Prvih 5000 doza remdesivira za Hrvatsku – koliko je učinkovit?

Foto: Getty Images

Hrvatska je jedna od zemalja koja je preko Europske komisije naručila lijek Remdesivir koji se koristi i u liječenju koronavirusa.

Vlada je krajem listopada zaključkom ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.

> Vlada nabavlja 15.000 doza remdesivira: Dr. Markotić ovlaštena za potpisivanje ugovora

Riječ je o antivirusnom lijeku širokog spektra kojeg je razvila američka farmaceutska tvrtka Gilead Sciences. Izvorno je razvijan za liječenje hepatitisa C, a zatim testiran protiv virusa ebole i marburga, no nije se pokazao učinkovitim. Naknadna istraživanja Gilead Sciences i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdila su njegovo antivirusno djelovanje protiv više filovirusa, pneumovirusa, paramiksovirusa i koronavirusa. To je jedini lijek koji je do sada u EU-u odobren za borbu protiv Covida-19.

Još u srpnju 2020. Europska komisija se s američkim proizvođačem lijeka Gileadom dogovorila o kupovini ograničene zalihe ovog lijeka. U to su vrijeme velike zalihe ovog lijeka već bile kupile Sjedinjene Američke Države. Početkom listopada Europska komisija i tvrtka Gilead ponovno su potpisale ugovor za opskrbu lijekom kojim će se liječiti oboljeli od Covida 19.

U prvoj pošiljci u Hrvatsku stiže 5.000 doza remdesivira

“Remdesivir je naručen preko zajedničke nabave Europske komisije, gdje su sve zemlje članice iskazale eventualne potrebe. Narudžba je otišla na prvu tranšu, 5.000 bočica. Dakle, to je procedura koja je išla preko Europske komisije i u slijedećih nekoliko dana očekujemo da bi prva tranša, od 5.000 doza, trebala doći.” – rekla je za Dnevnik Nove TV u subotu, 28. listopada ravnateljica klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, dr. Alemka Markotić.

Dan ranije Vlada RH je posebnim zaključkom ovlastila dr. Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik. Nabavlja se ukupno 15.000 doza.

Novac potreban za kupovinu ovog lijeka osiguran je u Financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Za provedbu plana zaduženi su Ministarstvo zdravstva, Klinika “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Hrvatska će Vlada za njegovu nabavu izdvojiti 39 375 000 kn (bez PDV-a), odnosno 41 343 750 kn s PDV-om.

Učinkovitost lijeka

Preliminarni podaci međunarodnog multicentričnog,ispitivanja koje je proveo američki Nacionalni institut za zdravstvo (NIH) sugeriraju da je Remdesivir učinkovit u smanjenju vremena oporavka s 15 na 11 dana kod ljudi hospitaliziranih s COVID-19. 29. travnja 2020., na temelju rezultata ispitivanja NIAID-ACTT-1, američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) objavio je da je Remdesivir bolji od placeba u smanjenju vremena oporavka za ljude hospitalizirane s razvijenim oblikom COVID-19 i zahvaćenim plućima. Unatoč uglavnom pozitivnim rezultatima, studija, objavljena u renomiranom znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine, je zaključila da je “s obzirom na visoku smrtnost unatoč primjeni Remdesivira jasno da samo liječenje antivirusnim lijekom vjerojatno neće biti dovoljno.”

Prema profesoru Didier Raoultu, postoje dvije studije vezane za Remdesivir. Prva je objavljena u Lancetu, koja je zaključila kliničku neučinkovitost. Drugu studiju je financirala farmaceutska tvrtka Gilead Sciences i koja također ne daje značajne rezultate. Ova studija je objavljena u New England Journal of Medicine. Studija je zaključila da 60% pacijenata ima nuspojave, 23% nuspojava su vrlo ozbiljne, a 8% je zahtijevalo prekid tretmana.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, u svibnju je navela kako ovaj lijek nema nuspojava.

“5 cjepiva je u prvoj kliničkoj fazi, jedno u drugoj, 71 je prijavljeno WHO-u za ispitivanje. Do prije par dana nijedan lijek nije dobio oznaku da bi mogao biti učinkovit, sada je to s Remdesivirom, gdje je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti dao odobrenje za praćenje u kliničkim studijama, a vjerojatno će i europski centar dati odobrenje da prođe testove jer trenutno drugih lijekova nema i jer ovaj nije dao neke nuspojave, a ima pozitivne učinke”, izjavila je dr. Markotić.

No, neki drugi izvori navode da Remdesivir za posljedicu ima i niz nuspojava, a najčešće su: konstipacija, hipoalbuminemija, hipokalemija, anemija, trombocitopenija, hiperbilirubinemija; a u placebo skupini hipoalbuminemija, konstipacija, anemija, hipokalemija, povišene vrijednosti AST-a, hiperlipidemija, hiperbilirubinemija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr