Napadač na Ružicu Ćavar predstavlja Hrvatsku u inozemstvu: Znaju li organizatori da je osuđen za nasilje?

Foto: esperanto-indre.com, fah; fotomontaža: narod.hr

Obitelj i suradnici liječnice i katoličke aktivistice gđe Ružice Ćavar, koja je prije nekoliko godina u Zagrebu bila fizički napadnuta, ostali su šokirani najavom nekoliko javnih predavanja u Francuskoj koja će održati Alan Neven Kovačić – muškarac koji je 2014., tijekom prosvjeda protiv ugovora sa Svetom Stolicom fizički napao gđu Ćavar.

(VIDEO) Na prosvjedu protiv vatikanskih ugovora napao 77-godišnjakinju

Držat će predavanja o Hrvatskoj

Jedno od predavanja najavio je Međunarodni centar za istraživanje anarhizma „Limousin“ u Limogesu u Francuskoj. Ondje bi Alan Neven Kovačić trebao održati predavanje pod nazivom „Hrvatska danas“. U najavi predavanja stoji kako je Hrvatska malena zemlja koja doživjela velike promjene u proteklom razdoblju, kada je „građanskim ratom“ u Jugoslaviji, postala neovisna i ušla u Europsku uniju 2013. Hrvatska je opisana kao atraktivna zbog svoje bogate kulturne i prirodne baštine.

Drugo predavanje organizira udruga „Esperanto-indre“ koja ima za cilj širenje i proučavanje međunarodnog jezika esperanto. Kovačić je predstavljen kao hrvatski esperantist koji će održati predavanje na temu „Aktualna Hrvatska“ u Chateraurouxu.

Treće predavanje najavljuje esperanto-udruga iz Sint Maloa. „Hrvat Alan Neven Kovačić govorit će o svojoj zemlji“- stoji u najavi.

Neven Kovačić zbog napada na Ružicu Ćavar osuđen na godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje

Suradnici gđe Ćavar obratili se Ministarstvu, Veleposlanstvu i predsjednici

U elektroničkoj poruci upućenoj organizatorima ovih predavanja, obitelj i suradnici dr. Ružice Ćavar informirali su ih o nasilju koje je počinio Kovačić, savjetujući im da otkažu najavljena predavanja.

Također su se elektroničkom poštom obratili i hrvatskom veleposlanstvu u Parizu, hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova te Uredu predsjednice.

Nismo svi isti: Koja je razlika između “Daruvarca” i napadača na Ružicu Ćavar?

„Poštovani,
molimo vas informaciju temeljem kojeg dokumenta, osuđivani nasilnik iz Hrvatske Alan Neven Kovačić, smije organizirati turneju “predavanja o Hrvatskoj” po čitavoj Francuskoj (na esperantu) – nakon što je prije toga dobio samo uvjetnu kaznu za divljački napad na dr. Ružicu Ćavar usred Zagreba 2014. godine?“ – napisali su suradnici i obitelj gđe Ružice Ćavar u elektroničkoj poruci.

Podsjetimo, aktivist i turistički djelatnik Alan Neven Kovačić, nekadašnji član stranke Hrvatskih laburista, sudjelujući 2014. u prosvjedu za reviziju ugovora sa Svetom stolicom ina Cvjetnom trgu u Zagrebu, brutalno je napao, tada 79-godišnju, Ružicu Ćavar, liječnicu i katoličku aktivistkinju koja je pokušala skinuti javno izvješen transparent s natpisom „Sekularna Hrvatska“. Dr. Ružica Ćavar tada je zadobila lom ruke te do danas ima posljedice ovog fizičkog napada.

Dr. Ružica Ćavar: Divljački me napao, slomio mi ruku i dobio samo tri godine uvjetno!

Kovačić je početkom studenoga 2016. na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu uvjetno, odnosno ako u iduće tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr