Psihijatar Vukušić za Narod.hr o Ostojićevom zahvaljivanju Titu: ‘Rekao bih da se radi o regresiji’

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

“Boji li se Ostojić promjena koje će uslijediti, kada bi se Hrvatska mogla naći na definitivnom putu suočavanja s avetima komunističke prošlosti koja je mnoge obitelji u Hrvatskoj zavila u crno te zbog koje su se mnoge obitelji iselile u dijasporu i nisu, poput Ranka, imali sretno djetinjstvo.”, komentirao je na Narod.hr ugledni psihijatar Herman Vukušić, s Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Vukušić se za Narod.hr osvrnuo na status SDP-ovog Ranka Ostojića u kojem veliča lik komunističkog diktatora Josipa Broza Tita. Ostojić se Titu zahvalio za ‘sretno djetinjstvo, dječaštvo i mladost’. 

“Neću ulaziti u povijesne diskurse ustaša i partizana. Ukoliko je drug Tito njemu omogućio sretno djetinjstvo, postoje i brojne obitelji kojima je djetinjstvo učinio jako nesretnim. Među njima je i moja majka, čijeg su oca partizani ubili na Križnom putu.”, istaknuo je dr. Vukušić.

Doktora Vukušića smo upitali što znači Ostojićevo vraćanje u prošlost te je na temelju objave dao kratki psihološko-karakterni prikaz, odnosno crte osobnosti.

“Zazivanje sretne dječje prošlosti u liku druga Tita bi se moglo prikazati kao regresija, odnosno povratak u prethodno duševno-psihološko stanje, poglavito vraćanje u djetinjstvo, što je jedan od temeljnih mehanizama obrane. To nam govori, da Ranko Ostojić sad nema dovoljno kritičnosti ocijeniti sadašnje stanje u Hrvatskoj, a s druge strane regresija se pojavljuje kad osjetimo strah od nečega. Simptomatično je da se to događa uoči predstojećih izbora. Boji li se Ostojić promjena koje će uslijediti, kada bi se Hrvatska mogla naći na definitivnom putu suočavanja s avetima komunističke prošlosti koja je mnoge obitelji u Hrvatskoj zavila u crno te zbog koje su se mnoge obitelji iselile u dijasporu i nisu, poput Ranka, imali sretno djetinjstvo.”, ocijenio je dr. Vukušić za Narod.hr.

> Europski parlament izglasovao rezoluciju kojom izjednačava i osuđuje nacistički i komunistički režim

> Petir za Narod.hr o novoj rezoluciji EP-a kojom se izjednačavaju komunizam i nacizam: ‘Zataškavati i prešućivati zločine jednog totalitarizma unosi trajni nemir u društvo’

> Ponižavanje HOS-a kao ping-pong HDZ-a i SDP-a

> Smrt Darka Pajičića – koja je odgovornost Ostojića i Orepića oko ovog slučaja?

Podsjetimo, uoči predstojećih parlamentarnih izbora koji bi se mogli dogoditi u srpnju, SDP-ovac Ranko Ostojić i bivši ministar unutarnjih poslova u Vladi Zorana Milanovića oglasio se povodom obljetnice smrti komunističkog diktatora Josipa Broza Tita, samo nekoliko dana nakon što je aktualni predsjednik RH uvrijedio legalnu postrojbu HV-a – HOS-ovce.

Ostojić o Titi: Hvala mu za sretno djetinjstvo, dječaštvo i mladost

“Prije 40 godina umro je Čovjek zbog kojeg ovo pišem na hrvatskom jeziku. Ujedno se ne ispričavam onima koji bi voljeli da je to talijanski ili njemački… Hvala mu od svih nas što imamo svoje da ga ne damo (a tuđe nećemo), a od mene osobno hvala mu za sretno djetinjstvo, dječaštvo i mladost.
Slava ti Druže Stari!”, napisao je Ostojić.

Rezolucija EP-a izjednačava komunizam i nacizam!

Ranko Ostojić koji je bio kandidat SDP-a za euoparlamentarne izbore 2019. godine, osim veličanja Tita, ne poštuje niti rezoluciju EP-a čiji je član htio biti.

Naime, 19. rujna 2019. godine Europski parlament usvojio je rezoluciju o sučeljavanju s prošlošću.  Rezolucija nazvana “Važnost europskoga sjećanja za budućnost Europe” prošla je nezapaženo.

Njome se poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim.

U njoj se, između ostalog, izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola.

Također se napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava.

“Na području Republike Hrvatske dogodila su se masovna ubojstva nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Brojni su razlozi teških komunističkih zločina iz toga razdoblja ali svima im je zajedničko usmrćivanje političkih protivnika zato jer su drukčije mislili i osjećali. Stoga ovu Rezoluciju Europskog parlamenta kojom se poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim smatram korakom prema naprijed jer se njome osuđuje i izjednačuje nacističke i komunističke zločine kao i zločine svih ostalih režima.”, naglasila je u razgovoru za Narod.hr Marijana Petir, bivša hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr