Ravnateljica HINA-a postala predsjednica udruženja balkanskih novinskih agencija u kojem su Srbija, RS, Turska..

Branka Gabriela Vojvodić
Zagreb,25.05.2017. - Sedmero kandidata za ravnatelja Hine predstavit æe u èetvrtak svoje programe, na temelju kojih bi Upravno vijeæe Hine trebalo donijeti odluku o imenovanju novog ravnatelja nacionalne novinske agencije na mandat od èetiri godine. Na fotografiji kandidatkinja Branka Gabriela Valentiæ. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) pohvalila se Udruga novinskih agencija Balkana i jugoistočne Europe (ABNA SE) izabrala v.d. ravnateljicu HINA-e Branku Gabrielu Vojvodić na dužnost glavne tajnice.

Nije jasno na koji je način ta vijest po kojem je kriteriju ova vijest važna za HINA-ine pretplatnike, budući da je ABNA SE udruženje osnovano 1995. godine te ima 12 članica među koja su izvještajne novinske agencije iz Turske, Srbije, Republike Srpske, Rumunjske i ostale agencije s područja jugoistočne Europe. Isto tako, ova vijest je objavljena u trenutku kada se odvija natječaj za izbor nove ravnateljice te državne institucije.

Na njihovoj polufunkcionalnoj web stranici, na kojoj nema puno informacija može se naći da su uz HINA-u članice: AA – turska izvještajna novinska agencija, ATA – albanska izvještajna novinska agencija, AGERPRES – rumunjska izvještajna novinska agencija, ANA-MPA – atensko-makedonska izvještajna novinska agencija, BTA – bugarska izvještajna novinska agencija, CNA – ciparska izvještajna novinska agencija, FENA – izvještajna novinska agencija u BiH, MIA – makedonska izvještajna novinska agencija, KosovaPress – kosovska izvještajna novinska agencija, SRNA – izvještajna novinska agencija u Republici Srpskoj i TANJUG – srpska izvještajna novinska agencija.

Promatrači ABNA SE su slovenska, moldavska i armenska izvještajna novinska agencija.

Podsjetimo, Branka Gabriela Vojvodić je, dok se zvala Branka Valentić izabrana za ravnateljicu HINA-e 2012. godine za vrijeme mandata SDP-ovog Zorana Milanovića, da bi joj četiri godine kasnije u vrijeme HDZ-ovog Andreja Plenkovića bio produljen mandat.

Tko je Branka Gabriela Vojvodić?

Njoj je 3. siječnja 2017. istekao mandat ravnateljice Hrvatske izvještajne novinske agencije. Pred sam istek mandata, Upravno vijeće HINA-e odlukom od 19. prosinca 2016. godine imenovalo ju je za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Hine, za razdoblje do stupanja na dužnost novog ravnatelja Agencije.

Zanimljivo je da je Upravnom vijeću HINA-e istekao mandat i da je ono na dan donošenja Odluke o imenovanju Valentić za vršiteljicu dužnosti ravnateljice imalo smo jednog člana kojemu mandat nije istekao – Vladimira Lulića, koji je došao na mjesto Gordane Simonović, imenovan Odlukom Hrvatskog sabora od 20. ožujka 2015. godine.

Dakle, da na dan donošenja odluke Upravnog vijeća, 19. prosinca 2016. godine, Upravno vijeće, koje prema Zakonu ima pet članova i koje svoje odluke donosi većinom glasova od ukupnog broja članova, nije moglo donositi nikakve odluke, pa tako niti odluku o imenovanju Branke-Gabriela Valentić za vršiteljicu dužnosti ravnateljice, a koja bi bila valjana.

Što se tiče njenog prvog mandata, kada je 30. prosinca 2012. za ravnateljicu HINA-e bila je poznata kao glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika i nekadašnja novinarka Vjesnika.

Kako je HINA prenosila papine riječi o homoseksualnim svećenicima

Podsjetimo 2018. godine papa Franjo je u novoj knjizi – razgovoru istaknuo: “Pitanje homoseksualnosti među svećenicima iznimno je ozbiljno pitanje i mora biti razlučivano na odgovarajući način od samoga početka među kandidatima”.

No, Hrvatska izvještajna novinska agencija tada je uspjela jasnu poruku koju je papa poslao pretvoriti u dvosmislenu i nejasnu, pa su je kao takvu prenijeli mediji u Hrvatskoj. Ona je tada objavila vijest pod naslovom: “Papa Franjo: Homoseksualci među svećenicima i sjemeništarcima izvor za zabrinutost”.

Javna ustanova Republike Hrvatske navela je da “Po papinu mišljenju osobe s takvim, “duboko ukorijenjenim sklonostima” ne bi trebalo primati u sjemeništa”.

S druge strane, Hina je izostavila da je Papa govoreći o razlučivanju mogućih istospolnih sklonosti kod kandidata za svećenstvo kazao: “Tu moramo biti odlučni. Čini se kako je u našem društvu homoseksualnost postala nešto pomodno i kako taj mentalitet ima utjecaja i na život Crkve”.

Upravno Vijeće HINA-e čine  Majda Tafra-Vlahović, Božidar Đerek, Suzana Grubešić, Slavko Kozina i Andrej Matijašević. Glavni urednik je Serđo Obratov.

Za 2021. godinu, ukupni planirani prihod Hine je 25.246.000 kuna, a planirani ukupni rashodi također 25.246.000 kuna. Prema dostupnim podacima, Hina će od pretplata “državnih tijela i ostalih” po Sporazumu o skupnoj pretplati u 2021. godini uprihoditi čak 16.291.520 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.