Pupovac u Vučićevoj graničnoj eskapadi opet bira – Beograd

pupovac
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Saborski zastupnik, predsjednik Srpskog narodnog vijeća te koalicijski partner vladajućeg HDZ-a – Milorad Pupovac, ponovno igra dvostruku igru. Nije lako živjeti u njegovim cipelama. Na mahove ne zna je li mu glavni grad Beograd ili Zagreb, je li mu predsjednik Vučić ili Milanović… Prima li plaću u hrvatskim kunama (još kratko!) ili srpskim dinarima. Pa je tako u najnovijoj epizodi odanosti prema srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću koji je nenajavljeno želio doći u Jasenovac, na što je Vlada RH ovog puta oštro reagirala, Pupovac ponovno javnosti priuštio patetično relativiziranje nediplomatskog Vučićeva poteza, zaboravljajući da je državni dužnosnik RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njegovu žalost, i njegovi koalicijski partneri iz HDZ-a službeno su poslali oštru notu, a neslužbeno u medije pustili još oštriju osudu pokušaja Vučićeva nenajavljenog “desanta” na Jasenovac.

Naime, državni dužnosnik tog ranga ne može samo skoknuti preko granice, onako privatno, recimo u posjet rodbini, na kupanje ili pak u kupnju… To se tako ne radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako u medijima možemo čitati da se susjednoj državi najavljuje dolazak nekog dužnosnika pa iako on išao samo na odmor. Ako pak na putu do destinacije prelazi preko teritorija još koje države, i to se diplomatskim putem najavljuje.

No Vučić je smatrao da se srbijanski predsjednik ne treba zamarati takvim tricama. Odlučio je otići u privatni spomen-području Jasenovac bez ikakve najave diplomatskim kanalima.

Vučićevo skakanje preko granice

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Srbije u RH, a kako svaka akcija ima i reakciju, nije trebalo dugo čekati i na njihov odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je šokirano protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Republike Srbije u Jasenovac, na mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti”, poručili su iz srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Na sve je reagirao neizbježni Milorad Pupovac koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare stao, indirektno naravno, na stranu Vučića.

Pupovac o najnovijem skandalu

“Prvo što želim reći je da do ovakve situacije i ovakvog odlučivanja nije smjelo doći. Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može doći u posjet Jasenovcu. Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se moglo osigurati da se taj dolazak osigura i da prođe u redu. Posebno se nije smjelo dogoditi jer je već dvaput u posljednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumjele i odgodile. Ovaj put je ta komunikacija izostala”, tvrdi Plenkovićev koalicijski partner Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovaj put je moj napor da se ta komunikacija osigura propao. I to je ozbiljan problem. Ovo nije mala stvar, nije mali povod i nije povod odlaska na neku ne znam kakvu priliku. To je osjetljivo, traumatično, bolno pitanje u odnosima između Hrvata i Srba. Iz tog razloga se plašimo da zbog ovoga ionako loši odnosi mogu biti dodatno pogoršani”, rekao je Pupovac.

Nije osudio pritom nediplomatski potez Srbije koji je i izazvao probleme te ponovno relativizirao ulogu Beograda u novoj međudržavnoj trzavici.

>Pupovac se pohvalio kako on i Plenković uređuju na HRT-u i kako su ugurali u program Klasićevu seriju ‘NDH’

Uhodan put relativizacije

No, to je već uhodan put.

Nije ovo prvi put da hrvatski dužnosnik Milorad Pupovac staje na stranu Beograda. Nije on tu nikada eksplicitan, no u maniri pravog profesora retorike, Pupovac to uvijek upakira u red emocija, red drame, red svoje požrtvovnosti “u postizanju napretka u odnosima između dvije države” i u konačnici na tu tortu doda završni sloj relativizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac nam je već dao niz prigoda kada smo mogli svjedočiti upravo toj njegovoj “dobitnoj formuli” koja mu je omogućila da bude jedini vidljivi predstavnik srpske nacionalne manjine, da uvjetuje vladajućima većinu u Saboru i da ima svoje predstavnike u gotovo svim vladama u zadnjih 20-ak godina.

Pupovac o optužnici protiv hrvatskih pilota

Tako smo nedavno, kada je Beograd krenuo zveckati optužnicama protiv hrvatskih vojnih pilota oko granatiranja kolone srpskih izbjeglica nakon Oluje, Pupovac rekao: “Nemam ja potrebe stajati na ničiju stranu jer nisam stajao 30 godina pa neću stajati niti ove godine. Želim stati na stranu pravde. Taj zločin je počinjen i nije navodni zločin kao što se u najvećem dijelu naših medija govori. I o njemu treba govoriti. O tim se zločinima prestalo govoriti i šuti se kao da se ništa nije dogodilo….”.

>Pupovac o pilotima: ‘Hrvatska nije u situaciji da se junači oko ove stvari’

“Nije jedna strana kriva, krive su obje”

Pupovac smatra da nema odgovornih ni kada su u pitanju nestale osobe, ono što bi i trebao biti glavni kamen spoticanja između odnosa ove dvije države.

I to relativizira.

“Od 2018. se bavim pitanjem nestalih, znam tko je suodgovoran. I kad čujem da netko kaže kriva je ova strana – nije. Nije jedna strana kriva, krive su obje jer nemaju hrabrosti napraviti što je potrebno. Ista stvar je s ratnim zločinima”.

>Starešina: Nije prvi put da se Milorad može najizravnije povezati s projektima Velike Srbije

Proslava u Banjoj Luci – koji Pupovac je na njoj bio?

Pupovac je možda najbliže gubitku statusa ljubimca mainstream medija bio početkom ove godine kada je bio u Banjoj Luci na proslavu Dodikova neustavnog dana republike.

Čak je i Europska unija snažno osudila negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske, jasno dajući do znanja da je spremna i za sankcije, a Sjedinjene Američke Države pozvale vlasti BiH da istraže izvješća o veličanju ratnih zločina tijekom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani nesrpski stanovnici.

>Karamarko: Sramim se što se kod Dodika uprizorio član vladajuće koalicije – to je dovoljno za raskid koalicije

Tu je Pupovac opet imao podijeljenu ličnost. Ovog puta nije ga zbunjivala relacija Zagreb – Beograd, već je li on Milorad Pupovac, član vladajuće koalicije, ili je on Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Uz znatnu buru na domaćem terenu oko njegova sudjelovanja na skandaloznoj proslavi, Pupovac je rekao da njegov posjet “nije imao politički karakter” te da nije išao kao član vladajuće koalicije.

“Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja godišnjice RS-a, jednog od entiteta u BiH, jer ništa u mojem prisustvu niti namjerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji u BiH vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena BiH”, ustvrdio je, između ostalog, u svom stilu Pupovac.

Kako HDZ brani Pupovca

Stavio je time i svoje koalicijske partnere iz HDZ-a u nezavidan položaj, no oni su se brzo snašli i stali u njegovu obranu. Ipak su ruke manjinaca u Saboru dragocjene. Pa je tako predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ustvrdio da je sve u redu jer Pupovac koji je bio u Banjoj Luci nije isti Pupovac koji je u vladajućoj koaliciji.

“Što se tiče ovoga što se dogodilo u Banjoj Luci i što se tiče prisutnosti gospodina Pupovca, on je tamo bio samo na toj akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a. Koliko ja znam postojala je i dosta značajna potpora u pogledu obnove Banovine nakon potresa, i s te strane on niti je tamo govorio nešto niti je imao nekakvu posebnu ulogu. A što se tiče poruka: mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke, separatističke konotacije za BiH. Naprotiv, želimo da zemlja dobro funkcionira, i to je naš stav, kristalno jasan od početka”, ustvrdio je tada Plenković.

Foto: Narod.hr

Srpske zastave u svijetu

Pupovac je i u rujnu prošle godine podržao poziv Vučića da povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svi Srbi u svijetu izvjese srpske zastave.

Uoči obljetnice Oluje, prošle je godine također relativizirao krivnju za rat i “politike iz 90-ih godina”.

“Što se tiče napuštanja politika iz 90-ih godina, to je obaveza svih, ne samo jedne strane. Svatko ima mogućnost, potrebu i obavezu da na svoj način tome doprinese. Mogli smo čuti, da, iako se izgovaraju teške riječi, ali nitko ne zaboravlja na kraju kazati da smo za to da se surađuje. Hajdemo se onda fokusirati na to, da stvarno imamo komemorativne skupove koji neće uznemiravati narod, produbljivati mržnje i koji među državama neće stvarati svađalačke i neprijateljske odnose. Fokusirajmo se na ono što je predsjednik Aleksandar Vučić rekao, pružamo ruku, ono što je premijer Plenković rekao, nastavit ćemo normalizaciju odnosa”, zaključio je Pupovac.

Izjave o Oluji kao da ih je pisao Vučić

I prije njegove izjave o Oluji zvuče kao da su pisane u Beogradu. Kao što je Narod.hr  pisao, Milorad Pupovac 2018. sudjelovao je na skupu u Srbiji povodom Oluje pod nazivom “Oluja je pogrom” na kojem su se otvoreno isticale velikosrpske političke težnje, a predsjednik Vučić današnju je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom.

Dana 3. kolovoza 2018. u prostorijama Srpskog narodnog vijeća (SNV) pročitana je službena Izjava sjećanja povodom godišnjice Oluje. Na čelu SNV-a tada se nalazio Milorad Pupovac, i to već više od 20 godina. SNV nije vidio Oluju kao oslobodilačku akciju od velikosrpskog terora i nasilja, već potpuno suprotno.

“Zato nakon 23 godine očekujemo da hrvatsko-srpski ratovi iz 20. stoljeća ustupe mjesto mirnodopskoj, nemanipulativnoj i dijaloškoj kulturi mira. Očekujemo da se izgrađuje kultura mira u kojoj će za svako stradanje biti mjesta, a u kojoj neće biti mjesta ni za koju ideologiju ili politiku koja je dovela do tih stradanja, do tih zločina. Posebno to očekujemo od Hrvatske i Srbije, njihovih državnih politika, jer nastavak ratnih i manipulativnih politika sjećanja šteti i Hrvatima i Srbima, a vrijeđa sve one koji istinski suosjećaju sa svakim stradalnikom, svakom žrtvom i njihovim potrebama za mirom”, stoji u izjavu SNV-a.

Bio je Pupovac i 2019. u Srbiji i to u Nišu gdje je sudjelovao na obilježavanju 20. obljetnice NATO-va bombardiranja Srbije na kojemu je srbijanski predsjednik Vučić, među ostalim, VRO Oluja usporedio s Jasenovcem.

Godine 2020., Pupovac, koji predstavlja vladajuću većinu, kao ni dosad, nije bio na proslavi Oluje u Kninu. Umjesto toga sudjelovao je na komemoraciji srpskim žrtvama u Dvoru na Uni.

 * Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.