Ružica Ćavar za Narod.hr: ‘I danas trpim posljedice fizičkog napada Nevena Kovačića na mene 2014.’

Foto: narod.hr

„Udario me po ruci i razmrskao mi je, liječnici mi nisu ni uspjeli sastaviti tu kost kako treba. Tako da su mi ostale trajne posljedice. I danas me boli ta ruka i samo se donekle mogu njome služiti. On se uopće nije ni kajao na sudu, nego je čak govorio i kako je on imao problema jer se saznalo što je učinio, kao da je on žrtva. Naravno da sam ogorčena zbog svega toga. – rekla je za Narod.hr gospođa Ružica Ćavar, katolička aktivistica koju je 2014., na prosvjedu protiv ugovora sa Svetom stolicom fizički napao Alan Neven Kovačić, turistički djelatnik i bivši član Laburističke stranke.

Nedavno je otkriveno da je u Francuskoj organiziran niz predavanja o Hrvatskoj koja će držati Alan Neven Kovačić, koji je osuđen zbog napada na gospođu Ružicu Ćavar, na što su odmah reagirali članovi obitelji i suradnici dr. Ćavar. Savjetujući im da otkažu predavanje, obitelj i suradnici obratili su se organizatorima, a također su o tome informirali i ured predsjednice, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu.

Dr. Ćavar ističe koliko su njezina obitelj i suradnici bili ogorčeni kada su saznali za predavanja koja bi u Francuskoj trebao održati Alan Neven Kovačić.

Podsjetimo, napad na dr. Ćavar dogodio se 2014. na Cvjetnom trgu u Zagrebu u vrijeme održavanja prosvjeda za reviziju ugovora sa Svetom stolicom.

„Udario me po ruci i razmrskao mi je, liječnici mi nisu ni uspjeli sastaviti tu kost kako treba. Tako da su mi ostale trajne posljedice. I danas me boli ta ruka i samo se donekle mogu njome služiti. Kretnje su mi ograničene za najmanje 50% i to nakon 5 ciklusa fizikalnih terapija. Ruku mogu staviti samo u vodoravan položaj ali gotovo je ne mogu uopće podizati.“ – ističe dr. Ćavar.

Za ovaj je napad Alan Neven Kovačić osuđen samo na uvjetnu kaznu zatvora.

„Tek sam nedavno saznala da je, evo, nakon 4 i pol godine izrečena pravomoćna presuda, koju ja još nisam vidjela nego sam informaciju o tome dobila od odvjetnika. Pravomoćnom odlukom potvrđena je ranija, prvostupanjska presuda, kojom je on osuđen na najmanju moguću – uvjetnu kaznu od jedne godine dana zatvora s rokom kušnje od tri godine.
Sve je ostalo na uvjetnoj kazni. On nije ni trenutka bio zatvoren, čak niti nakon samog napada na mene. A riječ je o zločinu koji je učinjen iz mržnje te kojim je nanesena teška tjelesna ozljeda.
On se uopće nije ni kajao na sudu, nego je čak govorio i kako je on imao problema jer se saznalo što je učinio, kao da je on žrtva. Naravno da sam ogorčena zbog svega toga.“ – rekla je dr. Ćavar, kojoj je napad 2014. ostavio trajne posljedice.

Prisjetila se i detalja tog dramatičnog događaja 2014.:

„Nekoliko udruga organiziralo je prosvjed protiv Ugovora sa Svetom stolicom. Ja sam u to vrijeme bila predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj te sam pozvala svoje članove da se i mi okupimo i izrazimo svoje mišljenje o tome. Tako nas se okupila jedna manja grupa, a ukupno je bilo oko stotinjak ljudi na trgu.
Mi smo također, kao i prosvjednici, na ogradu pravoslavne crkve stavili svoje transparente sa svojim natpisima, međutim, uskoro su ih oni počeli uklanjati i bacati. U tom trenutku mi je pao pogled na njihove transparente te sam, pomalo revoltirana, odlučila skinuti jedan transparent.”

“U tom je trenutku jedan krupan čovjek iz smjera Oktogona dotrčao i snažno me udario desnom rukom po mojoj lijevoj ruci te sam pala na pod. Na tom su mjestu bili željezni stolovi i moglo se dogoditi, da sam udarila glavom o te stolove, da dođe do još težih posljedica.“ – prisjeća se 82-godišnja dr. Ćavar.

Hoće li udruge koje organiziraju predavanja Alana Nevena Kovačića, nakon saznanja o njegovom nasilnom ponašanju, ipak otkazati zakazane aktivnosti?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr