Puštanje u opticaj poštanske marke “fra Bernardin Sokol”

foto: hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustit će u opticaj 15. svibnja 2018. prigodnu poštansku marku FRA BERNARDIN SOKOL. Marka će biti izdana u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost marke je 3,10 kn, a spomenuta nominala odgovara vrijednosti poštarine za dopisnicu/razglednicu te pismo mase do 50 g u unutarnjem poštanskom prometu. Naklada marke je 100 000 primjeraka. U Poštanskom uredu 10101 Zagreb 15. i 16. svibnja 2018. bit će u uporabi prigodni žig prvog dana.

Podsjetimo, povodom 130. obljetnice rođenja franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola (22. svibnja 1888. – 28. rujna 1944.) Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći”, Splitsko-dalmatinska županija, Institut za crkvenu glazbu „Albe Vidaković” Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Grad Kaštela i Hrvatska ratna mornarica – Zapovjedništvo Split priređuju „Dane dr. fra Bernardina Sokola”.

Manifestacija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović održat će se od 18. do 20. svibnja u Splitu i Kaštelima.

FRA BERNARDIN SOKOL

Od 1929. do 1941. objavio je 80 svezaka zbirka za crkvenu i svjetovnu glazbu Pjevajte Gospodinu pjesmu novu. U tom nizu tiskao je i Glazbene monologe, koje je sam opisao kao „25 svezaka sa 125 većih ili manjih sastavaka: za malu, srednju i veliku djecu, tj. mladež, mušku, žensku i mješovitu“. Ondje je objavio i jedanaest Angelusa. Sokol je još za života uvršten u neke strane glazbene leksikone.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr