SDP-ova interpelacija zbog “Za dom spremni”: Pročitajte što traže!

Foto: Fah

Klub SDP-a u četvrtak je u saborsku proceduru uputio Interpelaciju o radu Vlade radi, kako navode, “njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.”

Pročitajte kakav je zaključak usvojio Odbor za Ustav u vezi s pločom HOS-a u Jasenovcu!

SDP-ovih 28 zastupnika traži od Hrvatskog sabora da “otvori raspravu o toj temi i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse”.

SDP-ov Klub podsjeća da su njegovi zastupnici brzo intervenirali, nakon što je u studenom 2016. u Jasenovcu podignuta spomen ploča s riječima “Za dom spremni”, pred saborskim Odborom za Ustav pokrenuta je rasprava, koja je 14. prosinca 2016. rezultirala Zaključkom kojim se ističe da postavljanje ploče vrijeđa sve žrtve tog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima.

Banac: Znak HOS-a je u Hrvatskoj legalan, pa i na spomen ploči u Jasenovcu

SDP traži saborsku raspravu i obvezivanje Vlade da spriječi korištenje Ustavom i zakonima zabranjenih simbola jer od tada ploča nije maknuta, a nedjelovanje Vlade i relativiziranje ustaških zločina u društvu dovelo do toga da Koordinacija židovskih općina bojkotira obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta, te do narušavanja međunarodnog ugleda Hrvatske.

Saboru predlažu zaključke kojima će utvrditi da je pozdrav “Za dom spremni” korišten kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima tzv. NDH, te da je Vlada dužna u roku osam dana ukloniti Spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima i pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima “Za dom spremni”, kao i da je dužna u roku 15 dana pokrenuti postupak nadzora nad registriranim pravnim osobama koje u svom nazivlju ili znakovlju koriste riječi “Za dom spremni”, te od njih zatražiti promjene statuta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina