(UŽIVO) Sabor nastavlja zasjedanje aktualnim prijepodnevom

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski sabor, nakon stanke za uskrsne blagdane, zasjedanje počinje 12. sjednicom i aktualnim prijepodnevom u okviru kojega će predstavnici vlade odgovarati na zastupnička pitanja, a na dnevnom redu se, među ostalim, nalazi i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Saborsku sjednicu i aktualno prijepodne pratite UŽIVO:

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja uređuje se postupak primjene međunarodnih mjera ograničavanja koje Republika Hrvatska provodi u skladu s pravnim aktima Europske unije i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Zakonsko rješenje koje je na snazi nije u skladu s preporukama Odbora stručnjaka Vijeća Europe MONEYVAL-a koji periodično procjenjuje sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma svojih članica te objavljuje izvješća

U skladu s preporukama FATF-a, prijedlog zakona uvodi novu definiciju imovine i drugih sredstava kako bi se jasnije definirale odredbe o zamrzavanju sredstava osobama na sankcijskim listama i njihovim pomagačima. Nova definicija imovine i drugih sredstava uključuje i virtualnu imovinu koja nije definirana, jer će se definirati zakonom koji uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Izmjene su u skladu s Direktivom 2018/843 i preporukama FATF-a.

Pojam kontrole ili nadzora proširuje se tako da se uvodi novi pojam zajedničkog ili neizravnog nadzora. Osigurava se da imovina ne bude, na posredan način, dostupna onim subjektima na koje se odnose međunarodne mjere ograničavanja. Nadalje, propisuje se da se zamrzavanje imovine i drugih sredstava subjekata prema kojima se mjere primjenjuju provodi bez prethodne najave/obavijesti tim subjektima. Novim prijedlogom osigurava se javna objava popisa fizičkih i pravnih osoba i drugih subjekata pod međunarodnim mjerama ograničavanja Europske unije i Ujedinjenih naroda u cilju očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda te razvoja i jačanja demokracije.

Novim zakonskim rješenjem osigurava se da Republika Hrvatska može, u slučaju potrebe, primijeniti međunarodne mjere ograničavanja utvrđene rezolucijama Ujedinjenih naroda i prije završetka postupka prenošenja, usklađivanja i donošenja pravnih akata na razini Europske unije. Također, daje se mogućnost Vladi RH da Vijeću Europske unije predloži donošenje odluke, uredbe ili provedbene uredbe o određenoj međunarodnoj mjeri ograničavanja. Predložene izmjene obuhvaćaju i osnivanje Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja.

Na taj način, skraćivanjem dugog i nerazumljivog prijašnjeg naziva Skupine pojednostavljuje se naziv, ali i jasnije definiraju ovlasti Skupine uvođenjem proširenih ovlasti u vidu mogućnosti predlaganja Vladi RH uvođenja mjera ograničavanja. Uvedena je mogućnost da Skupina može predlagati Vladi uvođenje mjera ograničavanja u odnosu na određene fizičke i pravne osobe i druge subjekte, na prijedlog člana Skupine ili na inicijativu države članice Europske unije ili treće države.

Sjednica počinje u 9,30 sati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.