Plenković: Korištenje Ubera protivno je važećim propisima

FaH

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izvijestio da je u tijeku razgovor predstavnika nadležnih ministarstava i taksista koji prosvjeduju nezadovoljni jer se u Hrvatskoj za prijevoz koristi aplikacija Uber, te poručio da je korištenje te aplikacije protivno važećim propisima u Hrvatskoj, zbog čega je izrečen niz sankcija.

Korištenje prijevoza putem aplikacije Uber protivno je važećim pozitivnim propisima u Hrvatskoj, istaknuo je Plenković u uvodu Vladine sjednice i napomenuo da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano provodi inspekcijski nadzor nad vozačima i vozilima koja nemaju važeću licencu sukladno hrvatskim propisima.

Novčane kazne, zapljene vozila, presude…

“Do sada je provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora. Izrečene su novčane kazne u iznosu 5,2 milijuna kuna, zaplijenjeno je 11 vozila, a na prekršajnim sudovima izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda”, naveo je premijer.

Dodao je da nadležna tijela, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture,  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva provode analize sukladno svojim nadležnostima te će “u dogledno vrijeme predložiti odgovarajuće izmjene i dopune važećih zakona kako bi se preciznije reguliralo to pitanje”.

Poručio je kako svi koji smatraju da se zbog korištenja aplikacije Uber krše njihova prava mogu podnijeti tužbe nadležnim sudovima u skladu s važećim zakonskim propisima.

“Vjerujem da će dijalog, koji u ovom trenutku vode državni tajnici s predstavnicima prosvjednika, rezultirati prestankom prosvjeda i mogućim rješenjima za situaciju koja očito opterećuje niz taksi službi i taksista diljem Hrvatske, a osobito se odnosi na Dubrovnik, Split i Zagreb”, zaključio je.

Božinović na obilježavanju Dana antifašističke borbe

Premijer je izvijestio i da će Vladu u četvrtak, na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici, predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Tako da ćemo tu poslati našu poruku glede svih zbivanja vezanih za antifašizam i Drugi svjetski rat”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš