Nismo svi isti: Koja je razlika između “Daruvarca” i napadača na Ružicu Ćavar?

fah; snimka zaslona

Darko Kovačević Daruvarac (31), koji je na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja nepravomoćno osuđen za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G., u nedjelju, 10. veljače bit će pušten na slobodu do pravomoćnosti presude. Osuđen je na 4 godine i 6 mjeseci za tešku tjelesnu ozljedu i 10 mjeseci za prijetnju.

(VIDEO) ‘Daruvarac’ u nedjelju ponovno na slobodi: Pravomoćnost presude dočekat će izvan zatvora 

Darko Kovačević “Daruvarac” je osoba s dugim nizom optužnica za razna krivična djela i niti jednom presudom, i nasilnik koji nije radio, ali je uvijek vozio luksuzne automobile, prema nekim iskazima iz medija šmrkao kokain i trošio velike količine novca na alkohol.

2008. je u noćnom baru Cayman u Zadru pretukao dvojicu maloljetnika koji su završili na Hitnoj. 2012. je u Zadru nasrnuo na vlasnicu kafića s kojom je bio u vezi, te je slično kao i  18-godišnju Lorenu prošle godine, srušio ju je na pod i potom je vukao po podu kafića. Iste godine radio je, opet pijan, nered u noćnom klubu Noir, a kad je izbačen betonskim je blokom razbio staklena vrata i prijetio zaposlenicima kluba ubojstvom.

U travnju 2014. je prijetio i zadarskoj policiji: “Znate vi mene, znate vi tko sam ja, nemojte me za***ti, vi ste nitko i ništa”, izvrijeđao je policajce i dodao neke stvari koje nećemo ponavljati. Odgurnuo je policajce i dao se u bijeg, uhvaćen je nakon potjere automobilom.

Maksimalna kazna Daruvarcu

Svaki put se izvukao, ovog puta je zbog pritiska javnosti dobio maksimalnu kaznu zatvora za počinjeno djelo. Snimka nadzorne kamere koja pokazuje kako taj čovjek premlaćuje svoju gotovo dvostruko mlađu i jedva punoljetnu djevojku.

Više je razloga što je “Daruvarac” – koji je nadimak dobio jer su njegovi roditelji kad je bio dijete od rata u BIH pobjegli u Daruvar, potom u Zadar – postao najomraženiji čovjek u Hrvatskoj u ovom trenutku.

Prvo, sama brutalnost njegovog čina. Premlaćivanje djevojke u kafiću je, na mahove, trajalo oko pola sata, a nitko od ostalih gostiju kafića nije reagirao. Razbio joj je glavu o umivaonik, udario je nogom u glavu punom snagom dok je ležala na podu.

Drugo, reakcija policije, koja je prema riječima majke pretučene djevojke policiju nazvala iste noći, ali reakcije nije bilo. Rekli su joj: ‘Gospođo, što vam je, mi imamo samo jednu patrolu’. Priča se proširila tek kad je obavijestila DORH, a usto je objavila kako ga policija ne dira jer je poznato da je on njihov – doušnik.

Treće, reakcija prisutnih – nitko nije pomogao djevojci, vlasnik kafića je samo pojačao glazbu.

Četvrto, to što je Darko Kovačević, za kojim su se vukle prijave za brojna kaznena djela, uglavnom nasilna, nikad nije završio u zatvoru.

I peto, to što je njegov odvjetnik iskoristio sve rupe u zakonu kako bi se suđenje što više odužilo, pa je šest mjeseci nakon događaja pušten da se brani sa slobode jer ga više nije bilo moguće držati u pritvoru.

Valja primijetiti i da je on tu djevojku, Lorenu Gurlicu, i ranije premlaćivao, da je teško premlaćivao i druge djevojke što je ona znala, i da mu se unatoč tome pokušala vratiti i nastaviti vezu. Također to jutro ju je prijateljica upozorila da je “Daruvarac” jednu već istukao, da je pijan, agresivan, i da bi bilo pametnije da ode iz kafića. Nije ju poslušala. No mediji su na svako spominjanje toga da takvo ponašanje nije odgovorno ni pametno (iako je, naravno, posve legalno) skakali da oni koji na to ukazuju brane Daruvarca, a ne da se radi jednostavno o savjetu mladim djevojkama da se klone takvih tipova jer mogu samo stradati, i nema tog zakona i policije koji ih mogu zaštititi. Daruvarac je, uostalom, još prije tog događaja rekao Loreni da će je ubiti ako ga prijavi pa završi u zatvoru, makar izašao i nakon 20 godina, i čak i ako to ne učini ona će cijelog života živjeti u strahu.

Slučaj Ružice Ćavar

Prije nekoliko godina svjedočili jednom drugom napadu. Onom aktivista i turističkog djelatnika Nevena Kovačića na 73-godišnju liječnicu Ružicu Ćavar. Ona je također teško ozlijeđena u napadu, slomljena joj je ruka.

Kovačić je, za razliku od Daruvarca, zaposlen u turističkoj agenciji, i nije bio policijski doušnik nego aktivan u politici, u stranci Laburista. Stranka ga je, pohvalno, nakon napada na staricu suspendirala. U obrazloženju su naveli kako je svojim neprimjerenim ponašanjem za vrijeme održavanja prosvjeda „Raskinimo Vatikanske ugovore“ održane na Cvjetnom trgu u Zagrebu počinio najtežu povredu Etičkog kodeksa Stranke.

“Neven Kovačić za vrijeme održavanja spomenutog skupa nasrnuo je na građanku i nanio joj fizičke ozljede čime je demonstrirao nasilno ponašanje i vrijeđao građanku na vjerskoj osnovi čime je počinio diskriminaciju na javan način. Zbog navedenog, a sukladno ovlastima, predložila je Sudu časti da donese odluku o isključenju iz stranke Nevena Kovačića”, pisalo je u priopćenju Laburista.

On je osuđen na neusporedivo blažu kaznu nego Kovačević – dobio je samo uvjetnu, najmanju moguću za to djelo. Kovačević je dobio maksimalnu moguću. Razlike koje to donekle opravdavaju, naravno, postoje – Kovačić je ženu udario jednom, nije ju tukao pola sata. I nije mu dokazana namjera, dok Kovačeviću jest, što, naravno, povlači osjetno strožu kaznu. No isto tako, on nije žrtvu poznavao od ranije, napao je nepoznatu osobu, što se u pravilu smatra težim kaznenim djelom.

Zločni iz mržnje

Nadalje, napao ju je zbog razlike u političkim stavovima – to je napad iz mržnje, što se isto tako kažnjava teže nego zločin iz strasti ili koristoljublja. Ona je, naime, skidala transparent “Sekularna Hrvatska”, na što svakako nije imala pravo – to je ometanje tuđeg prosvjeda – ali to ne daje nikom za pravo da je prebije i slomo joj ruku na dva mjesta. Nadalje, ona nije znala niti trebala znati da ima posla s nasilnim ljudima, za razliku od Lorene koja je bila i te kako svjesna tko je njen dečko i njegovo društvo.

No prava razlika je u stavu medija i javnosti spram ta dva slučaja, koji uza sve različitosti dijele ono osnovno: Jedan snažni muškarac u naponu snage je fizički napao i teško ozlijedio ženu. A reakcije javnosti su bile posve suprotne. Naime, Kovačić je staricu, koja mu može biti majka, zakuca za pod, ali je to ljudima koji su to komentirali na društvenim mrežama očito bilo posve prihvatljivo, ništa strašno, bar većini njih.

“Baba je sama pala”, “tako joj treba”, “kud se ona gura”, “tko je tjerao da tamo ide”,  i na kraju navodna izjava Sanje Sarnavke koju su prenijeli brojni mediji a na koju se osvrnuo i Igor Peternel: “Nije ona nemoćna bakica nego vrlo agilna žena koja neumorno radi. Ona je sve samo ne nemoćna starica.”

Neumorno radi, aktivna je? Ne znači li slogan B.A.B.E. Budi aktivna, budi emancipirana? Ružica Ćavar je svakako bila aktivna, i dobila je zato batine. Mediji su bili više nego blagonakloni prema aktivistu koji ju je pretukao, upravo onoliko koliko su razapeli “Daruvarca”. Isto tako, mediji nisu propustili opravdati Nevena Kovačića i prenijeti njegovu priču.

Nasilnik prikazan kao žrtva

“Pet sati sam proveo u postaji i 24 sata u pritvoru, onemogućen mi je put za jednu agenciju, a nakon proteka vremena netko je dostavio snimku obračuna mojoj tvrtki u London pa sam izgubio posao. Izbačen sam i iz političke stranke (Hrvatskih laburista o.pa), sestra oštećene žene pisala je negativno pismo Hrvatskom savezu za Esperanto gdje sam bio predsjednik. Na sve načine me se pokušalo oblatiti. Napravljena mi je i velika medijska blamaža jer mi je posvećena cijela jedna emisija, a brat oštećene me je u poslanom pismu proglasio zločincem”.  Istovremeno, Kovačiću nije palo na pamet popraviti svoj image tako što bi eventualno kontaktirao Ružicu Ćavar i ispričao se iako je prošla dvije operacije te su joj ugrađene šipke.

A jedan od tipičnih naslova je glasio: “‘Ošamario sam ju! Kako je mogla rušiti transparent Sekularna Hrvatska’” ili “Osuđen zbog šamara katoličkoj aktivistici, dobio ozbiljnu kaznu” (Jutarnji).

Dakle, imamo dva slučaja koja imaju određene sličnosti, no žrtva je medijski tretirana – posve različito. U jednom slučaju je nešto što je završilo dvostrukim prijelomom “šamar”, u drugom se tražilo da se djelo okvalificira kao pokušaj ubojstva. U jednom slučaju se isticalo kako je žrtva sama svojim postupcima potaknula nasilje, u drugom je svaki spomen da neke stvari možda nisu bile odgovorni postupci i da treba djevojke upozoravati da se klone nekih ljudi dočekan kao “obrana Daruvarca” i tumačenje da si je “sama kriva”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr