Sabor o povećanju plaća sucima

Foto: fah

Na sjednici Odbora za Ustav bit će riječi sutra o izvješću vlade o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative „Narod odlučuje” i Istina o Istanbulskoj”.

(FOTO) GI Narod odlučuje objavila dokaze da su zadovoljeni ustavni uvjeti za raspisivanje referenduma

Izvješće o provjeri potpisa

Građanska inicijativa Narod odlučuje zatražila je da im se omogući sudjelovanje na sjednici kako bi mogli iznijeti svoja stajališta.

Dr. Hrvoje Pende: ‘Očekujemo da velik broj saborskih zastupnika neće podržati Vladino izvješće o potpisima za referendum

„Budući da su sjednice otvorene i javne, dobili su od stručnih službi pozitivan odgovor”, rekao je predsjednik tog Odbora Željko Reiner.

(VIDEO) Luka Mlinarić (GI Narod odlučuje): ‘Imamo dokaze koji potvrđuju da su se potpisi neopravdano odbacili 

Zaključak kojeg će donijeti Odbor, kakav god on bio, kazao je Reiner, bit će proslijeđen i uvršten kao točka za raspravu na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora.

(FOTO) Luka Mlinarić (GI Narod odlučuje): ‘Ukoliko USUD ne bude jamac zaštite demokratskih prava treba se upitati kakva je ovo država’

(FOTO) Kako je Plenkovićeva Vlada 2018. ignorirala volju građana i ukrala referendum Narod odlučuje

 Sabor sutra o povećanju plaća sucima

Sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom izmjenama zakona kojima bi se podigle plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje, kako obrazlažu u vladi, nisu na zadovoljavajućoj razini, a ranije ujutro trebala bi biti i sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na temu vladinog izvješća o provjeri potpisa dviju referendumskih inicijativa ‘Narod odlučuje’ i ‘Istina o Istanbulskoj’.

Izmjenama zakona o plaćama sudaca po hitnoj se proceduri predlaže povećanje osnovice za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika za 6 posto, s obzirom da je iznos osnovice od 2009. kontinuirano smanjivan i trenutno iznosi 4443 kuna.

Izmjenama se predlaže izjednačavanje koeficijenata svih pravosudnih dužnosnika u pravosudnim tijelima prvog stupnja i propisivanje istog koeficijenta (4,55) za sve predsjednike prvostupanjskih sudova (općinskih, upravnih i trgovačkih sudova) te općinske državne odvjetnike.

Predlaže se i ujednačavanje koeficijenta sudaca općinskih sudova i zamjenika općinskih državnih odvjetnika s važećim koeficijentom sudaca upravnih i trgovačkih sudova (3,54).

„Plaće u pravosuđu nisu što se tiče sudaca na nekoj zadovoljavajućoj razini, s obzirom na složenost poslova i odgovornost”, poručili su iz vlade.

Zadnja točka prijedlog izmjena Ugovora sa Svetom Stolicom GLAS-a i HSU-a

Pred zastupnicima je sutra obiman dnevni red od šest točaka, a posljednja je oporbeni prijedlog Zaključka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske kojeg predlaže GLAS i HSU.

Reviziju Vatikanskih ugovora GLAS je predložio još u travnju prošle godine, a tema je na dnevni red došla zahvaljujući prikupljenim potpisima. Naime, saborski Poslovnik predviđa da točka koja je dulje od 60 dana na dnevnom redu mora biti raspravljena u roku osam dana temeljem potpisa 30 zastupnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina