Reakcija razočarane majke odgojiteljice na najavljene promjene: ‘Pobrinuti se za svoju obitelj u kratkom vremenu nije moguće’

Foto: GettyImages

“Dala sam otkaz da bi napokon uživala sa svojom djecom. Ako ukinete mjeru ili ako 95% majki/očeva ostane bez statusa, oni će morati na burzu, burza će biti pretrpana roditeljima odgajateljima, jer nitko ne može naći posao iste sekunde i upisati dijete u vrtić”, napisala je majka troje djece u anonimnom, komentirajući najavu smanjenja prava i naknade za roditelje odgojitelje, koje je objavljeno u Facebook grupi roditelja odgojitelja.

Demografska mjera kojom se gradonačelnik Milan Bandić najviše hvali, status roditelja odgojitelja, dana je u reviziju, odnosno u javno savjetovanje. Ideja je da se uvjeti za dobivanje statusa pooštre, a iznos naknade smanji.

> Ispovijest majke odgojiteljice za Narod.hr nakon najavljenog rezanja naknada: ‘Kako ću prehraniti djecu kad je moje staro radno mjesto odavno popunjeno?’

> Status roditelja odgojitelja – koje se promjene predlažu i što to znači za obitelji?

Trenutno, pravo na taj status ima jedan od roditelja koji se brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu. Za sada, vrijedi dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Promjene koje se žele izvršiti, smanjuju navedena prava, naknade, trajanje, stavljaju razna ograničenja na postavljanje zahtjeva, te olakšavaju prestanak prava na naknadu.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Majka sam troje djece. Kćer će u lipnju napuniti 18 godina, sin u svibnju 13 godina, a treći je sin navršio dvije godine. Rastavljena sam i živim sa djecom kao podstanar kod roditelja. Sa prvo dvoje djece radila sam takav posao da djecu nisam viđala po 5 dana. Rad po 10 sati dnevno bio je ubitačan za moju djecu dok su bili mali.

Moju djecu nažalost je odgojila baka i teta u vrtiću. Ja nisam imala vremena ići po njih u vrtić i voditi ih. Također nije imao tko ići na bolovanje nego su to bila razno razna krpanja. Sada sa srednjim sinom imam problema, kad je najviše trebao svoju mamu ona je radila, moje dijete sa svojih 12 godina mora psihologu i logopedu. Nije mu ugodno kad se to spomene pred drugom djecom. Sada sa najmlađim sam dala otkaz radila sam za 2800 kuna u trgovačkom centru, svetke i petke, vikende, praznike, a da ne pričam o dvokratnim smjenama, prekovremenima koji nisu bili plaćani. Dala sam otkaz da bi napokon uživala sa svojom djecom. Firmi sam poklonila godišnji i 300 sati prekovremenih. Uzela sam status majke odgajateljice i moja djeca su napokon sretna.

Učim s njima, pišemo zadaće, sa najmlađim učim životinje i stvari, uglavnom motorika, šećemo i družimo se. Tko bi to radio s njim da radim, bake servis više nemamo. Znači osuđena sam sama na sebe. Ako će mi ukinuti status ja ću morati na burzu bez primanja, a to si dozvoliti ne mogu. Mlada sam, imam 35 godine i naći ću posao jer sam trgovac, samo pitanje je za kakvu plaću, a da svojoj djeci mogu priuštiti neke stvari. Prvo, dijete moram upisati u vrtić, a dok ne upadne u vrtić, ja ne mogu ići raditi. Naravno vrtić traži potvrdu da su roditelji zaposleni znači to nije riješenje jer ga nema tko čuvati. Ako slučajno upadne u neki vrtić. gdje ću naći posao, a da se radi od ponedjeljka do petka samo ujutro za barem 3500 kuna? Zašto ujutro samo, jer vrtići ne rade navrčer do 22 sata kako rade šoping centri. a drugo što bi sa najmlađim djetetom subotom i nedjeljom, praznicima, tko će ga čuvati? Zato treba, posao od ponedjeljka do petka ujutro. Ovaj status mi je došao kao zvijezda sa neba.

Sa 4000 kuna mjesečno mogu djeci nešto i priuštiti. Srednja škola isto košta, skripte, ispiti, izleti… Odluka da majka bude sa djetetom do 12 godine je super stvar jer dijete ispod 10 godina ne smije biti samo kod kuće, zašto?  Razmislite još o ukidanju ili smanjenju na 8 godina, jer ni do 8 godina nije rješenje, roditelji rade, a šta sa djecom kad sami ne smiju biti doma.

Nisam ja jedina majka u takvom problemu, ima nas jako puno ili barem u sličnoj situaciji. Ako ukinete status ili ako 95% majki/očeva ostane bez statusa ti ljudi će morati na burzu, burza će biti pretrpana roditeljima odgajateljima, jer nitko ne može naći posao iste sekunde i upisati dijete u vrtić. Pobrinuti se za svoju obitelj u kratkom vremenu nije moguće. Dobro razmislite o promjenama i ukidanju statusa.

Zahvaljujem se na čitanju.”

U javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, koje traje do četvrtka, 23.1. možete sudjelovati tako da:

1. Preuzmete OBRAZAC sudjelovanja javnosti u internetskom savjetovanju o nacrtu prijedloga odluke ili drugog općeg akta 
2. Ispunite obrazac i pošaljete ga na adresu elektroničke pošte: uredzademografiju@zagreb.hr  zaključno do 23.1.2020. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr