Roditelji odgojitelji za Narod.hr: ‘Tomaševićeva politika vodi propasti hrvatske obitelji’

Foto: Deposit Photos/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Nakon što je nova zagrebačka vlast, predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, čelnikom radikalno lijeve Možemo, najavila ukidanje hvalevrijedne demografske mjere roditelj odgojitelj za sve nove korisnike, Narod.hr odlučio je kontaktirati postojeće korisnike.

Upitali smo ih što za njihovu obitelj predstavlja mjera roditelj odgojitelj, koje su njene prednosti te što bi ukidanje značilo za sigurnost njihovih obitelji. Do sada je svaki roditelj s troje i više djece imao pravo na plaću od 4200 kuna neto ako se odrekne drugog posla i ostane doma s djecom koja onda ne smiju ići u vrtić. Mjeru trenutno koristi 5330 roditelja. Naše sugovornice složile su se kako djeca trebaju biti prioritet Gradu Zagrebu, ali i državi, no nažalost odluke govore suprotno. Najviše su razočarane izostankom konkretnih mjera i pomoći obiteljima s više djece.

“Radi te potpore nije bilo straha od novog života. Tu je bio nekakav ‘backup’ što se financija tiče, ne presudno. ali svakako hvalevrijedno. Doma njegujemo obiteljske vrijednosti, djeca nisu asocijalna, svakodnevno se susreću s realnim životnim situacijama, imaju prijatelje, druže se. Dakle samo u našoj obitelji za vrijeme potpore od početka su stigla tri odnosno četiri člana. Nije mi jasno kako će konkretno grad uštedjeti s ukidanjem ove mjere? Tvrde da smo teret proračunu. Taj isti proračun puni i moj suprug koji ima iznadprosječnu plaću, ovako se dio vraća k našoj obitelji, a zauzvrat imamo buduće porezne obveznike, buduću radnu snagu. Natalitet u RH je toliko loš da bi se s mjerom trebalo ići na državnu razinu. Ili barem povećati porodiljine naknade i dodijeliti ih svima po uzoru na Austriju i Njemačku.”, poručila je za Narod.hr Irena Reina, majka petero djece. Njihova će obitelj iduće godine postati bogatija za još jednog člana. Hoće li eventualno ukidanje mjere utjecati na odluke o proširenju obitelji? Odgovor su nam dale postojeće korisnice mjere Antonija Brtan, Monika K. Irena Reina, Biljana Đurovska Rukavina i Tanja B.

> Što je Tomaševiću sporno u mjeri koja je pomagala nezaposlenim roditeljima s troje i više djece?

> Plenković se hvali izdvajanjima za demografiju, a odbija povećanje doplatka za djecu

> UiO: Roditelj odgojitelj – hvalevrijedna demografska mjera koja treba zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj

Antonija Brtan: Odlučila sam biti sa svojom djecom od 0-24 i pružiti im topli dom, brigu i puno ljubavi

Majka šestero djece s preko 18 godina radnog staža, odlučila se na korištenje mjere kada je šesto dijete rodila prijevremeno zbog čega je djetetu morala posvetiti posebnu pažnju.

“Smatrala sam da trebam biti kod kuće s obitelji i posvetiti se djetetu s poteškoćama. Moram naglasiti da maleni ima treći stupanj oštećenja, neurorizično je dijete s poteškoćama u komunikaciji, poremećajem ponašanja i u spektru autizma. Sama mjera olakšala mi je da s djetetom budem kod kuće i svakodnevno odlazim raznim terapeutima.”, pojasnila je Antonija Brtan i istaknula kako bi uz supruga koji radi na terenu obavljanje većine obiteljskih obveza uz posao bilo nemoguće.

“Niti jedan poslodavac ne bi imao sluha i osjećaja za situaciju u kojoj jesam. Česta bolovanja ne bi mi bila tolerirana i bojim se razmišljati što bi tad bilo. S obzirom na to da se od 10. srpnja 2021. intenzivno priča o ukidanju same mjere i sam gradonačelnik je to najavljivao u predizbornoj kampanji, apeliram da se razmotre činjenice i posljedice koje bi nastupile i naštetile svim majkama, očevima, a ponajviše našoj djeci kojoj smo itekako potrebni. Važno je naglasiti da mnogi roditelji su ulazili u kredite i na osnovu toga banke su iste odobravale, jer se smatralo da će sama mjera trajati za sve roditelje onoliko dugo koliko su izdati rješenja. Smatram da se stečena prava nijednom roditelju ne smiju dirati. Ipak, najveći razlog zbog kojeg su se mnogi odlučili na mjeru jest da budu svojom djecom od 0-24 i pruže im topli dom, brigu i puno ljubavi. Nijedna teta u vrtiću toliko ljubavi i pažnje ne bi mogla pojedinačno pružiti svakom djetetu posebno. Djeca majke i očevi trebaju biti prioritet našem Gradu, a i državi.”, zaključuje Brtan.

Monika K.: U trgovini sam radila i svetkom i petkom

Monika K. je trgovac po struci i majka troje djece. Status je njenoj obitelji pružio djelomičnu sigurnost. Naglašava kako bez mjere njena obitelj ostaje bez primanja.

“Kako se u trgovini radi i svetkom i petkom, a nemamo baka servis, ako ukinu status teško ću se moći zaposlit (osim ako vrtići počnu raditi do 22h navečer i subotom).”, kaže nam Monika K. Osim problema zaposlenja, ističe i problem mjesta u zagrebačkim vrtićima.

“Teško da bih i dvoje najmanje djece rođene 2017. i 2020. uspjela upisati u vrtić. Ako ostanemo bez statusa priznajem da nam neće biti lako.”

Tanja B.: Mjera je nešto najbolje što nam se dogodilo, jer smo oduvijek htjeli više djece

Tanja B. kazala je kako je s troje djece dobila otkaz, a zbog mjere se njihova obitelj proširila na šest članova.

“Ova mjera je nešto najbolje što nam se dogodilo, jer smo oduvijek htjeli više djece i imali bismo ih svakako i bez mjere, no ne sigurno tako brzo (orala bih prvo osigurati radno mjesto – gotovo nemoguće s ovakvim načinom ponašanja poslodavca prema trudnicama i budućim majkama), a da ne pričam o mjestu u vrtiću koje nismo mogli dobit. Zbog svega je bilo lakše se odlučiti se i na četvrto dijete. Sada smo roditelji četvero djece od 14, 6, 4 i 2,5 godine. S ovim sada sustavom gdje nema ionako mjesta u vrtićima, nezamislivo mi je da se ukine status. Nemamo kamo s dvoje vrtićke djece, a znamo da preko 2000 djece nije dobilo mjesto u vrtiću ove godine. Svakako sam za razumno poboljšanje mjere, no u vidu okvira da se ne oštete budući roditelji odgajatelji. Za ukidanje stečenih prava nisam i za to ćemo se boriti da se ne dogodi. Najveća je radost kad se roditelj koji to želi u potpunosti posveti odgoju svoje djece, a to je omogućila ova mjera!”

Biljana Đurovska Rukavina: U vrijeme korištenja mjere, završila sam fakultet

Naša sljedeća sugovornica mjeru koristi zadnje 2,5 godine, a planira se ponovno vratiti na tržište rada, nakon polaska najmlađeg djeteta u prvi razred.

“S 28 godina rodila sam svoje prvo dijete, a sa 33 treće. S 36 godina (nakon porodiljnog), za mojim starim radnim mjestom više nije bilo potrebe. Za vrijeme porodiljnog upisujem studij. Ukupno imam 15 godina radnog staža. Mjeru koristim zadnje 2,5 godine i neizmjerno sam joj zahvalna. U te 2,5 godine završila sam fakultet, pomogla sam djeci za vrijeme štrajka, online nastave, samoizolacije i td… Obzirom da sam veći dio brige o kućanstvu i djeci preuzela na sebe i suprug je uspio ostvariti svoje poslovne planove. Ove jeseni i najmlađe dijete kreće u 1. razred, a i ja se kroz skorije vrijeme pripremam za ponovni izlazak na tržište rada. Moja obitelj i ja se zahvaljujemo i podržavamo ovu mjeru jer nam je pružila mogućnost da “rastemo”.”, otkrila nam je Biljana Đurovska Rukavina.

Irena Reina: Tomaševićeva politika vodi propasti obitelji

Irena Reina, prije statusa, odlučila je biti kućanica bez plaće. Mjera je njenoj obitelji donijela još jedna primanja, a zbog svega su se odlučili i na proširenje. Iduće godine dobit će svoje šesto dijete.

“Radno vrijeme kod poslodavca bilo je očajno, patila nam je obitelj i obiteljski odnosi. Tjedan kad sam radila popodne nisam vidjela ni muža ni djecu. Zbog čega smo se odlučili na mjeru. Radi statusa nije bilo straha od novog života. Dakle, samo u našoj obitelji za vrijeme potpore od početka su stigla tri, odnosno četiri člana. Nije mi jasno kako će konkretno grad uštedjeti s ukidanjem ove mjere? Tvrde da smo teret proračunu. (…) Nisam sigurna što gospodin Tomašević ima toliko protiv obitelji iz koje je sam došao. Obitelj je toliko nezaštićena i napadnuta iz svih smjerova. Ideologija koja se širi je poput kuge koja će još dodatno uništiti hrvatsko društvo, gore od rata i bilo kakvog covida. Hrvatska obitelj nema uporišta ni oslonca. Tražite li ljetovanje za višečlanu obitelj najčešće je nećete naći ili će cijena biti enormno velika. Gdje god pođete višečlana obitelj nije dobrodošla. Pa evo pitanje za novog gradonačelnika – kakvu potporu on želi dati obitelji, kakav doprinos u tom vidu želi učiniti za hrvatsko društvo? Obećali ste borbu protiv korupcije, zasigurno ste uvidjeli koliko su roditelji korumpirani pa je ovo logičan potez? Bojim se da sve ono za što se on zalaže ide k još većoj propasti.”

Podsjetimo, Tomislav Tomašević i prije lokalnih izbora najavljivao je ukidanje mjere govoreći kako će “prestati uključivati nove korisnike u mjeru roditelj-odgojitelj dok ne napravimo analizu strukture korisnika i njezinih demografskih učinaka te učinaka na ostvarivanje rodne ravnopravnosti i na postignuća djece u daljnjem obrazovanju”. Prije nekoliko dana predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba, SDP-ov Joško Klisović najavio je da će se mjera potpore roditelj-odgojitelj – financirana gradskim novcem – postupno ukinuti, argumentirajući kako mjera nije ostvarila svoj demografski cilj, a da će se novac preusmjeriti na vrtiće i “druge gradske projekte”.

Autor ove mjere, demograf Stjepan Šterc, razotkrio je ideološku pozadinu argumenata kojima se koriste vladajući, poput Klisovićeve izjave da ta mjera nije učinkovita jer je u Zagrebu broj novorođene djece navodno opao. “Ovakvim izjavama prikrivaju u osnovi ideološku pozadinu te odluke. Kad čitate izjavu, oni misle da se nije dogodio pomak, iako su stvari egzaktne, statistika ne laže pa ću vam ja pročitati: od 2015. do 2019. jedino je Zagreb imao porast broja rođenih, Split je imao -40, Rijeka -182, a RH u cjelini -1368”, kaže Šterc.

Šterc naglašava da je demografija najvažnija problematika današnje i sutrašnje i Hrvatske i cijele Europe te dodaje da u Hrvatskoj pobačaje rade žene koje već imaju dvoje djece i da je društveno neprihvatljivo da žena odlučuje o pobačaju zbog loših financijskih prilika.

Ovaj uvaženi hrvatski demograf u više je navrata isticao da se tu lokalnu demografsku mjeru treba proširiti na područje cijele Hrvatske, upozoravajući kako na nacionalnoj razini naša zemlja nema ozbiljan demografski plan i projekt. Na tribini “Zašto Hrvatska još nije država po mjeri obitelji?”, održanoj u veljači u organizaciji udruge U ime obitelji, Šterc je istaknuo kako su takve mjere “ulaganje u Hrvatsku budućnost i kad tad stratezi i ekonomisti moraju shvatiti da to nije socijalni trošak, već ulaganje u razvoj svih sustava i radnu snagu”.

Udruga U ime obitelji pokrenula stranicu www.e-roditelj.hr – prvu internetsku stranicu u Hrvatskoj na kojoj roditelji mogu pronaći informaciju o tome na koje financijske potpore imaju pravo temeljem rođenja djeteta, a zaključili su da je mjera roditelj odgojitelj najbolja za poboljšanje kvalitete obiteljskog života, o čemu svjedoče i sami roditelji – korisnici ove mjere.

Tko je i pod kojim uvjetima do sada mogao biti roditelj odgojitelj?

Pod pojmom „roditelj odgojitelj“ smatrala se majka ili otac djeteta, udomitelj ili druga osoba kojoj je dijete, temeljem kojeg ostvaruje novčanu pomoć, povjereno na brigu i odgoj odlukom nadležnog tijela, a koja u zajedničkom kućanstvu živi s najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja, a najstarije dijete u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od dvadeset i šest godina života te koja ispunjava i ostale uvjete koji su propisani odredbama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Iznimno, najstarije dijete može biti starije od dvadeset šest godina života ako ima teži invaliditet (III. stupanj) ili teški invaliditet (IV. stupanj), prema nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta – oštećenju funkcionalnih sposobnosti ili potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom. Uz ranije spomenute uvjete novčanu pomoć mogao je ostvariti roditelj koji:

– je nezaposlen u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– kao državljanin Republike Hrvatske ima neprekidno prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– čija djeca imaju prebivalište u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– ako drugi roditelj djeteta za koje se podnosi zahtjev za novčanu pomoć, ima prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Gradu Zagrebu, u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– čija su školska djeca upisana u osnovnu školu na području Grada Zagreba ili Zagrebačke županije;
– čija djeca nisu upisana u redoviti program predškolskog odgoja i obrazovanja.

Iznimno, dijete za koje se podnosi zahtjev, moglo je biti polaznik redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja, ako je roditelj podnositelj zahtjeva osoba teškog invaliditeta (IV. stupnja), s oštećenjem sluha, oštećenjem govora, oštećenjem sluha i govora te oštećenjem vida, a prema nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta – oštećenju funkcionalnih sposobnosti ili potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom.

Iznimno, dijete ili djeca roditelja podnositelja zahtjeva mogli su biti polaznici posebnoga rehabilitacijskog programa u posebnim ustanovama s programom koji je verificiralo nadležno ministarstvo za djecu s teškoćama u razvoju. Ova odredba dodana je nakon što se uvidjelo da je pojedinim kategorijama neophodno omogućiti pohađanje predškolskih programa.

Također, Odlukom je osigurano korištenje novčane pomoći za roditelja odgojitelja za daljnjih 6 mjeseci u slučaju smrti djeteta za koje je roditelj primao novčanu pomoć. Uz želju da se ova mogućnost nikada ne iskoristi, namjera je usmjerena na pripomoć roditelju dok se ne snađe nakon, za njega, tragičnog događaja.

Isto tako, potrebno je naglasiti da je Odlukom omogućeno pohađanje programa predškole, koji je obavezan sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju. Tekst Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja javno je dostupan na službenim stranicama Grada Zagreba na poveznici Demografija – Roditelj odgojitelj (https://www.zagreb.hr/roditelj-odgojitelj/95134) i u Službenom glasniku Grada Zagreba 10/2018.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr