Radmanova imovinska kartica ‘najteža’ među karticama novih ministara: 11 nekretnina, dva BMW-a, velika ušteđevina…

Zagreb, 14.08.2019. - Japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono u posjetu je Hrvatskoj. Sastao se s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu. Foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Imovinska kartica ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana ispala je najteža među karticama novim ministrima. Među ostalim, Radman ima 11 nekretnina (kuća, stanova, šuma, livada i građevinskih zemljišta) koje je naveo u imovinskoj kartici. Stekao ih je darovnim ugovorom, uglavnom od oca.

Njegov otac bio je Ante je socijalistički direktor koji je u privatizaciji postao većinski vlasnik Agroproteinke, tvrtke kojoj je bio na čelu i koja će ga u novinskim pregledima dovesti na popis 200 najbogatijih obitelji u Hrvatskoj.

Najskuplja je definitivno kuća s okućnicom ukupne površine 1866 metara kvadratnih u Zagrebu, vrijedna čak devet milijuna i 280 tisuća kuna. Kuća je stečena darovnim ugovorom, a Radman je njezin suvlasnik sa suprugom, pobrojava tportal imovinu novog ministra.

Darovnim ugovorom novi je ministar stekao i stan u Zagrebu od 51 kvadrata, vrijedan 954 tisuće kuna. Jedina nekretnina koju nije stekao tako, već osobnim kapitalom, također je stan u Zagrebu od 147 kvadrata, vrijedan dva milijuna i 720 tisuća kuna.

Njegova supruga posjeduje pak stan u Baškoj Vodi od 100 kvadrata, vrijedan milijun i pol kuna, a koji je stekla također darovnim ugovorom.

U imovinskoj kartici dalje Grlić Radman navodi da je darovnim ugovorom stekao i kuću s okućnicom (1574 m2) u Strmcu Stubičkom, vrijednu 601 tisuću kuna, a u istom mjestu ima i šumu površine nešto veće od deset tisuća kvadrata, vrijednu oko sto tisuća kuna. U Strmcu Stubičkom ima i livadu od 1105 kvadrata, vrijednu 8400 kuna, te šumu od 200 kvadrata, vrijednu 10.700 kuna.

Ministar vanjskih i europskih poslova ima posjede i u Privlaci. Posjeduje trećinu kuće s okućnicom (909 m2), vrijednu 766 tisuća kuna, što je također stekao darovnim ugovorom, te građevinsko zemljište u istom mjestu od 1116 kvadrata, vrijedno 298 tisuća kuna, a upisan je kao vlasnik trećine. Vlasnik je i trećine stana od sto kvadrata u Crikvenici, vrijednog pola milijuna kuna.

Također je vlasnik dva BMW-a, i to modela X5 3.0 D iz 2016., vrijednog 380 tisuća kuna, te BMW-a 430 XD iz 2017., vrijednog 280 tisuća kuna. Oba automobila kupio je vlastitim sredstvima.

Među pokretninama prijavio je i sat IWC, vrijedan 30 tisuća kuna.

Imovina Grlića Radmana je i u dionicama tvrtke Agroproteinka d.d. Posjeduje ih 1419, a vrijednost pojedinačne dionice iznosi 2630 kuna. Dionice je prenio na fizičku osobu zbog obnašanja dužnosti, a riječ je o tvrtki njegova oca Ante Grlića Radmana, preminulog početkom ove godine. U toj tvrtki radi i supruga Gordana Grlića Radmana te prima neto mjesečnu plaću od otprilike 13 tisuća kuna.

Dionice očeve tvrtke stekao je darovnim ugovorom, a na isti je način stekao i stopostotno vlasništvo nad tvrtkom InterPlod d.o.o., koje je prenio na fizičku osobu.

‘Agroproteinka d.d. je tvrtka sa 60-godišnjom tradicijom u prikupljanju i preradi nusproizvoda životinjskog podrijetla, koja u posljednjih desetak godina čini zaokret prema proizvodnji obnovljivih izvora energije’, stoji u opisu djelovanja ove tvrtke na mrežnim stranicama.

Tvrtka je u prošloj godini imala prihode od 127 milijuna kuna, uz bruto dobit od deset i pol milijuna kuna. Ima 145 zaposlenih uz prosječnu plaću od sedam tisuća kuna. Radman je u napomeni u imovinskoj kartici naveo i kako je tvrtka 2017. sklopila koncesiju na deset godina s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Riječ je zapravo o zbrinjavanju životinjskih leševa s hrvatskih farmi. Tako su za vrijeme katastrofalne poplave u županjskoj Posavini 2014. upravo oni odvozili velik broj životinjskih lešina koje su ostale u Gunji i okolnim selima nakon što se povukla voda. Na čelu tvrtke brat je novog ministra, Ivica Grlić.

U prošloj godini imala je prihode od 4,6 milijuna kuna, uz bruto dobit od milijun kuna. U njoj je 12 zaposlenih, a prosječna plaća iznosi 7200 kuna.

Iznos na štednoj knjižici novog ministra tjera promatrača da dva puta provjeri broj nula – na knjižici se nalazi milijun i 152 tisuće eura, koliko je dobio što darovnim ugovorom, što od prodaje imovine i primitaka od nesamostalnog rada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal