Tko su ‘neovisni’ analitičari, koji rade za političke stranke i političare pa ih zagovaraju u javnosti?

Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Političari i “neovisni” analitičari, ovaj put otvoreno, krenuli su zajedno ruku pod ruku. Predsjednica krajnje lijeve stranke Start i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, Ivica Relković, koji je predsjedničke izbore komentirao kao “neovisni politički analitičar” i, između ostalih, dizajner Boris Malešević koji je pomogao i Andreju Plenkoviću da postane premijer, kao i Zoranu Milanoviću u njegovu pohodu na Pantovčak, a spominjao se kao mason tijekom afere u kojoj su glavne uloge imali Nikica Gabrić i bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić – osnivaju “Stranku s imenom i prezimenom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Već godinu dana govorim da će parlamentarni izbori pred nama promijeniti Hrvatsku i da odnosi zadani između dvije velike stranke HDZ i SDP više neće postojati. HDZ je u velikom problemu jer je zaokupljen svojim unutarstranačkim izborima, a SDP je ni krvi ni dužan postao prenapuhani balon. I tu se otvara jedan ozbiljan prostor na centru i, dođe li do ozbiljnog okupljanja, a ja mislim da ovo okupljanje to jest, onda se može očekivati i bitan utjecaj upravo s centra na to kako će Hrvatska izgledati nakon parlamentarnih izbora”, smatra strateg “Stranke s imenom i prezimenom” Ivica Relković, koji spominje centar iako okuplja predstavnike ljevice.

> Nova stranka: Među osnivačima Dalija Orešković, Ivica Relković i Boris Malešević koji se spominjao kao mason

> Analitičari: ‘Milanović je bio discipliniran, a Grabar-Kitarović bodove skupljala na njegovoj vladi’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Skoko o drugom krugu predsjedničkih izbora: ‘Idemo na to tko će napraviti manje štete za Hrvatsku’

Nedavnu predsjedničku kampanju u raznim su medijima komentirali brojni politički analitičari, od profesora na fakultetima do “neovisnih” analitičara – ljudi koji imaju svoje agencije za odnose s javnošću, rade za političke stranke i političare koje onda “zagovaraju” u javnosti.

HRT je primjerice početkom prosinca prošle godine u svojoj emisiji Otvoreno ugostio Smiljanu Leinert Novosel, Damira Juga, Ankicu Mamić, Krešimira Macana i Ivicu Relkovića, koji se posebno ističe po broju gostovanja na javnoj televiziji. HRT ih je na portalu predstavio kao analitičare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doc. dr. sc. Damir Jugo dekan je privatne Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays. Jugo je nekadašnji posebni savjetnik Tomislava Karamarka, a dekan je škole čiji je osnivač Mario Petrović, suvlasnik agencije Millenium, koju je Petrović utemeljio zajedno s Božom Skokom.

Ankicu Mamić gledatelji su nešto rjeđe imali prilike vidjeti na HRT-u, ali zato se redovito može čuti i pročitati njezine komentare u ostalim medijima.

Tako su krajem prošle godine za Večernji list prvi krug predsjedničke kampanje često komentirali Krešimir Macan, Božo Skoko i Ankica Mamić. U jednom od gostovanja zaključeno je su da je najveću ocjenu za kampanju dobio SDP-ov kandidat i bivši premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Relković – bivši savjetnik Bože Petrova i ideolog Mosta

Politički analitičar Ivica Relković, bivši savjetnik Bože Petrova i ideolog Mosta, predsjedničke izbore komentirao je kao “neovisni politički analitičar”. Po struci medicinski tehničar i nesvršeni student filozofije i komparativne književnosti. Vlasnik je portala Besplatna politika. Autor je imena niza građanskih udruga i inicijativa te savjetnik u njihovu osnivanju i početnim aktivnostima. Relković je imao i izlet u poduzetničke vode. Prije nekoliko godina bio je suvlasnik u tvrtki Arhitekti Ivan i Luka d.o.o. s Nevenkom Relković. Na čelu te tvrtke danas je arhitekt Ivan Vučković, navodi Tportal. Bio je 2010. jedan od osnivača pokreta Hrast, koji se kasnije raspao i pretvorio u stranku.

U jeku srpske agresije na Hrvatsku odlučio je pješačiti od Zagreba do Međugorja, i to preko barikada i okupiranih područja. Zarobili su ga vojnici JNA pa su ga izručili martićevcima te je proveo više od stotinu dana u logoru u Vojniću, o čemu je napisao i knjigu ‘Zagreb — Međugorje, 113 dana tamnice’ u izdanju HKZ MI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom 2000-ih pokrenuo je peticiju za ukidanje animirane satirične serije ‘Zlikavci’, emitirane na HTV-u, zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja. Pritisak je uspio te je iz serije u drugoj sezoni izbačen lik patera Božića. Povodom te akcije Relković je objavio i knjigu ‘Jesu li katolici zlikavci?’.

Gostujući u emisiji N1 televizije sredinom siječnja komentirao promjene koje su donijeli predsjednički izbori.

“Promijenio se odnos snaga. Odmah smo krenuli u parlamentarnu kampanju. Više od godinu dana nemamo period bez kampanje. Svi ulozi su stavljeni na parlamentarne izbore. Međutim, sad se vidi samo SDP i HDZ, a gdje su ostali? Ima li mjesta za druge? Što je s ljevicom izvan SDP-a? Što je s ostalima? Mi smo sada u ponovnom traženju. Juričan je velika enigma parlamentarnim izborima, ali kako sastaviti listu s nekim tko radi antikampanju? Puno je nepoznanica koje se sad otvaraju pa bi rejting između SDP-a i HDZ-a ostavio samo kao njihov, ne u smislu svih stranaka”, rekao je tada Ivica Relković.

U ponedjeljak je objavljena vijest da se osniva nova politička stranka pod nazivom “Stranka s imenom i prezimenom”. Među ljudima koji osnivaju stranku bit će i – Ivica Relković.

Osnivačka skupština održat će se 21. ožujka. Cilj im je pod “istu kapu” okupiti, kako tvrde, jake pojedince.

Krešimir Macan – bivši savjetnik Ivice Račana, Ive Josipovića i Andreja Plenkovića

Krešimir Macan bivši je savjetnik Ivice Račana, Ive Josipovića, te premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, a s te dužnosti razriješen je nakon što je Thompsonov nastup za Vatrene proglasio ustaškim državnim udarom.

Tijekom izborne noći početkom siječnja posebno je bilo zanimljivo kada su se u RTL-ovom studiju uživo sukobili Krešimir Macan i Nino Raspudić.

“Sad je svima jasno je da Plenković crni labud i da je uspio dovesti Milanovića na Pantovčak, ako ga zadrže na na čelu stranke dovest će i Bernardića, koga smo vidjeli večeras kako krade show kao predgrupa u Tvornici, u Banske dvore. Dovoljno govori i to im mu je Macan bio savjetnik, krojio politiku, kakav je to HDZ? To je stranka lijevog centra, državotvorna, u Macanovom duhu”, rekao je Raspudić dok je Macan dobacivao da “navija” i da je HDZ stranka “desnog centra, državotvorna”.

“Čovjek navija, nije to analiza, to je navijanje”, rekao je Macan u svom odgovoru Raspudiću.

Ti koji si radio za Plenkovića, a možda još radiš nije navijanje – meni govoriš da sam pristran, koji s nikim od njih nisam imao nikakav poslovni i profesionalni odnos”, odgovorio mu je Raspudić.

> Nino Raspudić Macanu: ‘Ti koji si radio za Plenkovića, a možda još radiš – meni govoriš da sam pristran’

> Nakon što je Thompsonov nastup za Vatrene proglasio ustaškim državnim udarom Macan razriješen dužnosti Plenkovićevog savjetnika

Kada je 2012. Zoran Milanović kao premijer boravio u Villi Floriana na Hvaru u kojoj je njega i njegovu obitelj ugostio vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi – Macan je to ocijenio benignim. Kazao je da se premijer ima pravo družiti s kim hoće, samo to treba biti transparentno.

“Dok je premijer, prijateljstva se, naravno, ne odriče, ali nije privatna stvar to što je proveo blagdan s Tedeschijem. Iako je to po meni benigna stvar, oporba bi ga mogla prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa da položi račune o tome tko je platio taj boravak”, kazao je tada Macan za Večernji list.

> Je li Macan napao biskupa Košića jer je javno kritizirao Plenkovićevu politiku?

> Bivši Plenkovićev savjetnik Krešimir Macan tvrdi da su prošli predsjednički izbori ukradeni, ali da ne može to dokazati

> (FOTO) Slučajni prolaznik Krešimir Macan pomaže brojiti prosvjednike?

> Kako je Krešimir Macan – koji je posao u Vladi izgubio zbog loše komunikacije – određivao komunikatore i antikomunikatore godine?

Macan sredinom 2003. godine ulazi u Vladu, gdje je imenovan za savjetnika premijera Ivice Račana.

Uoči izbora 2009. Macan je za IDS razrađivao kampanju koja je bila usmjerena protiv „Ladonje“ i Plinija Cuccurina. S njime je tada u kampanji bio i Dragan Bagić, direktor odjela istraživanja javnog mnijenja u agenciji „Puls“ koja se bavi istraživanjem popularnosti političara i političkih stranak. Upute pod nazivom „Komunikacijska strategija IDS-a” bile su uglavnom pravci napada na protivnike, a Cuccurina se tada nastojalo prikazati kao tajkuna koji dolazi s HDZ-ove strane.

Kasnije je ta kampanja dovedena u vezu s aferom „Barbika“, odnosno činilo se da je gotovo prepisana iz IDS-ove predizborne komunikacijske strategije, iako se njezin pravi autor nije otkrio.

Macan je bio član političke kampanje za splitskog gradonačelnika Željka Keruma 2009. S tom kampanjom Kerum je pobijedio na izborima.

Godine 2014. radio je i izbornu kampanju za Ivu Josipovića protiv HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, a Laburisti su ga iste godine angažirali za kampanju za europske izbore.

Zanimljivo je spomenuti da unatoč zabrani Kukuriku Vlade Zorana Milanovića o angažiranju PR agencija tijelima državne uprave, pravnim osobama kojima je osnivač RH i poduzećima u kojima je država većinski vlasnik, neke PR agencije uspijevale su sklapati poslove s državnim institucijama. Jedna od njih bila je i Manjgura, u vlasništvu Krešimira Macana, navodi Tportal. Milanovićeva Vlada im je to i dopustila 4. prosinca 2014. godine, a potom su proveli postupak bagatelne nabave, što je jedan od kreativnih načina za izbjegavanje raspisivanja javne nabave.

Godine 2013. Bernays je sklopio ugovor o suradnji s Manjgurom, savjetničkom agencijom s posebnim naglaskom na političku komunikaciju koja je osnovana još 1997. kao jedna od prvih hrvatskih agencija specijaliziranih za odnose s javnošću. Ugovor između agencije Manjgura i Bernaysa potpisali su Krešimir Macan, direktor Manjgure i Damir Jugo, dekan Bernaysa.

Ankica Mamić – dugogodišnja PR savjetnica Radimira Čačića

Ankica Mamić široj je javnosti poznata kao dugogodišnja PR savjetnica Radimira Čačića, predsjednika Narodne stranke – Reformista, aktualnog župana Varaždinske županije, nekadašnjeg suosnivača i čelnika HNS-a, bivšeg potpredsjednika Milanovićeve Vlade i ministra gospodarstva koji je odslužio kaznu zatvora zbog prometne nesreće u Mađarskoj.

> Ankica Mamić osuđena jer je povlaštenim kreditom HBOR-a uredila stan

Ankica Mamić i njezin brat Ivica Mamić vlasnici su agencije Integralni marketing i komunikacije (IMC).

“Politička analitičarka i stručnjakinja za političku komunikaciju Ankica Mamić kaže da je micanjem svih bisti predsjednik Milanović našao dobar i inteligentan kompromis kako ispuniti obećanje u kampanji”, piše Večernji list povodom Milanovićevog poteza micanja svih bisti s Pantovčaka.

Godine 2014. Ankica Mamić uvjetno je osuđena na 11 mjeseci zatvora jer je povlaštenim kreditom HBOR-a uredila stan. Tada je medijima prokomentirala tek da je kredit uredno vraćen, te da “nitko nije oštećen”.

PR-ovci maskirani u neovisne političke komentatore

Dr. sc. Igor Peternel, bivši potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, krajem 2019. reagirao je na cenzuru na HRT-u koja se vidi i po tome što neki analitičari na javnoj televiziji nastupaju gotovo svakodnevno, dok postoji nevidljivi “popis” zabranjenih novinara i analitičara koje se zaobilazi u velikom luku.

> (VIDEO) Tihomir Dujmović: ‘HTV nije javna, nego aktivistička televizija, a u tom kontekstu Stanković prednjači’

> (VIDEO) Zašto ukidanje emisije Tihomira Dujmovića nije cenzura, a emisije Maje Sever jest?

> Večeras zadnja epizoda Iza zavjese: Izbacuju li Dujmovića jer je u emisiju doveo Leljaka i Esih?

> Siniša Kovačić: ‘Nacionalno osviješteni kadrovi na HRT-u šute, trpe i nadaju se nekome novom hrvatskom valu’

> HRT ne odgovara na upit – gdje je Karolina Vidović Krišto?

Maldini i Relković u Otvorenom. Valjda stoti put ove godine! Lijeni urednik se čak i ne potrudi tražiti broj nekog novog gosta! Jednostavno mu se ne da i nije motiviran! Na grafu je 2 razlike prikazano kao više od 18 razlike. To je danas javna televizija koja više i ne pokušava glumiti objektivnost ili pokazivati neku ambiciju za kvalitetom. Čak se i ne bore da ih netko gleda ili ozbiljno doživljava! E pa gospodo taj ćumez je skupo financirati javnim novcem, a ne učitelje i nastavnike! Kad bi HRT propala to nitko ne bi osjetio… čak ni vlast za koju lobiraju”, upozorio je Peternel.

Prof. dr. sc. Pero Maldini inače je politolog i profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ali i već spomenutoj privatnoj Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays kojemu je dekan Damir Jugo.

Mostov Nikola Grmoja prilikom jednog gostovanja na HRT-u u emisiji Otvoreno kazao je da je znao što će reći profesor Maldini “koji je poznat kao dvorski komentator u obrani vlade”. Još je dodao da će na dvoru biti zadovoljni s Maldinijevim nastupom, što je izazvalo prilično ljutitu reakciju HRT-ovog voditelja Branka Nađvinskog koji je, pak, rezolutno poručio Grmoji da prestane s uvredama.

Jedna mala crtica iz Maldinijeve biografije može biti dobar putokaz u razumijevanje Maldinijeva odnosa prema autoritetima, podsjetio je kolumnist Dražen Ćurić. “Naime, Maldini je od 1988. do 1990. godine bio predsjednik dubrovačkog Općinskog komiteta Saveza socijalističke Omladine Hrvatske. Dakle, bio je u strukturama starog socijalističkog sustava sve do samog kraja. Naučio je kako se umiliti i približiti moćnicima koji mogu osigurati primamljive sinekure te gaziti sve one koji slijepo ne slijede vladajuću ideologiju. Takav je mentalni sklop, kako vidimo, zadržao do danas”.

Svojevremeno je Dr. sc. Peternel komentirao i Macanovo gostovanje na N1 televiziji te je tada napisao:

„Svi vi koji odmarate od ručka i gledate N1, kad čujete da je Plenković genijalan, mudar taktičar, smiren, savršen, muževan, zgodan, oduvijek karizmatičan i sexy za razliku od Mostovaca koji su užasni, divlji, ružni i ludi te naravno Hasanbegovića – kukavice koji šuti jer se boji goropadnog supermena … nemojte misliti da je gospodin Krešo Macan gay. Niti nesretno zaljubljen u premijera. On je samo PR-ovac, maskiran u neovisnog političkog komentatora koji je odlično plaćen!! I beskrajno zabavan u diletantskom spinanju!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.