Savez antifašista javno se ispričao publicistkinji Lili Benčik i otkazao suradnju novinaru koji je o njoj širio laži

sabh.hr
Foto: Montaža Narod.hr

Portal Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH sabh.hr objavio je ispriku autorici Lili Benčik zbog tekstova u kojima se dovodi u pitanje njezin integritet i otkazao suradnju autoru tih tekstova Armandu Černjulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lili Benčik redovito piše autorske tekstove na blogu Hrvatske pravice i u drugim medijima.Njezin osvrt donosimo u cijelosti:

Prvi put da se sabh.hr nekome ispričao

Ovo je prvi put u novoj hrvatskoj povijesti da se uredništvo portala sabh.hr ispričala nekom tko piše faktografski točnu istinu za razliku od njihovog portala koji objavljuje klevetničke tekstove pune neistina i govora mržnje. Istina je pobijedila laž!

I ne samo što se uredništvo portala sabh.hr javno ispričalo, već smo se bez suda i tužbe dogovorili i riješili problem koji je nastao kada su pristali objavljivati tekstove Armanda Černjula, novinara iz Pule. Armandu Černjulu otkazali su suradnju tako da takve tekstove neće više objavljivati ( još su mu samo sabh.hr i Tacno.net objavljivali tekstove).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na blogu hrvatskepravice U potrazi za istinom od 2017.godine analiziram i
komentiram hrvatsku povijest, tradiciju, politička i društvena zbivanja, vjerske i gospodarske teme, uvijek sa pozicije da je Istra moj zavičaj, a domovina Hrvatska, pozicije pluralizma i demokracije, slobode, jednakosti, ravnopravnosti, poštivanje prava čovjeka, vladavina prava i demokratskog višestranačkog sustava vrijednosti.

Svaki moj tekst argumentiran je, sa fusnotama i fotografijama kojima dokazujem točnost i istinitost svojih stavova.

I onda se u na portalu sabh.hr sredinom prošle godine, pojave tekstovi izvjesnog A.Č , puni govora mržnje, primitivnih i prostačkih izraza, uvreda i kleveta kojima se obrušio na mene osobno gomilom nedokazanih i ničim potkrijepljenih optužbi, sa pozicija rigidnog jugo-komunizma, titoizma i Titovog kulta ličnosti, jednoumlja, progona i kleveta. Kao da još uvijek živimo u Jugoslaviji, po jugoslavenskim vrijednostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obratila sam se državnim institucijama, Agenciji za elektroničke medije, MUP-u i DORH-u. Dobila sam Rješenje od DORH-a da oni po službenoj dužnosti ne mogu ništa poduzeti, jer nema direktnih prijetnji smrću, ali ima elemenata za privatnu tužbu protiv časti i ugleda po Kaznenom zakonu: članak 147.: Uvreda, članak 148.: Sramoćenje i članak 149.: Kleveta.

U pokušaju da te tekstove dovedem u okvir argumentirane rasprave vidjela sam da je nemoguća svaka argumentirana rasprava sa autorom i onda obratila pozornost na portal koji je odgovoran što takve tekstove objavljuje.

Uredništvo se nije potrudilo pratiti zakonske propise, pa su prekršili Zakon o
elektroničkim medijima ne prijavivši portal Agenciji za elektroničke medije, tako da je portal radio piratski i kao piratski portal dobivao sredstva iz proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja. U međuvremenu su prijavili portal Agenciji za elektroničke medije, ali su i dalje objavljivali gnjusne tekstove A.Č. ne ogradivši se ničim od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve neargumentirane i lažne objede više nisam htjela podnositi, prešlo je
sve granice čak i ljudskosti i odlučila se za tužbu. Iskreno sam i u dobroj
namjeri da se problem riješi, kontaktirala uredništvo portala sabh.hr, koje je shvatilo da su u problemu i prihvatilo suradnju.

Cilj nije bio materijalna korist

Nije mi bio cilj izvući materijalnu korist od tužbe, meni njihov novac ne treba,
jer znam da se financiraju iz Proračuna, kojeg svi mi punimo. Cilj mi je bio da se iz javnog prostora makne govor mržnje i neargumentirani, paušalni napadi na ljude i portale zbog drugačijeg svjetonazora.

Uslijedila je isprika putem maila, a potom i javno na portalu. Ispriku je uredništvo portala sabh.hr uputilo samo meni osobno, sa obvezom da se, citiram “ubuduće takvi tekstovi Armanda Černjula neće objavljivati na portalu sabh.hr“. Međutim njihovo je jamstvo kratko trajalo ,jer je 11.svibnja novi tekst A.Č. osvanuo na portalu sabh.hr. Naravno pisan na isti način sa gomilom nebuloza i lažnih kvalifikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://sabh.hr/ispravak-novinara-armanda-cernjula-na-tzv-priopcenje-urednistva-portala-saba-rh/

Takav ispravak uredništvo uopće nije trebalo objaviti, jer ustvari sadržajno i formom nije ispravak isprike koju je uredništvo meni javno uputilo. Uredništvo portala sabh.hr ne snalazi se u vođenju portala, učinili su niz propusta na koje sam im ukazala. Nisu htjeli da portal sabh.hr postane poligon za javne rasprave, niti objaviti moj „ispravak netočnih navoda“ , jer zamislite „ antifašistički“ portal sabh.hr da objavi tekst jedne „okorjele ultradesničarke“ pa su predložili kompromisno rješenje.

Portal je otkazao suradnju sa A.Č i obrisao tekstove u kojima je moje ime u naslovu. Uz konzultaciju sa odvjetnikom takva nagodba je bila prihvatljiva, mada su još neki tekstovi ostali u kojima se moje ime spominje. Ovaj tekst je primjer Černjulovog novinarstva:

https://sabh.hr/proustaski-hrvatski-tjednik-opet-uzeo-na-nisan-antifasiste-ovoga-puta-rezisera-zafranovica-i-matanica-pisca-tomica-i-dezulovica-povjesnicare-jakovinu-i-klasica/

Osobni napadi

Kroz sve tekstove napada mene osobno ; „ Nastavit ću se pozabaviti s Lili Benčik, blogericom i tzv. kolumnisticom…“ POZABAVITI će se sa mnom, kao da sam ja njegovo privatno vlasništvo?
„Po tekstovima koje je objavila i koji su nezakoniti, već je zaslužila ukupno 30-ak godina zatvora i odštete u visini najmanje 200.000 kuna!“ napiše vrsni „stručnjak“, a Sabh.hr objavi takav tekst bez provjere po čemu su moji tekstovi nezakoniti, po kojem Zakonu i u kojem to zakonu piše visina kazne zatvora i visina novčane kazne?
„Potom je nastavila pisati i objavila kobasičasti tekst, ispisujući imena i prezimena velikog broj osoba koja su nastradala pod jugoslavenskom vlašću, to izmrcvari čitatelje“

Ovdje čak i priznaje zločine pod „jugoslavenskom vlašću“ ali ne pokazuje ni
minimum empatije za žrtve, nego „ kobasičasti tekst… izmrcvari čitatelje“-strašno!? Ilustracije radi samo dio njegova „bogatog“ rječnika :
– filo i ustašoidna Hrvatica
– najokorjelija i iskvarenija Hrvatica iz Istre
– simptomatična i vrlo nezgodna blogerica
– psihijatrijski slučaj
– falsifikatorica i lažljiva blogerica
– krivotvoriteljica povijesnih događaja
– umobolni bolesnik
– floskule i prevrtljive tekstove
– pripadam fašističkoj kasti
– degutantna i mrzovoljna Lili Benčik
– poznata klevetnica
– prepotentna mrziteljica antifašizma
Pišem :
– povijesne krivotvorine i
– širim zloćudne dezinformacije
– blogerica i tzv. kolumnistica i istraživačica povijesti Istre desničarskih,
ultradesničarskih i proustaških medija opet bljuje…
– sotonizira iz brojnih proustaških medija
– blogerica non-stop je u potrazi za lažima i falsifikatima
– svaštarije koje objelodanjuje
Objede bez ijednog dokaza, citata ili fusnote , kojim dokazuje svoje riječi.
Na par događaja ću se osvrnuti, istine radi, jer me A.Č. optužuje teškim riječima koje nemaju opravdanja:
U tekstu o Joakimu Rakovcu, napisala sam da su ga ubili njegovi, zbog
povezanosti sa istarskim svećenstvom. Zamjerali su mu da je prijatelj sa
svećenikom Zvonimirom Brumnićem kojeg su partizani osudili na smrt, pa ga je biskup Radossi sklonio u Bazovicu kraj Trsta. Rakovac je nosio u džepu molitvenik Otče budi volja tvoia , biskupa Jurja Dobrile. Tu povezanost sa istarskim svećenstvom komunisti mu nisu oprostili.

Priča o Joakimu Rakovcu i komunističkim zločinima

Priču o sumnjivoj smrti svoga oca potvrdio je njegov sin, pisac, Milan Rakovac. U dokumentarnom filmu MILAN, jasno je rekao da sumnja u službenu verziju kako je umro njegov otac. Jer od cijele ekipa koja je kao upala u zasjedu, samo se njegov otac nije vratio!

https://mojtv.net/kanal/tv-program/310/htv3/2023-01-10/emisija/116075132/u-ime-oca–milan-dokumentarna-serija13

Što se tiče događaja u Trstu 1945.godine, u 40 dana okupacije JNA i
počinjenih zločina, citirala sam dr. Milotića, kojega je papa Franjo odlikovao
visokim odlikovanjem viteza Reda svetog Grgura Velikoga, za izniman
doprinos u promicanju kanonsko-pravne znanosti u Republici Hrvatskoj i
proučavanju povijesti Crkve u Istri.

Prof. dr. sc. Ivan Milotić autor je više od stotinu znanstvenih i stručnih
članaka te više knjiga iz područja rimskog, rimsko-kanonskog, crkvenog,
građanskog, trgovačkog i upravnog prava te jezika u pravu, stručniji je
vjerodostojniji od sabh.hr i A.Č.

U 10,03 minuti dr. Milotić jasno kaže da su Titovi komunisti pobili oko 15.000 ljudi u 40 dana okupacije Trsta , a među njima i nekoliko savezničkih
časnika, što je izazvalo uzbunu kod Saveznika.

Blaćenje mons. Ivana Milovana

Posebno naglašavam članak u kojem se Armando Černjul bjedno, prostački i primitivno osvrće na biskupa u miru Ivana Milovana. Taj tekst izazvao je u meni tugu i ogorčenje. Kako si netko može uzeti za pravo obračunavati se sa biskupom čija je obitelj bila velika žrtva komunističkog terora, a portal sabh.hr takav tekst objavi bez ikakve ograde.

https://sabh.hr/tragom-napisa-brijuni-su-bili-komunis%20ticki-pakao-kaznjenici-odvajali-pepeo-kosti-ubijenih-mons-ivana-milovana-porecko-pulskog-biskupa-u-miru-koji-je-objavio-u-crkvenom-kalendaru-istarska-dani/

Način na koji se A.Č. izražava o biskupu je toliko nemoralan, neetičan da se kosi sa mojim poimanjem kulture življenja, kulture komunikacije i u krajnosti pristojnom ponašanju. Takvi tekstovi odraz su jugo-komunističkog režima, koji po marksističko-lenjinističkoj ideologiji, ne poštuje nikakav moralno- etički sustav vrijednosti osim partijskog-komunističkog kojeg je krojila primitivna partijska vrhuška totalitarnog jednoumlja.

Moram citirati da se točno vidi o čemu pišem:
„Taj Milovan je završio svoju biskupsku karijeru kao nepošten i neugledan čovjek. Ako ovi iz porta narod.hr i zadarskog Hrvatskog tjednika nisu bili upoznati (vjerojatno su znali taj podatak o kome su pisali svi hrvatski mediji i brojni talijanski). Naime, papa Benedikt XVI. je na jednu minutu suspendirao tadašnjeg biskupa Porečko-pulskog kako bi okončao spor biskupije i talijanskih benediktinaca, vlasnika zemljišta i samostana u istarskom naselja Dajla kod Novigrada. Zatim je Kanonskom zakonom 14. lipnja 2012. godine prihvatio OSTAVKU MONS. IVANA MILOVANA OD SLUŽBE PASTORALNOG UPRAVLJANJA POREČKOM I PULSKOM BISKUPIJOM U POREČU!! (pod. A. Č.). Tako je taj pametnjaković prije deset (10) godina postao osramoćen i počeo s pisanjem uvredljivih i klevetničkih tekstova! Ako ima Boga, a moje dvije pokojne bake i djedovi tvrdili su da ima, onda se Bog odavno odrekao Ivana Milovana“.

Nekulturno, arogantno, medijski primitivno, polupismeno piše o biskupu u miru koji ima svoje ime i prezime i zvanje kao. „Taj Milovan“ (a kako će drugačije, kada ne zna napisati jednu kulturnu rečenicu) „ završio svoju biskupsku karijeru kao nepošten i neugledan čovjek“ Nije točno! Sramotna izjava! Ljudski nedostojna!

Biskup u miru Ivan Milovan još uvijek je aktivan, ugledan i poštovan od istarskog vjerničkog puka. Postupio je časno, borio za istarsku zemlju. Borio se da Talijani ne preuzmu ponovno Dajlu. I na kraju Černjul ne napiše da je Vlada RH poništila sva rješenja i Dajlu upisala je kao vlasništvo RH.

Neistine o slučaju Dajla

Naravno da Armandu Černjulu nije do istine, cilj je oklevetati i diskreditirati.
Talijanski su se benediktinci, pokazalo se kasnije na temelju krivotvorenih
dokumenata, htjeli domoći vrijednog zemljišta kod Novigrada u Istri.

Uz tadašnjega porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana, koji se tome protivio, stali su u početku svi hrvatski biskupi, ali i domaći sudovi, no nije bilo dovoljno, jer je kao član komisije kardinal Bozanić potpisao da Dajla ide Talijanima. Tada moćni kardinal Tarcisio Bertone nevjerojatnom je igrom doveo biskupa Milovana u situaciju da mora podnijeti ostavku, zemljište je dodijeljeno Talijanima, a mladi svećenik Dražen Kutleša, postao je novi porečko-pulski biskup.

Biskup Milovan ipak je doživio satisfakciju; novi papa Franjo poslao mu je apostolski blagoslov i čestitku za pedesetu godišnjicu svećeništva, a Općinski sud u Puli 2015. godine je donio presudu da benediktinci iz Praglije nemaju pravo na zemljište samostana u Dajli ni na naknadu za njezinu prodaju drugim osobama i tvrtkama.

Zbog ovog teksta Černjul je napisao da će me tužiti, a ja ga evo čekam spremno.

https://hrvatskepraviceblog.com/2023/01/13/degutantno-novinarstvo-armanda-cernjula-nasuprot-takvog-beskrupuloznog-nemoralnog-i-neetickog-novinarstva-stoji-samo-istina-casno-i-vjerno-sluzenje-svom-narodu-mons-ivana-milovana/

Uredništvo portala sabh.hr se sada ograđuje od pojedinih tekstova: „Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav Uredništva portala sabh.hr“ , ali ih ta rečenica ne oslobađa odgovornosti što takvim tekstovima punim govora mržnje, bez poveznica, bez fusnota ili nekog drugog dokaza obmanjuju čitatelje i zagađuju javni medijski prostor!
Lili Benčik / hrvatskepravice
4.lipnja 2023.godine

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.