Što je Tomaševiću sporno u mjeri koja je pomagala roditeljima s troje i više djece?

tomašević obitelj zagreb
Foto: Fah, depositphotos; fotomontaža: Narod.hr

Nakon što je nova zagrebačka vlast, predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, čelnikom radikalno lijeve Možemo, najavila ukidanje hvalevrijedne demografske mjere roditelj odgojitelj za sve nove korisnike, u obranu mjere stali su znanstvenici demografi, udruge građana koje se zalažu za život i obitelj, ali i političari, poglavito iz redova Domovinskog pokreta i Mosta.

> Selak Raspudić o Tomaševićevom potezu: Zavadi pa vladaj – i roditelje i sve ostale građane

> Vučemilović o obustavi mjere roditelj odgojitelj i demografskoj slici Hrvatske: Pali smo bez ispaljenog metka

> Dr. Markić o Tomaševićevom ukidanju mjere roditelj odgojitelj: On se ‘obračunava s korupcijom’ – ukida mjeru koja s korupcijom nema nikakve veze

> Šterc smatra da u pozadini ukidanja mjere roditelj-odgojitelj stoji ideologija

Riječ je o mjeri kojom Grad Zagreb nudi naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. Oni koji su odlučili koristiti mjeru imali su pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj bio povećati broj trećerođene djece.

Ekstremna ljevica ukida mjeru jer se boji da ne doprinosi “rodnoj ravnopravnosti”

Ovu dobru demografsku mjeru nova je zagrebačka vlast u koaliciji Možemo-SDP odlučila ukinuti. Naime, prije nekoliko dana predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba, SDP-ov Joško Klisović najavio je da će se mjera potpore roditelj-odgojitelj – financirana gradskim novcem – postupno ukinuti, argumentirajući kako mjera nije ostvarila svoj demografski cilj, a da će se novac preusmjeriti na vrtiće i “druge gradske projekte”.

> Tomašević ukida hvalevrijednu demografsku mjeru: Zaustavit će prijavljivanje novih roditelja odgojitelja

> Roditelj-odgojitelj: Doznajte sve o najboljoj demografskoj mjeri koju nudi samo Grad Zagreb

Tomislav Tomašević i prije lokalnih izbora najavljivao je ukidanje mjere govoreći kako će “prestati uključivati nove korisnike u mjeru roditelj-odgojitelj dok ne napravimo analizu strukture korisnika i njezinih demografskih učinaka te učinaka na ostvarivanje rodne ravnopravnosti i na postignuća djece u daljnjem obrazovanju”.

Članovi zeleno-lijeve koalicije u gradu Zagrebu opravdavaju ukidanje jedne od rijetkih demografskih mjera u Hrvatskoj pozivajući se na trošak i tvrdeći kako korisnici te mjere bivaju isključeni s tržišta rada. Tako je Rada Borić netočno ustvrdila da djeca koju roditelji-odgojitelji odgajaju kod kuće (zajedno s ostalom djecom, braćom i sestrama) pate od manjka socijalizacije, a da se novcem koji se troši na njih može izgraditi “12 ili 13 novih vrtića”.

Znanost i demografija podržavaju ovu mjeru

Autor ove mjere, demograf Stjepan Šterc, razotkrio je ideološku pozadinu argumenata kojima se koriste vladajući, poput Klisovićeve izjave da ta mjera nije učinkovita jer je u Zagrebu broj novorođene djece navodno opao. “Ovakvim izjavama prikrivaju u osnovi ideološku pozadinu te odluke. Kad čitate izjavu, oni misle da se nije dogodio pomak, iako su stvari egzaktne, statistika ne laže pa ću vam ja pročitati: od 2015. do 2019. jedino je Zagreb imao porast broja rođenih, Split je imao -40, Rijeka -182, a RH u cjelini -1368”, kaže Šterc.

> Šterc o mjeri roditelj odgojitelj: ‘Na nacionalnoj razini nedostaje ozbiljan projekt’
> UiO: Roditelj odgojitelj – hvalevrijedna demografska mjera koja treba zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj

Šterc naglašava da je demografija najvažnija problematika današnje i sutrašnje i Hrvatske i cijele Europe te dodaje da u Hrvatskoj pobačaje rade žene koje već imaju dvoje djece i da je društveno neprihvatljivo da žena odlučuje o pobačaju zbog loših financijskih prilika.

Ovaj uvaženi hrvatski demograf u više je navrata isticao da se tu lokalnu demografsku mjeru treba proširiti na područje cijele Hrvatske, upozoravajući kako na nacionalnoj razini naša zemlja nema ozbiljan demografski plan i projekt. Na tribini “Zašto Hrvatska još nije država po mjeri obitelji?”, održanoj u veljači u organizaciji udruge U ime obitelji, Šterc je istaknuo kako su takve mjere “ulaganje u Hrvatsku budućnost i kad tad stratezi i ekonomisti moraju shvatiti da to nije socijalni trošak, već ulaganje u razvoj svih sustava i radnu snagu”.

Udruga U ime obitelji pokrenula stranicu www.e-roditelj.hr – prvu internetsku stranicu u Hrvatskoj na kojoj roditelji mogu pronaći informaciju o tome na koje financijske potpore imaju pravo temeljem rođenja djeteta, a zaključili su da je mjera roditelj odgojitelj najbolja za poboljšanje kvalitete obiteljskog života, o čemu svjedoče i sami roditelji – korisnici ove mjere.

Mjeru su koristile obitelji s više od dva djeteta, a broj korisnika se kontinuirano povećavao

Mila Jelavić, pročelnica Ureda za demografiju Grada Zagreba, ranije je u intervjuu na Narod.hr pojasnila kako je mjera roditelj odgojitelj izuzetno dobro prihvaćena u gradu te da je bivša zagrebačka vlast još 2019. uputila prijedlog Vladi RH da se ovakva ili slična mjera oživotvori na državnoj razini. Tomu u prilog govori i činjenica da su i neke druge jedinice lokalne samouprave (Vir, Klis, Podbablje) uvele mjeru sličnog sadržaja.

Ukupan broj korisnika ove mjere u gradu Zagrebu je u prosincu 2020. iznosio 5 338 korisnika. Od primjene mjere roditelj odgojitelj tj. od 8. rujna 2016. do 31.12.2019. ukupan broj djece o kojima brinu korisnici – roditelji odgojitelji iznosi 16200 djece, a u 2020. broj djece iznosio je 2476.

S obzirom na brojnost obitelji koje koriste ovu mjeru, prosječan broj djece u obiteljima roditelja odgojitelja je 3,4 djeteta. Prema razini obrazovanja, gledano u odnosu na najviši stupanj završene škole, 39,6% korisnika ima srednju stručnu spremu, 2,4% višu, a 4,3% visoku stručnu spremu. Prema raspoloživim podacima, 3,7% korisnica/ka mjere roditelj odgojitelj su i jednoroditeljske obitelji, i oni ni po kojem osnovu nisu niti smiju biti diskriminirani.

Nakon uzimanja mjere roditelj odgojitelj u razdoblju od 8. rujna 2016. do 31.12.2020. rođeno je ukupno 1 079 djece, a u 2020. godini zaprimljeno je 757 zahtjeva građana koji su htjeli postati novi korisnici mjere. Svi su riješeni u roku definiranom Odlukom o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Ako gledamo 2020. godinu, ukupni troškovi ove mjere rasli su sa oko 34 milijuna kuna u siječnju na oko 39 milijuna kuna u prosincu. Ukupni troškovi u 2020. godini bili su oko 440 milijuna kuna

Tko je i pod kojim uvjetima do sada mogao biti roditelj odgojitelj?

Pod pojmom „roditelj odgojitelj“ smatrala se majka ili otac djeteta, udomitelj ili druga osoba kojoj je dijete, temeljem kojeg ostvaruje novčanu pomoć, povjereno na brigu i odgoj odlukom nadležnog tijela, a koja u zajedničkom kućanstvu živi s najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja, a najstarije dijete u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od dvadeset i šest godina života te koja ispunjava i ostale uvjete koji su propisani odredbama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Iznimno, najstarije dijete može biti starije od dvadeset šest godina života ako ima teži invaliditet (III. stupanj) ili teški invaliditet (IV. stupanj), prema nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta – oštećenju funkcionalnih sposobnosti ili potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom. Uz ranije spomenute uvjete novčanu pomoć mogao je ostvariti roditelj koji:

– je nezaposlen u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– kao državljanin Republike Hrvatske ima neprekidno prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– čija djeca imaju prebivalište u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– ako drugi roditelj djeteta za koje se podnosi zahtjev za novčanu pomoć, ima prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Gradu Zagrebu, u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– čija su školska djeca upisana u osnovnu školu na području Grada Zagreba ili Zagrebačke županije;
– čija djeca nisu upisana u redoviti program predškolskog odgoja i obrazovanja.

Iznimno, dijete za koje se podnosi zahtjev, moglo je biti polaznik redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja, ako je roditelj podnositelj zahtjeva osoba teškog invaliditeta (IV. stupnja), s oštećenjem sluha, oštećenjem govora, oštećenjem sluha i govora te oštećenjem vida, a prema nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta – oštećenju funkcionalnih sposobnosti ili potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom.

Iznimno, dijete ili djeca roditelja podnositelja zahtjeva mogu biti polaznici posebnoga rehabilitacijskog programa u posebnim ustanovama s programom koji je verificiralo nadležno ministarstvo za djecu s teškoćama u razvoju. Ova odredba dodana je nakon što se uvidjelo da je pojedinim kategorijama neophodno omogućiti pohađanje predškolskih programa.

Također, Odlukom je osigurano korištenje novčane pomoći za roditelja odgojitelja za daljnjih 6 mjeseci u slučaju smrti djeteta za koje je roditelj primao novčanu pomoć. Uz želju da se ova mogućnost nikada ne iskoristi, namjera je usmjerena na pripomoć roditelju dok se ne snađe nakon, za njega, tragičnog događaja.

Isto tako, potrebno je naglasiti da je Odlukom omogućeno pohađanje programa predškole, koji je obavezan sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju. Tekst Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja javno je dostupan na službenim stranicama Grada Zagreba na poveznici Demografija – Roditelj odgojitelj (https://www.zagreb.hr/roditelj-odgojitelj/95134) i u Službenom glasniku Grada Zagreba 10/2018.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr