Relković u ime Stranke s imenom i prezimenom traži potpunu zabranu pozdrava ‘Za dom spremni’

Hrvatskom društvu potreban je dosljedan otklon od tereta koji sa sobom nosi ustaški pozdrav “za dom spremni”, poručili su danas iz Stranke s imenom i prezimenom, čiji su članovi bivši gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, Dalija Orešković, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, gradonačelnik Knina Marko Jelić, aktivist iz Imotskog Toni Rebić, ekonomist Josip Budimir te savjetnik Ivica Relković, koji je danas objavio tekst upravo na ovu temu.

“Svako daljnje vezivanje Hrvatske i njezine budućnosti uz teret NDH treba okončati. Svaka spremnost na poigravanje s pozdravom “za dom spremni” treba biti zauvijek zaustavljena sa sviješću da nekom taj redoslijed riječi znači doslovno redoslijed smrti u obitelji: oca, majke, strica, brata, djeteta, starca, Židova, Srbina, Roma, Hrvata “s druge strane”… Ne postoji humanist, kršćanin ni čovjekoljub koji vlastitom tolerancijom, a kamoli simpatijom, može opravdavati glasnost parole koja je drugom bila sintagma za smrt”, piše Ivica Relković, prenosi Večernji list.

Prekidom svake daljnje upotrebe pozdrava “za dom spremni” daje se najčišći pijetet dragovoljcima koji su ga nosili na odorama, smatra, a aktivni i samoinicijativni otklon od nasljeđa NDH, pa time i pozdrava “za dom spremni”, jedini je put i za nepolitiziranu memoriju na žrtve Bleiburga i križnih puteva bez obzira je li riječ i o vojnicima pobijenim bez suda, a ne samo civilima pobijenim bez ikakve krivnje.

> Tko su ‘neovisni’ analitičari, koji rade za političke stranke i političare pa ih zagovaraju u javnosti?

“Tamo gdje se čini da je prijepor neizbježan i trajan, a to su komemoracije žrtava Bleiburga i križnih puteva, upravo bi otklon od nasljeđa NDH i njegovih obilježja, uz veću želju samih organizatora, a ne policije, da se otkloni i vizualna ikonografija i verbalna retorika vezana uz NDH, omogućio i obiteljima da njihove žrtve više ne budu korištene kao argument i broj kojim se ispisuje ideološka konfrontacija, nego da zavlada isključivo pijetet bez ikakve i prema ikom usmjerene ideološke provokacije. Da bi se mogao uopće započeti takav proces, nužno je da otklon onog dijela naroda, naših građana, koji se osjećaju povezaniji baš s tom memorijom posegnu za neuvjetovanim i vlastitom voljom započeti otkon od nasljeđa NDH. Hrvatskoj treba budućnost radi koje ne treba dopustiti da oni koji se vode bilo kakvim parcijalnim ili ideološkim interesom slobodno i javno koriste “za dom spremni” baš zato što su za budućnost nespremni, za nove neopterećene generacije nespremni, zapravo, za dom nespremni”, zaključio je.

Ivica Relković, odnosno Stranka s imenom i prezimenom, zalažu se za potpunu zabranu korištenja tog pozdrava u javnom prostoru, a taj stav će, uđu li kandidati stranke u Sabor nakon srpanjskih izbora, odmah postati i zakonski prijedlog.

Ivica Relković – bivši savjetnik Bože Petrova i ideolog Mosta

Politički analitičar Ivica Relković, bivši savjetnik Bože Petrova i ideolog Mosta, predsjedničke izbore komentirao je kao “neovisni politički analitičar”. Po struci medicinski tehničar i nesvršeni student filozofije i komparativne književnosti. Vlasnik je portala Besplatna politika. Autor je imena niza građanskih udruga i inicijativa te savjetnik u njihovu osnivanju i početnim aktivnostima. Relković je imao i izlet u poduzetničke vode. Prije nekoliko godina bio je suvlasnik u tvrtki Arhitekti Ivan i Luka d.o.o. s Nevenkom Relković. Na čelu te tvrtke danas je arhitekt Ivan Vučković, navodi Tportal. Bio je 2010. jedan od osnivača pokreta Hrast, koji se kasnije raspao i pretvorio u stranku.

U jeku srpske agresije na Hrvatsku odlučio je pješačiti od Zagreba do Međugorja, i to preko barikada i okupiranih područja. Zarobili su ga vojnici JNA pa su ga izručili martićevcima te je proveo više od stotinu dana u logoru u Vojniću, o čemu je napisao i knjigu ‘Zagreb — Međugorje, 113 dana tamnice’ u izdanju HKZ MI.

Sredinom 2000-ih pokrenuo je peticiju za ukidanje animirane satirične serije ‘Zlikavci’, emitirane na HTV-u, zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja. Pritisak je uspio te je iz serije u drugoj sezoni izbačen lik patera Božića. Povodom te akcije Relković je objavio i knjigu ‘Jesu li katolici zlikavci?’.

Gostujući u emisiji N1 televizije sredinom siječnja komentirao promjene koje su donijeli predsjednički izbori.

“Promijenio se odnos snaga. Odmah smo krenuli u parlamentarnu kampanju. Više od godinu dana nemamo period bez kampanje. Svi ulozi su stavljeni na parlamentarne izbore. Međutim, sad se vidi samo SDP i HDZ, a gdje su ostali? Ima li mjesta za druge? Što je s ljevicom izvan SDP-a? Što je s ostalima? Mi smo sada u ponovnom traženju. Juričan je velika enigma parlamentarnim izborima, ali kako sastaviti listu s nekim tko radi antikampanju? Puno je nepoznanica koje se sad otvaraju pa bi rejting između SDP-a i HDZ-a ostavio samo kao njihov, ne u smislu svih stranaka”, rekao je tada Ivica Relković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr