Riječko Gradsko vijeće odgodilo sjednicu glede kredita od 44 milijuna kuna za obnovu Titovog Galeba

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Vijećnici riječkoga Gradskog vijeća u srijedu su većinom glasova prihvatili prijedlog Kluba vijećnika Liste za Rijeku i odlučili da se glasovanje o zaduženju za rekonstrukciju i opremanje Palače šećerane i bivšeg Titovog broda Galeb od 44 milijuna kuna odgodi za neku od idućih sjednica Gradskog vijeća.

Titov brod Galeb je, podsjetimo, poizveden u fašističkoj Italiji, a u Domovinskom ratu je kao radni brod bio na agresorskoj strani. Iako je tijekom cijelog svog postojanja bio ratni brod, riječka ga gradska vlast pokušava prikazati kao “brod mira” te mu je dodjelila status kulturnog dobra.

Za odgodu je glasovao 21 vijećnik, 15 ih je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo.

Lista za Rijeku predložila je odgodu kako bi se vidjelo ima li ponuda izvoditelja radova za obnovu broda Galeb, kakve su i jesu li u okvirima predloženoga. Natječaj za poslove obnove Galeba otvoren je do 13. kolovoza.

Vijećnici, koji se ne slažu sa zaduženjem, navodili da su da je studija isplativosti tog projekta “za smeće”, da je projekt neisplativ, preskup i nepotreban.

Gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da bi, ako se zajam ne ostvari, to moglo koštati gradski proračun oko 40 milijuna kuna, odnosno da bi neprihvaćanje odluke o kreditu značilo i vraćanje dijela dobivena novca, plaćanje penala, kao i naknadno osiguravanje novca za završetak Palače šećerane, jer se radi o jedinstvenom projektu obnove Galeba i Palače šećerane.

Sjednica Gradskoga vijeća počela je 11. srpnja, a prekinuta je u prvim satima 12. srpnja, tijekom rasprave o kreditnom zaduživanju za rekonstrukciju i opremanje Palače šećerane i Broda Galeb, koji su zaštićena kulturna dobra. O prijedlogu se ni tada nije glasovalo.

>Dr. sc. Hrvoje Pende: Kulturna apokalipsa u Rijeci – Titovim Galebom i transrodnim plesačem do prepoznatljivosti grada?!

>Vedrana Spadoni Štefanić za Narod.hr: Zahtjevamo reviziju statusa kulturnog dobra Titovog Galeba, koji je 1991. bio na agresorskoj strani!

>(FOTO) Obersnel: ‘Ako Europa vjeruje u Tita što ne bi i Hrvatska’

Riječ je o zaduživanju putem dugoročnoga kunskog kredita do 44 milijuna kuna za kapitalni projekt “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine,” planiran u proračunu Grada Rijeke za 2019. i u projekcijama za 2020. i 2021., a najznatniji dio novca odnosi se na rashode za rekonstrukciju i opremanje Palače šećerane i broda Galeb.

Planirana vrijednost projekta je 113,5 milijuna kuna, od čega su europska sredstva od 55,2 milijuna kuna, pomoć iz sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 700.000 kuna, prihodi grada od spomeničke rente od 13,5 milijuna kuna , a kreditno zaduženje 44 milijuna kuna.

Tijekom prve sjednice Obersnel se izderavao na vijećnike i seksistički vrijeđao HDZ-ovku

Podsjetimo, sredinom srpnja gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na sjednici Gradskog vijeća Rijeke imao je oštar verbalni istup prema vijećnici HDZ-a Ivoni Milinović.

On je Ivoni Milinović tijekom rasprave o 44 milijuna kuna kredita koliko je još potrebno za obnovu Titovog broda Galeb urličući između ostalog rekao: “Dajte se koncentrirajte na to što govorite, ili ste opet na visokim štiklama”.

Obersnel žestoko je branio projekt koji velik broj građana, zbog velikog troška i upitne koristi, ne podržava, no Gradski vijećnici ipak mu nisu odobrili milijunski kredit za obnovu Titovog Galeba.

“On zaista s Rijekom nikakve veze nema” na sjednici je za Galeb naglasio Tihomir Čordašev iz Akcije Mladih. “Njegova veza s Rijekom je to što je bio potopljen tri godine u Riječkoj luci, a brojni Riječani smatraju da bi ga trebalo opet potopiti.”

Udruga Primorski Hrvat upozorila je da je brod Galeb proizvela fašistička Italija te da je 1991. kao ratni brod bio na strani agresora, kada je dovezao neprijateljske vojnike iz Pule u Šibenik. Zbog svega navedenog, smatraju da Galeb ne zaslužuje status kulturnog dobra te zahtjevaju od Grada reviziju tog statusa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr