Suspendirani HSS-ovac Pongrac za Narod.hr: ‘Beljak će požaliti za svoje postupke. Imamo i dokaze da je ženskoj osobi uputio ponižavajuće riječi’

Foto: Fah/Zvonko Pongrac (Fotomontaža: Narod.hr)

Sjednica Glavnog odbora Hrvatske seljačke stranke održana prošlog petka, iznjedrila je novi unutarstranački sukob.

>HSS tvrdi: ‘Na Glavnom odboru nije bilo riječi o ostavci Beljaka i ponovnim izborima’

>Pobuna u HSS-u: Traži se Beljakova ostavka

Marko Petrović predstavnik HSS-a Vukovarsko-srijemske županije, zatražio je na sjednici Beljakovu ostavku, a kada je vodstvo odlučilo ignorirati prijedlog, odbor su odlučili napustili Zvonko Pongrac, Mato Golubčić, predsjednik ŽO HSS-a Vukovarsko-srijemske županije te Ana-Marija Petin, potpredsjednica stranke.

Današnjom odlukom predsjednika HSS-a Kreše Beljaka iz stranke su suspendirana tri člana: Zvonko Pongrac predsjednik HSS-a Osječko-baranjske županije i Regije Slavonija te HSS-ov vijećnik u Skupštini Osječko-baranjske županije, Marko Petrović, dugogodišnji član koji je dugo kotirao u vrhu stranke, kao i još jedan član koji zasad nije htio javno istupiti.

Za Narod.hr, suspendirani član stranke Zvonko Pongrac, odlučio je ispričati viđenje ovog sukoba.

“Suspendirani članovi traže istragu USKOK-a, zbog netransparentnosti financijskog poslovanja.”, istaknuo je Pongrac.

Beljak krši statut i pravila te surađuje s onima od kojih ima podršku, a neistomišljenika se rješava”, napominje Pongrac.

Doznajemo da je predsjednik HSS-a Beljak odluku o suspenziji članova donio samostalno, bez Predsjedništva HSS-a te započeo konačni obračun sa slavonskim stranačkim članovima koji su u više navrata zatražili njegovu ostavku.

Autokratsko vođenje stranke 

“Ili će biti kako Krešo Beljak kaže ili u HSS-u neće biti nikako!“, rekao je suspendirani Pongrac nezadovoljan smjerom kojim je stranka krenula.

“Uzima novac i troši ga kako on želi, a nas podcjenjuje, zato i zahtijevamo od USKOK ili DORH-a da ispitaju financijsko poslovanje HSS-a. Tražili smo kroz stranačka tijela i ne uspijevamo, možda uspiju istražitelji”, kazao je za Narod.hr Pongrac te dodao da je “HSS je u ovom trenutku talac politike Kreše Beljaka.

Na kritike Beljak reagira “agresivno, upada u riječ govornika, prekida i neargumentirano optužuje”, tvrdi Pongrac, te ističe da je licemjerje izašlo na vidjelo prije nekoliko dana.

“Potpisnik je Istanbulske konvencije, a uputio je ženskoj osobi pogrdne i ponižavajuće riječi o čemu imamo dokaze”, navodi. Trenutno nam Pongrac ne može potvrditi o kome je riječ, no možemo nagađati da je riječ o zastupnici Petin koja je također napustila sjednicu s aktualno suspendiranim članovima i prethodno uputila kritike Beljakovom vođenju stranke.

Beljakova izjava o ‘Bratstvu i jedinstvu’

Izjava o Bratstvu i jedinstvu izazvala je negodovanje unutar stranke.

>(VIDEO) Krešo Beljak na prijemu SNV-a: “Duboko vjerujem u bratstvo i jedinstvo srpskog i hrvatskog naroda

“Kao branitelj, mogu posvjedočiti da je i onda ‘bratstvo i jedinstvo’ bilo lažno i ne mogu podržati tu politiku.”, zaključio je Pongrac.

Glasnogovornica HSS-a Ivana Tomić nije bila u mogućnosti dati izjavu te nismo uspjeli doći do komentara predsjednika stranke Kreše Beljaka o gore navedenim optužbama.

Marijana Petir: Beljakove lažirane skupštine ne mislim samo tako pustiti

Podsjetimo, o ponašanju predsjednika Beljaka, očitovala se i europarlamentarka Marijana Petir:

“Čula sam se kolegama koji su bili na Glavnom odboru HSS-a gdje je Krešo Beljak pokušao fizički nasrnuti na predsjednika regionalne organizacije Slavonije te ga izbaciti iz prostorije. Samo zato što on ima drugačije mišljenje”, otkrila je Petir te dodala da je Beljak uveo diktaturu u HSS. On suzbija svačije mišljenje odmah u začetku, a tko ne misli kao on nema što raditi u stranci.”, istaknula je Petir.

>(VIDEO) Marijana Petir: ‘Beljak je nelegalno izabran, a Ministarstvo uprave dokaze već 2 godine čuva u svojoj ladici

Također se osvrnula i na način na koji je Krešo Beljak biran za predsjednika HSS-a.

“Prije dvije godine sam predala sve dokaze o lažiranju skupština na kojima su ustvari nepostojeći delegati birali predsjednike županijskih organizacija i delegate za Glavnu skupštinu, a koji su opet birali Beljaka. Dakle, Beljak je nelegalno izabran. Ministarstvo uprave to već dvije godine čuva u svojoj ladici, a prijavila sam ga i Upravnom sudu. Ne mislim to samo tako pustiti”, poručila je Petir.

Zastupnica HSS-a Ana Marija Petin koja je također napustila sastanak prošlog petka, izjavila je da su iz “slavonske regije još prije par mjeseci upozoravali na ponašanje predsjednika prema članstvu”,

Istaknula je da dio članstva nije zadovoljan smjerom kojim ide HSS te da zbog toga traže sazivanje Izborne skupštine.

“Smatramo da nije dobar način na koji Beljak vodi HSS, vođenje iz centra u Zagreba nije dobro”, kaže Petin.

“Mi smo zatražili da predsjednik podnese odgovornost, da predsjednik više bude komunikativan sa svojim organizacijama. Smatramo da treba sazvati Izboru skupštinu i na taj način riješiti ovaj dio nezadovoljnog članstva”, kazala je Petin i dodala:

“Tražimo da se Glavni odbor s tim usuglasi, da se provede nova Izborna skupština, izabere novo vodstvo koje će slušati ono što članovi i simpatizeri na terenu govore.”

Petin je još jednom odbacila nagađanja da namjerava prijeći u saborski Klub Milana Bandića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr