

 

Predavanje u Zagrebu: Što skriva partijski arhiv?

“UDBA i KOS kao ključni čuvari partijskog režima uvidjeli su 80-ih godina kako su demokratske snage stvorile kritičnu masu koja će srušiti temelje partijskog totalitarnog režima i prave strateški plan svog djelovanja u koliko do toga dođe. Svoj strateški plan utemeljuju na daljnjoj suradnji s partijom jer je ona kao ideološki pokrovitelj upravljala s UDB-om i KOS-om pa je tako zainteresirana za spašavanje svojih članova u novonastalim nacionalnim državama. Shvaćaju kako će jedino daljnjom zajedničkom suradnjom i borbom uspjeti izbjeći kaznu za smaknuća stotine tisuća ideoloških protivnika nakon II. svjetskog rata, kao i smaknuća političkih emigranata širom svijeta. Upravo zahvaljujući izradi tog strateškog plana UDBA i KOS uspjeli su osigurali svoj bezbolni izlaz iz raspada Jugoslavije, organizacijski ojačani i dobro pripremljeni za nastavak djelovanja.

Dio vrlo kompromitirajućeg arhiva uspijevaju uništiti a nad ostatkom uspostavljaju kontrolu. Sve svoje djelovanje usmjeravaju na stvaranje preduvjeta za povratak na vlast njihovih idejnih vođa – partije. Odjeli tajnih službi za dezinformiranje fabriciraju i puštaju u opticaj čitav niz dokumenata kojima treba difamirati vodeće osobe nove vlasti i stvoriti pomutnju i tako omogućiti lakši povratak partije na vlast.

SDP kao slijednik KPJ je u novim okolnostima prisiljen predati svu dokumentaciju u Državni arhiv no i dalje nekom suludom logikom zadržava ekskluzivno pravo nad izdavanjem dokumenata partijske arhive”, opisao je Zoran Čapalija – Čaplja.

Pročitajte sve što trebate znati o Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske

SDP je u posjedu cjelokupne arhivske građe iz vremena kada se ta stranka zvala “Komunistička partija Hrvatske” i “Savez komunista Hrvatske”. Riječ je o arhivskoj građi od iznimne važnosti za izučavanje povijesti iz razdoblje Socijalističke Republike Hrvatske kada su tijela te partije donosila najvažnije odluke o životu naroda i djelovanju tijela vlasti – dapače je to razdoblje povijesti vrlo teško shvatiti bez poznavanja činjenica o postupanju Partije. U lipnju 2014. godine dr. sc. Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest optužuje vrh SDP da pristup dopušta samo svojim pristalicama, koji potom prezentiraju samo informacije koje u boljem svjetlu prikazuju djelovanje komunističke partije: “Za neke neovisne, kritične istraživače nema uopće govora da će doći do takvog gradiva, čak niti gradivo nekadašnjih Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu koji nisu bili partijska institucija, nego državna, ali i to gradivo smješteno je unutar partijskog i morate i zato tražiti dopuštenje SDP-a”. Više pročitajte OVDJE.

U listopadu 2014. godine u svezi pristupa partijskim arhivima javno nastupa i povjesničar dr. sc. Davor Marijan, koji – na primjeru suđenja za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića iz 1982. godine koje se protiv bivših čelnika UDBE vodi u SR Njemačkoj – iznosi svoje mišljenje da je uloga SDP-a u kontroli arhiva Saveza komunista Hrvatske, ali i svojedobnog Republičkog komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu neprihvatljiva i zapravo nezakonita. Više pročitajte OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.