Pupovčev SNV nezakonito financira izbornu kampanju za vijeća nacionalnih manjina?

Foto: fah

Predlagači nezavisne liste za izbor Vijeća Srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije Srđan Milaković i Dragan Crnogorac ustvrdili su u utorak kako Srpsko narodno vijeće nezakonito financira izbornu kampanju za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

Na konferenciji za novinare u Vukovaru upozorili su kako je Srpsko narodno vijeće (SNV) prebacilo novac za predizbornu promidžbu na račune manjinskih vijeća, iako, sukladno nedavno donesenom Zakonu o izborima za članove i predstavnike Vijeća nacionalnih manjina, predsjednici manjinskih vijeća nemaju ovlasti za bilo koju vrstu plaćanja jer su izbori raspisani i dosadašnjim vijećima je istekao mandat.

“To se ne tiče samo Vukovarsko- srijemske županije nego je praksa i na državnoj razini kada su u pitanju vijeća nacionalnih manjina”, rekao Milaković te ocijenio da je riječ o nezakonitoj praksi za koju je moguće podnijeti i kaznene prijave.

Po njegovim riječima, s jedne strane, problematično je samo postupanje manjinskih vijeća odnosno njihovih predsjednika, koje zakon ograničava u trošenju novca i koji ne mogu apsolutno ništa financirati osim plaća, materijalnih troškova to jest ‘hladnog pogona’, a, s druge strane, vijeća ne mogu biti sudionici izbora jer im je prestao mandat.

“Upitna je i pozicija Srpskog narodnog vijeća koje se najznačajnijim dijelom financira iz državnog proračuna i predstavlja se kao krovna organizacija vijeća nacionalnih manjina koja se, međutim, formira tek nakon izbora”, ocijenio je.

Također je upitao je kako je moguće da SNV, koji se predstavlja kao koordinacija Vijeća srpske nacionalne manjine, bude i krovna organizacija i predlagač.

“Ti čekaš da izbori završe i formiraš se nakon izbora i to je to. Šta ti imaš raditi u izborima, a kamoli nekoga financirati?”, poručio je Milaković.

Crnogorac: Novac za srpsku zajednicu u Hrvatskoj koristi se u izbornoj kampanji

Po riječima Dragana Crnogorca, žalosno je da Srpsko narodno vijeće, koje se većinom financira iz državnog proračuna, prebacuje financijska sredstva iz proračuna na Vijeća nacionalnih manjina iako ih ona zakonski ne mogu upotrijebiti u kampanji.

“Žalosno je i da su ta sredstva namijenjena za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a koriste se u izbornoj kampanji. S obzirom da se ova kampanja preklapa s kampanjom za EU izborima može se reći kako se potajno s ovim novcem financiraju i kandidati za EU izbore. Ne znam znaju li Vlada i premijer Plenković za to”, upitao je Crnogorac.

Srđan Milaković, koji je i zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine, komentirao je i posjetu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave crkvi sv. Nikolaja u Vukovaru na pravoslavni Uskrs rekavši kako je riječ o lijepoj gesti, ali bez konkretne forme.

Milaković: Penavina posjeta pravoslavnoj crkvi zasad je lijepa gesta

“Ovo je lijepa gesta, ali ako će ona značiti potpunu promjenu dosadašnje politike gradonačelnika prema srpskoj zajednici u Vukovaru”, rekao je.

Milaković je napomenuo da je prije mjesec dana zatražio sastanak s gradonačelnikom Penavom, ali da mu gradonačelnik još nije odgovorio.

“Našao je vremena da ode u srpsku pravoslavnu crkvu da pokaže uvažavanje građana srpske nacionalnosti, umjesto da nađe vremena da primi predstavnika srpske zajednice i tako pokaže uvažavanje prema toj zajednici. Postoji i dalje loš i neprimjeren odnos kada je u pitanju gradonačelnik”, ocijenio je Milaković.

Pripadnici nacionalnih manjina, njih gotovo 254 tisuće, moći će u nedjelju, 5. svibnja birati članove vijeća nacionalnih manjina, a njih oko 14 i pol tisuća predstavnike nacionalnih manjina, toliko ih je, naime, upisano u popise birača za spomenute, pete po redu ‘manjinske izbore’. Članove vijeća birati će 14 nacionalnih manjina, predstavnike njih 20. Pripadnici 20 manjina birati će se svoje predstavnike u 20 županija, 34 grada i jednoj općini, na izbornim listama su 242 kandidata.

Vlada je odredila visinu naknade za troškove izborne promidžbe, pravo na nju imaju manjinske udruge koje su predložile kandidate, a koje dobiju najmanje jednog člana vijeća ili predstavnika u jedinici. Ako su, pak, članove vijeća i predstavnike kandidirali birači, troškovi će se naknaditi vijeću, odnosno predstavniku nacionalne manjine koji je izabran.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina