U ime obitelji očekuje brzu odluku ili privremenu mjeru Visokog upravnog suda!

u ime obitelji
Foto: Narod.hr

„Danas je udruga U ime obitelji predala podnesak Visokom upravnom sudu. Ne samo da nova odluka gradonačelnika Tomaševića nastavlja kršiti prava roditelja odgojitelja i djece o kojoj se brinu već se u potpunosti zanemaruju upute i zaključci Visokog upravnog suda iz presude od 5. 7. 2022.”, na današnjoj konferenciji za medije istaknuo je Luka Mlinarić iz Odvjetničkog ureda Karla Novosela, član pravnog tima udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Drastično smanjivanje novčane naknade, kao i skraćivanje trajanja mjere, u svojoj ukupnosti predstavlja kršenje stečenih prava i legitimnih očekivanja korisnika mjere, odnosno narušavanje same „biti prava,”. Po pitanju zabrane i nedopustivosti zadiranja u stečena prava i legitimna očekivanja korisnika socijalnih prava, i Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava pa i sam Visoki upravni sud zauzimali su jasan stav.” naglasio je Mlinarić.

> U ime obitelji u javnoj raspravi oko mjere Roditelj odgojitelj: Tomaševićeva vlast nije provela nikakvu analizu niti istraživanje, evo što predlažemo

Luka Mlinarić objasnio je i da se U ime obitelji podneskom osvrnula i na tzv. kompenzacijske mjere predložene od strane Grada Zagreba. Te mjere, naglasio je,  zapravo predstavljaju uvredu – i za zdrav razum i za korisnike mjere. “Naime, čak i kada bi Grad Zagreb mogao na ovako protuustavan i protuzakonit način ukinuti mjeru, dužan je donijeti kompenzacijske mjere koje su upravo to – kompenzacijske – odnosno kojima se uspostavlja ravnoteža između ranije i kasnije situacije korisnika mjere. Dakle, ako imamo korisnika mjere koji danas ima osiguranu skrb za dijete te određeno novčano primanje, onda bi sutra, po izlasku iz mjere, morao imati najmanje isto to, a što mu je Grad u tom slučaju dužan osigurati”, objasnio je Luka Mlinarić.

Član pravnog tima Mlinarić naglasio je: ”Kompenzacijske mjere moraju biti prije svega postojeće u trenutku izlaska iz mjere, što na primjer nije slučaj s mjestima u vrtićima, zatim učinkovite, sigurne te prikladne za svakog pojedinog korisnika. Tzv. kompenzacijske mjere koje je predložio Grad Zagreb su samo prazne riječi i obećanja čiji konkretan učinak za svakog pojedinog korisnika je više nego upitan, odnosno iste ne služe cilju kojem trebaju služiti – stvarnoj kompenzaciji.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Karlo Novosel, voditelj pravnog tima udruge U ime obitelji naglasio je:U ovom ponovljenom postupku očekuje od Visokog upravnog suda RH poštivanje procesnih normi koje uređuju ovaj postupak, napose onih koje se odnose na dokazivanje iznesenih činjenica, a kako bi se otklonile svake sumnje u pristranost u postupanju te donošenje odluke u postupku u kojem će se u cijelosti omogućiti svakoj stranci koja u njemu sudjeluje ravnopravno sudjelovanje.”

> U ime obitelji: Tomašević ignorira Odluku Suda praznim obećanjima o izgradnji vrtića
> Dr. sc. Palić: ‘Tomaševiću je mjera roditelj odgojitelj atraktivna meta, uzrok je svjetonazorski – nepodnošenje obitelji s više djece’

“Bitno je ukazati”, nastavio je odvjetnik Novosel, “da u prvotno provedenom postupku udruzi U ime obitelji niti bilo kojem drugom sudioniku podnositelju obavijesti/zahtjeva nije dostavljeno na razmatranje i očitovanje Grada Zagreba na obavijesti/zahtjeve za ocjenu zakonitosti Izmjene Odluke o roditeljima odgojiteljima niti su dostavljena mišljenja znanstvenika konzultiranih od strane suda, a što je zakonom utvrđena obveza suda.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Isto tako, bitno je naglasiti da očitovanje Grada Zagreba nije sadržavalo nikakve dokaze kojima bi se dokazivali navodi istoga, a da se za konzultirane znanstvenike u bazi znanstvenih radova ne nalaze radovi koji bi ukazivali na njihovu stručnost upravo na području koje je predmet odlučivanja suda, a unatoč postojanju znanstvenika koji zasigurno imaju stručnu podlogu i specijalno znanje o ovom području”, naglasio je odvjetnik Novosel.

“U ime obitelji očekuje od Visokog upravnog suda da donese brzu odluku kojom će zaštititi oko 5 500 obitelji koje koriste mjeru roditelj odgojitelj u Zagrebu te više od 20 000 djece, od toga više od 7 000, prema najnovijim podacima – vrtićke dobi – ili da donese privremenu mjeru kojom će spriječiti ovu protuzakonitu samovolju Tomaševića i ideološki rat koji vodi protiv obitelji i djece u glavnom gradu Hrvatske”, naglasila je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

> U ime obitelji: Tomašević ignorira Odluku Suda praznim obećanjima o izgradnji vrtića

“Vezano za pojedinačne odluke koje gradonačelnik Tomašević planira slati na pojedinačne korisnike – Tomašević je u svojoj udobnoj fotelji svjestan da na ranjive obitelji s najmanje 3 djece prebacuje veliki financijski teret žalbe na njegovo protuzakonito de facto ukidanje mjere roditelj odgojitelj. U ime obitelji će pomoći roditeljima da na što lakši način obrane svoja stečena prava i zaštite svoju djecu”, završila je dr. Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.