U mnogim će domovima i ovog će Badnjaka zamirisati bakalar. Iako bakalar nije autohtona riba Jadranskog mora, često se priprema za Badnjak, na bijelo ili na brudet, osobito u Dalmaciji.
Kod nas ga možete uglavnom kupiti sušena, ali prilikom kupnje obratite pažnju na izgled sušenog bakalara.
Njegova priprema je zahtjevnija jer se prije kuhanja treba omekšati, odnosno namakata nekoliko dana.
Najpoznatije su dvije varijante pripreme bakalara, na bijelo i na crveno. Može se slagati i kao složenac, pripremiti u kombinaciji s povrćem ili pak pirjati.
Ukusan je i niskokalorični izvor proteina te može biti izvrsna zamjena za proteine mesa. Bakalar je jedna od vrsta riba sjevernih mora uz losos, tunu i haringu bogata esencijalnim masnim kiselinama. Uz to, bakalar je bogat vitaminima topivim u ulju – vitaminom A i vitaminom D. Nutritivno je visoko kvalitetna namirnica.
Jednostavno ukusno – bakalar na bijelo
Jedan od poznatijih načina pripreme je svakako bakalar „na bijelo“. Namaz od bakalara, krumpira i češnjaka jelo je koje se može posluživati uz pokoju krišku kruha, a kako ga najbolje napraviti – pogledajte u videu.
Bakalar s krumpirom
Bakalar s krumpirom jednostavan je, ali ukusan i zdrav recept. Fileti bakalara, začini, vino i krumpir namirnice koje su vam potrebne za jelo kojime možete obogatiti svoj blagdanski stol.
Na brudet
Vrlo je ukusno bakalar pripremiti i na brudet. Za njegovu pripremu kupuje se sušeni bakalar, koji je potrebno namakati jedan ili više dana. Zbog potrebe za temeljitim čišćenjem, to je jelo koje se ne priprema prečesto tijekom godine. Ipak, prenosimo recept u kojemu se koristi smrznuti bakalar, uz kojega će i vrijeme pripreme biti nešto kraće.
Stoga, osim što može biti dijelom vašeg jelovnika na Badnjak, možda brudet postane jelo koje će se nešto češće naći na vašemu stolu.
Što god s bakalarom napravili, ne možete pogriješiti – kuhali ga pa pekli s krumpirom ili rajčicom, napravili složenac, juhu, na bijelo s krumpirom i češnjakom ili na crveno, neizostavan je na Badnji dan.