Roditelji bebe preminule u osječkom domu: ‘Upozoravali smo da hropti, obećali su da će je odvesti doktoru…’

Foto: Snimka zaslona

Dvomjesečna beba preminula je u dječjem domu, a to je povuklo nova pitanja o funkcioniranju sustava socijalne skrbi. Dijete je privremeno oduzeto od roditelja koji su se toj odluci protivili.

Policija i županijsko državno odvjetništvo obavilo je očevid, a dijete je navodno preminulo od upale pluća.

Iz bolnice izmještena u Dom Klasje

U domu obitelji Kovačević tuga jer njihova dvomjesečna kći, sedmo dijete, Aurora nikada nije došla do svoje kolijevke. Prijevremeno je rođena, dijagnosticirano joj je rizično zdravstveno stanje, iz bolnice izravno smještena u Dječji dom Klasje gdje je na uskršnje jutro preminula u drugom mjesecu života, prenosi RTL.

“Kronologija kreće od te stvari da smo mi upozoravali da nam dijete hropti. U dva navrata. Gdje nam je prvi puta obećano da će je odvesti kod doktora. Očito da se to nije dogodilo. Drugi put nam je rečeno ne sekirajte se i odmahnuto rukom, to je samo obična prehlada. I onda sljedeće jutro moje dijete završi ovako”, kazao je otac malene Aurore, Ivan Kovačević.

Izmještena na osnovu nalaza pedijatrice

Aurora je oduzeta roditeljima jer je Centar za socijalnu skrb na osnovu nalaza pedijatrice procijenio da roditelji nisu u mogućnosti zadovoljiti potrebe djeteta te da je majka i naspram svoje bolesti, dijabetesa, nemarna pa im je objašnjeno da ako ne može voditi računa o sebi – ne može niti o djetetu.

“Procijenjeno je da je svojim ponašanjem majka direktno ugrozila život i zdravlje djeteta”, kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek Ivka Kaurinović.

“Ja imam uz šećer još i epilepsiju za koju koristim tablete. Da ja ne koristim lijekove koji su mi propisani, ja ne bih bila ovdje. Znači inzulin si dajem u 10 navečer 22 jedinice. U 10 ujutro 8 jedinica”, kaže majka Aurore, Verona Kovačević.

Kovačevići se pitaju: Ako je djetetu dijagnosticirano rizično zdravstveno stanje, zašto je onda uopće puštena iz bolnice, a pri otpustu s pedijatrije, iz KBC Osijek govore kako je dijete bilo zdravo te je Socijalnoj skrbi izdana preporuka o potrebi daljnjih kliničkih kontrola.

“Kolegica koja je radila je medicinska sestra s 22 godine iskustva I nikada nije zabilježen ni jedan propust njezin u radu. Ona je naravno izvan sebe. Od cjelokupnog događaja i ono što bi svako od nas rekao, bolje da sam 100 puta umrla nego da se tako nešto dogodilo. Ali zaista, toj ženi u životu nije dijete s ljuljačke palo”, kazala je ravnateljica doma Klasje Osijek Miranda Glavaš Kul.

Policija i Županijsko državno odvjetništvo obavili su očevid. Obdukcija je dokazala prirodnu smrt. Neslužbeno – obostrana upala pluća.

Daljnji postupci policije u ovom slučaju provodit će se u tajnosti jer riječ je o malodobnu djetetu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr