Prosvjednici ispred Ministarstva branitelja: za dijalog s ministrom je kasno

Stopostotni vojni invalidi Domovinskog rata (HRVI) i branitelji danas su u jutarnjim satima, a već šesti dan prosvjeda ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici, iznijeli svoje zahtjeve te ih definirali i objasnili, piše braniteljski.hr.

Prvi zahtjev je već poznat – “smjena ministra Predraga Matića, zamjenice ministra branitelja Vesne Nađ i pomoćnika ministra branitelja za stambeno zbrinjavanje Bojana Glavaševića, a zbog nesposobnosti i neodgovornosti u vođenju ministarstva te ponajviše zbog omalovažavajućeg i degradirajućeg odnosa prema hrvatskim braniteljima”.

Prosvjednici su istaknuli kako, iako im je obećano, nisu bili uključeni u izradu Zakona o hrvatskim braniteljima kada su rađene izmjene i dopune.

Istaknuli su da je tada rečeno kako se Zakon mijenja “samo radi udovica Domovinskog rata kako bi im se osigurala mogućnost ponovne udaje bez gubljenja prava”, a naknadno je izbačena rečenica iz Zakona “koja je priječila da oni koji su napadali Hrvatsku ostvaruju materijalna i bilo kakva druga prava” te se time “otvorila mogućnost da vojnici koji su vršili agresiju na RH počnu ostvarivati prava preko našega Ministarstva”.

“Sve ovo odvija se pod potiho i pokušava se provući pod davanja prava civilnim žrtvama”, smatraju prosvjednici ispred Ministarstva branitelja te ističu: “Ne želimo da agresori ostvaruju prava niti sada, niti ikada u budućnosti i tražimo da se u Zakon vrati odredba koja je to sprječavala”.

Napomenuli su kako je sada “za dijalog s ministrom kasno”, objašnjavajući kako ministar Matić nije više od godinu dana sazvao savjet branitelja preko kojega ministar ostvaruje direktnu komunikaciju s braniteljskom populacijom.

“Takav bahat i bezobrazan odnos nas je prisilio da dođemo ispred vrata, uzmemo megafon i iznesemo ono što nismo bili u stanju iznijeti na sastancima jer ih ministar nije želio organizirati”, istaknuli su prosvjednici.

Drugi zahtjev prosvjednika se odnosi na organiziranje javne raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima i donošenje zakona o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima na ustavnoj razini.

“Smatramo da je krajnji trenutak da se zaštiti dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo branitelja i to na način da niti jedna buduća vlast to više ne može promijeniti. Svjedoci smo pokušaja ove vlasti da izmjenama i dopunama zakona koje su pokušali progurati dovedu do izjednačavanja žrtve i agresora te da time omalože Domovinski rat i sve hrvatske branitelje te stoga tražimo da se to jednom zauvijek zaustavi i regulira Ustavom.

Pitamo se: ako je odnos prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima takav tek nekih 20 godina poslije rata, što će biti za 30, 40 , 50 godina kada hrvatskih branitelja više ne bude među živima?”, napominju prosvjednici.

Organizatori prosvjeda ispred Ministarstva branitelja kazali su kako su ova dva zahtjeva, odnosno objašnjenja samo dio pripremljenih te da su spremni svakim danom “iznositi primjere nesposobnog i neodgovornog pristupa ovoj temi ministra i njegovih pomoćnika kako bi s vremenom i širu javnost upoznali na koji način rade i funkcioniraju oni koje porezni obveznici plaćaju” te mole i druge hrvatske građane da “javno prozovu odgovorne jer je to jedini način da našoj Domovini i našem narodu bude bolje”, prenosi braniteljski.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/braniteljski.hr
Photo: fah