Samopopisano više od milijun stanovnika, ali ne bez problema

Zagreb, 13.09.2021. - Popis obuhvaæa tri jedinice - stanovništvo, kuæanstva i stanove, a u prvoj fazi, do 26. rujna, graðani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Graðani. U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivanje æe provoditi popisivaèi na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoæ prijenosnih raèunala popisati æe sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Glede popisa stanovništva, do sada se potpisalo već više od milijun i 40 tisuća stanovnika, što je iznad 25 posto. Preostala su još samo dva dana za digitalno popisivanje, ali neki su se uvjerili da to ne ide baš glatko.

Prebrojavanje u zagrebačkoj Ulici Kozari nije išlo jednostavno. “Nije se uopće moglo doći do ulice, uvijek je izbacivalo. Ovo su Kozari, ali izbacivalo je van I. Kozari put. Nije dalo mogućnost da se sam upišem u Kozari“, kazao je Rajko Šlogar iz Zagreba.

I tako tjedan dana neuspješno. Sustav se popravio nakon što su se javili Državnom zavodu za statistiku, ali i Zavodu za katastar. “Ništa u Hrvatskoj ne može jednostavno, naravno da ne može“, dodao je Rajko, prenosi dnevnik.hr.

I dok se broj životinja može provjeriti dolaskom na kućnu adresu, to je li netko katolik ili ne, nije vidljivo golim okom. Pa je u rubriku “vjera” bilo moguće napisati bilo što. Jedan član obitelji može se izjasniti za druge. Makar to bilo netočno. Iz Državnog Zavoda za statistiku podsjećaju da se krivi podaci kažnjavaju od 2 do 5 tisuća kuna.

“Svi pripadnici jedne obitelji znaju svoju obitelj i ne vidimo razlog zašto bi netko davao krive informacije“, poručila je ravnateljica DZS-a Lidija Brković.

Ivo Barišić iz Zagreba, iako ne vjeruje sustavu, svojima vjeruje.

“Moji unuci su svi od katolika i katolkinja. I to se neće sigurno sto posto dogoditi. Nema tu šale. U tome šale nema. Ono što jesam, ja se time i ponosim“, kazao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr