Riječki proračun manji za 51,3 milijuna kuna

Rijeka, 9.10.2015 - Predsjednik rijeèkoga SDP-a i gradonaèelnik Rijeke Vojko Obersnel u petak je na konferenciji za medije ocijenio kako je aktualna vlada napravila mnogo dobroga, a da bi uèinila i više da je zatekla pripremljenije projekte. Arhivska fotografija od 16.7.2015. godine. foto HINA/ Denis CERIÆ/ iš

Rebalans riječkog gradskog proračuna odnosno smanjenje od 51,3 milijuna kuna ili 6,4 posto, kojim će se proračun smanjiti na 747,5 milijuna kuna, u utorak je s kolegija gradonačelnika Vojka Obersnela upućen Gradskom vijeću.

Prihodi poslovanja smanjuju se za 30,6 milijuna kuna ili za 4,3 posto u odnosu na početni plan, na 687,6 milijuna kuna kuna, a to je u najvećoj mjeri rezultat smanjenja prihoda od pojedinih vrsta pomoći i prihoda od komunalnog doprinosa. Prihodi od prodaje nefinancijske imovine su 54 milijuna kuna što je 17,8 milijuna kuna ili 24,8 posto manje, a primici od financijske imovine i zaduživanja 5,7 milijuna kuna, tj 2,8 milijuna kuna manje u odnosu na početni plan.

U skladu s time umanjuju se i rashodi na 747, 5 milijuna kuna. No, rashodi za zaposlene bit će 193,9 milijuna kuna odnosno 0,5 posto veći u odnosu na početni plan zbog povećanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Iz Gradske uprave ističu da se od početka ekonomske krize provode mjere štednje, a početkom ove godine smanjene su plaće u Gradskoj upravi i kod proračunskih korisnika za pet posto u odnosu na 2014.

Materijalni rashodi povećavaju se za 3,4 posto, na 7,7 milijun kuna, a financijski rashodi za 3,3 posto, na 24,8 milijuna kuna. Rashodi za subvencije smanjuju se za 8,1 posto, na ukupno 23,1 milijun kuna, a naknade građanima i kućanstvima povećavaju se za 3,7 posto, na 33, 3 milijuna.

Još 417.000 kuna za Titov brod

Među ostalim, kroz programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara, povećana je suma za održavanje motornog broda “Galeb”, kojim se nekad vozio Josip Broz Tito, jer na natječaj za davanje u koncesiju za gospodarsko korištenje tog kulturnog dobra nije pristigla niti jedna ponuda. Stoga se do kraja tekuće godine planiraju sredstva za usluge operativnog veza, usluge zapovjedništva i tekuće održavanje te se prethodno planirana suma uvećava za 417.000, na ukupno 805.000 kuna.

Na kolegiju je prihvaćena i odluka o uvođenju gradske riznice, prema Zakonu o proračunu, koji propisuje da jedinica lokalne samouprave mora ustrojiti jedinstveni riznični račun za sva upravna tijela i proračunske korisnike. Grad Rijeka ima 77 proračunskih korisnika, a do sada ih je 40 uvedeno u sustav riznice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.