SDSS optužio Penavu da je odgovoran za premlaćivanje učenika, on im odgovorio: ‘Kreiraju kaos i sada se čude ako nešto ne štima’

Foto: fah, montaža narod.hr

Učenik 3. razreda Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru koji pohađa nastavu na srpskom jeziku ozlijeđen je u srijedu oko 19 sati na Autobusnom kolodvoru u Vukovaru nakon fizičkog sukoba u kojem je sudjelovalo više mlađih osoba. Radi se o mladiću iz Mirkovaca, koji je rekao da su ga napala šestorica maskiranih maloljetnika, ali i jedan bez kape kojega je on prepoznao kao učenika iste škole, koji pohađa nastavu na hrvatskom jeziku, piše Jutarnji list. 

Mediji su krenuli odmah s povezivanjem ovog događaja s nedavnim istupom Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara.

Penavin odgovor

“Takve teze dolaze iz SDSS-a i ne želim ih uopće komentirati, jer ti ljudi kreiraju kaos i sada se čude ako nešto ne štima”, komentirao je Penava za Jutarnji list, dok je za Večernji dodao: “Očekujem od policije da dobijem puno izvješće o događaju. Žao mi je što je došlo do sukoba i što je mladić ozlijeđen. Uvijek sam protiv nasilja”.

Optužbe SDSS-a

Dragana Jeckov, zastupnica SDSS-a, je rekla kako je napad na učenika rezultat politike koju vodi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Prema njenim riječima Penava je na ovotjednoj konferenciji za novinare, koja je održana dva dana prije napada, srednju školu Nikola Tesla apostrofirao kao problematičnu i onu iz koje dolaze učenici koji se ne dižu dok se intonira himna. Naime, on je na toj konferenciji za novinare, govoreći o „puzajućoj velikosrpskoj politici koja se vodi u Vukovaru”, pokazao video snimak učenika te škole koji su sjedili dok je prilikom utakmice Finala Kupa NS Vukovar u nogometu ostali sjediti za vrijeme intoniranja hrvatske himne, piše Večernji list.

“Napad pada u vremenima u kojima je gradonačelnik Penava dva dana zaredom označio učenike te škole srpske nacionalnosti i samu školu za nedovoljan patriotizam, za nepoštivanje himne i smjestio ih je u kontekst puzajuće velikosrpske agresije, napadajući na taj način ne samo institucije srpske zajednice, ne samo tehničku školu i njezino rukovodstvo, nego i učenike. Pri tome je na službene stranice Grada stavio video sa spomenute utakmice, čime je uz video koji postoji na YouTubeu, mogao direktno dati povoda za ovu vrstu napada”, rekao je Milorad Pupovac.

Tužit će Hrvatski tjednik – nema poziva na na satiru

Najavio je i da će tužiti Hrvatski tjednik koji je objavio naslovnicu na kojoj Pupovac drži odrubljenu glavu dr. Ivana Šretera, u vrijeme Domovinskog rata predsjednika regionalnog kriznog štaba za Zapadnu Slavoniju, kojega su pobunjeni Srbi oteli 1991. godine i otada mu se gubi svaki trag.

“Mene da se dovodi u vezu s ubojstvom nekoga, da sam nekome dlaku s glave skinuo, uzeo tuđi papir ili da sam potaknuo da uradi neko zlo – to može uraditi samo naopak i bolestan um”, rekao je Pupovac.

Ovo je stvar koja je više nego utuživa. Budući da je utuživa tako će biti od mene i tretirana. Oni koji misle da se mogu pozivati na satire da bi ovakve stvari mogle raditi jednom za svagda će morati naučiti, i suci i istražni organi, razliku između te dvije stvari, poručio je Pupovac.

Penava kritizirao politiku koalicijskog partnera SDSS-a

Podsjetimo, Penava je u ponedjeljak, uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, rekao da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je “epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije”.
Iako nije izravno prozvao HDZ, Penava je kritizirao politiku koalicijskog partnera SDSS-a, na čelu s Miloradom Pupovcem.

“Milorad Pupovac je u 12. izbornoj jedinici, od gotovo 139.000 birača dobio 16.166 glasova, a vrlo slično na lokalnoj razini u Vukovaru Srđan Milaković – od mogućih 8697 birača – dobio je samo 794 glasa”, rekao je Penava.

Novinarima je, među ostalim, prikazao i slajd s fotografijom snimljenom u gradskoj četvrti Borovu naselju na kojoj se vidi u snijegu napisano “četiri s”, te kratki video s finalne utakmice Nogometnog središta Vukovar održane prošle godine, a na kojoj se vidi kako izvođenje hrvatske himne učenici Srednje tehničke škole Vukovar, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, prate sjedeći na tribini.

Za takvo ponašanje okrivio je one “koji tu djecu uče ne voliti zemlju u kojoj žive” i “sustav koji je to omogućio”.

> (VIDEO) Ivan Penava: ‘Vukovar je epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije’

> Pupovac zaprijetio Penavi? ‘Pravo je pitanje tko ga vodi u ovu, za njega, poprilično riskantnu avanturu’

Uslijedila je konferencija Milorada Pupovca.

“Pravo je pitanje tko gradonačelnika vodi u ovu, za njega poprilično riskantnu, avanturu. Pravo je pitanje jesu li oni svjesni svih posljedica koje ovo može proizvesti po međuetničke odnose i koje može proizvesti po reputaciju Hrvatske u međunarodnim odnosima”, rekao je Pupovac.

Penavin istup izazvao je i brojne druge reakcije, pa i sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, nakon kojeg je Penava izjavio kako ostaje u HDZ-u i da ima podršku svoje stranke te da se od njega ne može očekivati da se odriče vrijednosti Domovinskog rata.

Pojasnio je da je tada govorio o pozitivnim aspektima procesa mirne reintegracije i zahvalio pripadnicima srpske manjine koji su taj proces prihvatili i nastavili izgrađivati Hrvatsku, ali da je ukazao i na negativne aspekte tog procesa pa tako i na činjenicu što navijači-učenici, koji pohađaju nastavu na srpskom, nisu ustali na hrvatsku himnu, a u osnovnoj školi gdje se nastava održava na srpskom jeziku odlučili su ne primiti darove Grada Splita.

“Iz svega toga, fascinantno je da su mediji izašli s tezom da izlazim iz HDZ-a i da se stvaraju tenzije između mene i premijera”, rekao je Penava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/jutarnji.hr