Račinovci: otvoren pontonski most preko kanala Teča

Načelnik Glavnoga stožera OS RH general zbora Drago Lovrić i ministar obrane Ante Kotromanović obišli su danas pontonski most preko kanala Teča u Račinovcima koji su izgradili pripadnici inženjerijske postrojbe Hrvatske vojske (HV) za samo tri dana.

Izgrađeni most preko kanala Teče dugačak je četrdesetak metara i povezuje stanovnike dvadesetak kuća u Savskoj ulici s ostatkom Račinovaca od kojega su bili odsječeni nakon što je nabujala Sava 17. svibnja probila nasip kod Račinovaca i srušila Stari most. Od tada do danas stanovnici odsječenog dijela Savske ulice u svoje domove mogli su jedino čamcem.

“Djelovanjem u pomoći i sanaciji terena na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini Hrvatska vojska pokazala je da je veliko srce i veliki ponos Hrvatske i Ministarstvo obrane zadovoljno je načinom na koji je vojska angažirana u pomoći poplavljenim područjima, izjavio je ministar Kotromanović. n

Kotromanović je istaknuo da će vojska još 15-ak dana biti na raspolaganju jedinicima lokalne samouprave i uprave na poplavljenim područjima, dodavši kako bi se nakon toga većina pripadnika HV-a povukla s tih područja.

Najavio je da nakon ovoga velikog iskustva Ministarstvo obrane namjerava koncipirati oružane snage tako da u velikim katastrofama budu prve koje će reagirati i priteći u pomoć. Na pitanje novinara, znači li to i više novca za vojsku iz proračuna, Kotromanović je iskazao nadu kako će se poboljšanjem gospodarskih prilika u Hrvatskoj više izdvajati i za HV.

“Ovo je bila prilika da se vidi da to nije ulaganje u naše želje već u stvarne potrebe. Imamo sada 40 ciljeva sposobnosti NATO-a koje moramo zadovoljiti i plus ovakve stvari, kada su u pitanju životi. Mi smo realni i moramo biti skromni, a svaki novčić koji dobijemo moramo uložiti na pravi način”, poručio je Ante Kotromanović.

Po riječima generala zbora Drage Lovrića pripadnici HV-a izgradili su pontonski most za tri dana. Istaknuo je daje HV sanirao i most preko rijeke Spačve u Spačvanskom bazenu kako bi osobama s poplavljenih područja smještenima u gradu Otoku, bio omogućen dolazak u njihova mjesta, a da ne moraju ići zaobilaznim putem preko Vinkovaca i Županje.

Na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini trenutačno je angažirano 376 vojnika koji rade na poslovima asanacije zemljišta i lešina, dekontaminacije prostora, obavljaju niz inženjerijskih radova te kuhaju hranu u tri vojne kuhinje.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: morh