Roditelji odgojitelji počeli dobivati pojedinačna rješenja od Tomaševića: Evo što trebate učiniti!

roditelj
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Sukladno najavama U ime obitelji Grad Zagreb, na čelu s ekstremno lijevim Tomislavom Tomaševićem (Možemo), počeo je slati pojedinačna rješenja roditeljima odgojiteljima, u nadi da dio ljudi neće reagirati. Ako ste roditelj odgojitelj i želite ostati u mjeri, u nastavku donosimo upute Luke Mlinarića iz odvjetničkog ureda Karla Novosela što trebate učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, u slučaju da trebate pravnu/odvjetničku pomoć ili savijet, možete se javiti na info@uimeobitelji.net.

> U ime obitelji očekuje brzu odluku ili privremenu mjeru Visokog upravnog suda!

Evo detaljnih uputa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja od dana 08.09.2022. godine (SG GZ 25/22) (nadalje u tekstu: Odluka), odnosno članku 6. iste očekuje se da će Grad Zagreb, do kraja godine, donijeti pojedinačne akte kojima će regulirati status sukladno predmetnoj Odluci za svakog pojedinog korisnika mjere «roditelj odgojitelj» te im iste dostaviti na njihove adrese, što su već i počeli.

Predmetna Odluka je, smatramo, protuustavna i protuzakonita te je u tijeku postupak ocjene zakonitosti Odluke pred Visokim upravnim sudom. Također, od Visokog upravnog suda zatraženo je i donošenje privremene mjere kojom bi se primjena Odluke (a time i donošenje pojedinačnih akata) obustavila do donošenja presude Visokog upravnog suda.

> Udruga U ime obitelji o novom izglasavanju ukidanja mjere roditelj odgojitelj: Idemo na Visoki upravni sud

Međutim, kako primjena Odluke još nije privremeno obustavljena, očekivano je bilo kako će u skoro vrijeme roditeljima odgojiteljima početi pristizati pojedinačne odluke, odnosno zaključci Grada Zagreba o njihovom statusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč uvjetno rečeno «kolektivnom» postupku koji je u tijeku pred Visokim upravnim sudom te s obzirom da je njegovo okončanje do kraja godine, a isto tako i rezultat tog postupka – neizvjesno, potrebno je da roditelji odgojitelji imaju u vidu i mogućnost «pojedinačne» pravne zaštite od zaprimljenih akata Grada Zagreba.

Koraci koje je potrebno učiniti da bi zaštitili svoje pravo

Naime, svaka pojedinačna odluka sama za sebe predstavlja upravni akt protiv kojeg je, sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku (NN 47/09, 110/21) (nadalje u tekstu: ZUP) moguće izjaviti prigovor čelniku tijela i to u prekluzivnom roku od 8 dana od dana zaprimanja odluke. Dakle, nakon što roditelj odgojitelj zaprimi pojedinačnu odluku, prvog sljedećeg dana počinje teći 8-dnevni rok za podnošenje prigovora te u slučaju propuštanja navedenog roka više ne postoji mogućnost (sudske) zaštite prava

> Kaznena prijava protiv Tomaševićeve zamjenice (Možemo): I prije presude znala je kakva će biti odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj?!

Sukladno ZUP-u, čelnik tijela dužan je očitovati se o prigovoru u roku od 8 dana od dana izjavljivanja istog. U slučaju odbijanja prigovora, protiv rješenja o prigovoru moguće je pred nadležnim sudom (Upravni sud u Zagrebu) pokrenuti upravni spor podnošenjem upravne tužbe, a za čije podnošenje je također Zakonom o upravnim sporovima (NN 20/10, 143/12, 152/14, 94/16, 29/17, 110/21) (nadalje u tekstu: ZUS) propisan prekluzivan rok od 30 dana od dana dostave osporenog rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnošenjem upravne tužbe pokreće se upravni postupak koji ima svoje zakonitosti i tijek propisan ZUS-om, a okončava se donošenjem presude protiv koje je, u slučaju negativnog rješenja, moguće podnijeti žalbu Visokom upravnom sudu u roku od 15 dana od dana dostave presude.

Ako ne reagirate – možete izgubiti sva stečena prava

Potrebno je, također, napomenuti i kako gore navedeni postupci generiraju i određene troškove (pristojbe te, u slučaju angažiranja odvjetnika – odvjetničku nagradu). Međutim, isto tako je važno istaknuti i kako se svi troškovi, u slučaju uspjeha u postupku, naplaćuju od protivne strane.

Upozoravamo da je, u slučaju nepoduzimanja opisanih pravnih koraka s ciljem zaštite prava, moguć gubitak svih stečenih prava koja proizlaze iz statusa roditelja odgojitelja reguliranog ranijom pojedinačnom odlukom!

Udruga U ime obitelji svesrdno podupire te svojim savjetima stoji na raspolaganju svim roditeljima odgojiteljima u njihovim naporima da zaštite svoja prava od protuustavnog i protuzakonitog zadiranja u ista od strane gradonačelnika Tomaševića.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.