Vlada opet kadrovirala, Juro Martinović postao državni tajnik

Foto: Fah

Na zatvorenom dijelu 43. sjednice, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je stajališta za sastanak Europskog vijeća, 22. i 23. lipnja, te za sastanak Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku, 26. lipnja, priopćeno je iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

S obzirom da se radi o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama, one se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, prethodno ne objavljuju.

Dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti tek se usuglašavaju u odgovarajućim procedurama prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica.

Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je odgovorila na obrazložena mišljenja Europske komisije od 28. travnja glede usporedivosti naknada povezanih s računima za plaćanje, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu računima za plaćanje s osnovnim uslugama, glede očuvanja prirodnih staništa i divlje faune i flore, glede očuvanja divljih ptica te pisma službene obavijesti Europske komisije od 28. travnja u svezi s politikom morskog okoliša, kao i o zajedničkim pravilima u području zaštite civilnog zračnog prometa.

Odgovori koje je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Donesen je Prijedlog odluke o osnivanju konzulata, kao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zatvaranje Kknzulata. Poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, cjelovit materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, napominje Vlada.

Vlada je donijela odluku o deklasifikaciji zaključaka i dijela zapisnika sjednice Vlade Republike Hrvatske. Ova točka klasificirana je stupnjem tajnosti „tajno“, stoga je, kako navode, nismo u mogućnosti objaviti u cijelosti.
Prihvaćeno je usmeno izvješće o stanju iskorištenosti ESI fondova u Hrvatskoj i stanju ispunjenosti prethodnih uvjetovanosti.

Također, prihvaćeno je usmeno izvješće o pregledu zakonskih prijedloga iz Godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu, s posebnim osvrtom na reformske prioritete.

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Marija Pejčinović Burić, radi odlaska na novu dužnost, razriješena je dužnosti državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, s 19. lipnjom.

Juro Martinović imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa.

Martinović je nekadašnji član Mosta nezavisnih lisat koji ih je zajedno s Ivanom Lovrinovićem i Ivicom Mišićem napustio i osnovao stranku Promijenimo Hrvatsku. Njihova je stranka potom ušla u predizbornu koaliciju za izvanredne parlamentarne izbore sa Živim zidom i Akcijom mladih. U Sabor su ušli Lovrinović i Mišić dok Matrinović nije. Martinović je bio nositelj liste u VI. izbornoj jedinici, gdje je koalicija Živog zida ‘Jedina opcija’ osvojila jedan mandat, no u utrci za zastupničko mjesto u Saboru pretekao ga je Ivan Pernar koji je bio posljednji na istoj listi, ali je osvojio 1755 preferencijskih glasova, čak 535 više od Martinovića. I tako je Pernar ušao u Sabor umjesto Martinovića. Nagađalo se da je Martinovićevom ugledu naštetila afera kada je dva dana prije izborne šutnje objavljeno je da je Martinović otkupio stan ovršene osobe i tako učinio upravo ono protiv čega se koalicija Živog zida ‘Jedina opcija’ bori.

Još je jedna zanimljivost kod Martinovićeve stranke u kojoj su podijeljeni oko podrške Vladi. Mišić daje podršku tankoj većini, a Lovrinović je ostao lojalan koaliciji sa Živim zidom i oporbeni je zastupnik. Treći član kluba zastupnika promijenimo Hrvatsku Marin Škibola koji je u Sabor izabran kao zastupnik Živog zida malo podržava vladu, a malo ne, navodi Tportal. Trenutno je oporba.

Katica Prpić imenovana je državnom tajnicom u Ministarstvu uprave, a radi odlaska na novu dužnost razriješena je dužnosti državne tajnice u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Istodobno, državnim tajnikom u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja imenovan je Željko Uhlir.

Ante Delipetar imenovan je pomoćnikom ministra unutarnjih poslova.

Sandi Šimić Petrinjak dana je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, do okončanja postupka javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova, a najduže na šest mjeseci.

Mate Rebić razriješen je dužnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike. Danijelu Škugoru povučeno je ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva državne imovine, te je istodobno imenovan glavnim tajnikom Ministarstva državne imovine temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Na osobni zahtjev, s 30. lipnjem razriješen je zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Predrag Batarelo.

Opozvan je dio dosadašnjih i imenovan dio novih predstavnika Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću. Tako su opozvani Tomislav Ćorić, Darko Nekić i Pavo Barišić, a imenovani Marko Pavić, Lovro Kuščević i Blaženka Divjak. Također, opozvana je dosadašnja zamjenica predstavnika Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću Marina Pinjagić Telak, a novim zamjenikom predstavnika imenovan je Darko Nekić.

Razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Josip Budimir. Novim je članom, kao predstavnik Gospodarsko-socijalnog vijeća imenovan Miroslav Venus.

Temeljem razrješenja dosadašnjih i imenovanja novih članova Vlade Republike Hrvatske, Vlada je razriješila i imenovala članove sljedećih institucija. U Fondu za naknadu oduzete imovine, razriješen je član Upravnog odbora Lovro Kuščević, a novim članovima su imenovani Dražen Bošnjaković, Lovro Kuščević te Predrag Štromar.

Predrag Štromar po položaju je imenovan novim predsjednikom Upravnog vijeća Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, umjesto dosadašnjeg predsjednika Lovre Kuščevića.

Dražen Bošnjaković i Predrag Štromar po položaju su imenovani novim članovima Povjerenstva za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, dok je dosadašnji član Lovro Kuščević razriješen.

U Upravnom vijeću Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama po položaju su imenovani Predrag Štromar za predsjednika te Dražen Bošnjaković i Tomislav Tolušić za članove. Istodobno su razriješeni dosadašnji predsjednik Lovro Kuščević i član Tomislav Tolušić.

Davor Ivo Stier razriješen je dužnosti predsjednika, a Tomislav Ćorić i Pavo Barišić dužnosti članova Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. Novim predsjednikom imenovan je Dražen Bošnjaković, a članovima Marija Pejčinović Burić, Lovro Kuščević, Marko Pavić i Blaženka Divjak.

Lovro Kuščević razriješen je dužnosti člana Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, a novim članovima imenovani su Predrag Štromar, Dražen Bošnjaković i Tomislav Ćorić.

Davor Ivo Stier razriješen je dužnosti člana Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima. Novim članovima imenovani su Marija Pejčinović Burić, Davor Božinović i Dražen Bošnjaković.

Davor Ivo Stier razriješen je dužnosti predsjednika Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, a novom predsjednicom imenovana je Marija Pejčinović Burić, kao potpredsjednica Vlade koju je odredila Vlada.

Razriješen je dio članova Savjeta za pregovore s Mol Hungarian Oil&Gas PLC Davor Ivo Stier, Mario Šiljeg, Kristian Turkalj i Tomislav Ćorić. Novim članovima imenovani su Marija Pejčinović Burić, Tomislav Ćorić, Dražen Bošnjaković i Marko Pavić.

Razriješen je dosadašnji zamjenik predsjednice Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Pavo Barišić, a novom je zamjenicom predsjednice imenovana Blaženka Divjak.

Pavo Barišić razriješen je dužnosti člana Skupštine Hrvatske lutrije d.o.o., a novom članicom imenovana je Blaženka Divjak.
Vlada je imenovala predstavnike Republike Hrvatske u Vijeće arbitara i Vijeće miritelja Međunarodnog centra za rješavanje ulagačkih sporova iz reda sudaca, profesora pravnih fakulteta i odvjetnika. U Vijeće arbitara imenovani su predstavnici Đuro Sessa, Hrvoje Sikirić, Petar Miladin i Zoran Vukić. U Vijeće miritelja imenovani su predstavnici Damir Kontrec, Dubravka Akšamović, Mladen Vukmir i Srđan Šimac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.