Šeks odbacuje Grmojine optužbe: “Debelo laže” kada me optužuje za prikrivanje kriminala u Agrokoru

Foto: Fah: fotomontaža: Narod.hr

HDZ-ov veteran i pročelnik stranačkog Savjetodavnog vijeća Vladimir Šeks odbacio je u srijedu optužbe Nikole Grmoje (Most) da je prikrivao kriminal u Agrokoru, ustvrdivši da Grmoja “debelo laže ili se radi o neznalici koja ne zna niti najosnovnije stvari”, jer nije bio državni odvjetnik u vrijeme za koje ga Grmoja optužuje.

Grmoja je u srijedu na konferenciji za novinare predstavio dokumente za koje tvrdi da pokazuju odgovornost Vladimira Šeksa i govore u prilog nužnosti nastavka rada istražnog povjerenstva za Agrokor.

Grmoja je novinarima pokazao faksimil kaznene prijave koju je 1992. podigla Narodna banka Hrvatske protiv Zagrebačke banke zbog nenamjenskog trošenja kredita dodijeljenog Agrokoru i činjenice da je iz trezora HNB-a nestalo šest milijuna njemačkih maraka. Pritom je za političku odgovornost prozvao Šeksa ustvrdivši da kao tadašnji državni odvjetnik nije podigao optužni prijedlog u tom slučaju.

Šeks je Hini izjavio da u prijavi koju je Grmoja pokazao medijima stoji da je 6. veljače 1992. godine podignuta kaznena prijava protiv Zagrebačke banke i glavnog direktora Franje Lukovića jer je iz trezora nestalo šest milijuna njemačkih maraka.

U toj prijavi, rekao je Šeks, ne radi se o kaznenoj prijavi već o prijavi za privredne prijestupe. Ta je prijava za privredni prijestup 6. veljače 1992. godine upućena Okružnom javnom tužilaštvu u Zagrebu, ističe Šeks, a on je državnim tužiteljem postao sredinom travnja iste godine.

“Grmoja drsko laže ili je notorna neznalica kada mene optužuje za prikrivanje kriminala u Agrokoru. Ta kaznena prijava nije bila naslovljena na mene već na okružnog javnog tužitelja Tužilaštva u Zagrebu. Ništa nisam prikrivao i nemam nikakve veze s tim jer sam državnim tužiteljem postao sredinom travnja iste godine”, rekao je.

Stoga Šeks “idiotizmom prve vrste” naziva Grmojine optužbe da nije podnio optužni prijedlog i da je prikrivao kriminal u Agrokoru.

Podsjetio je kako ga je Grmoja prije desetak dana optužio da je “u ladicu” stavio izvješće Financijske policije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju od 15. ožujka 1994. godine.

Ustvrdivši kako se i tu radi o Grmojinoj lažnoj tvrdnji, Šeks je rekao kako nije ništa prikrio već je, nakon što je 15. ožujka 1994. od Financijske policije primio Izvješće o uočenim nepravilnostima u kontroli poslovanja Agrokora u vezi nenamjenskih kredita, odmah 22. ožujka 1994. poslao izvješće glavnom državnom odvjetniku Krunoslavu Olujiću, zatraživši pokretanje odgovarajućeg postupka i izvješće o postupkovnim radnjama.

Kako nije dobio odgovor od Olujića, isti dopis ponovio je 9. svibnja 1994. i 14. srpnja iste godine. “U tri navrata od glavnog državnog odvjetnika tražim da me izvijesti što su poduzeli u vezi s kontrolom koju je provela Financijska policija u Zagrebu”, naglasio je Šeks.

Smatra da se i u tom slučaju radi o Grmojinoj “krupnoj laži kojom ga želi diskreditirati”, te podsjeća kako je na zadnjoj sjednici istražnog povjerenstva za Agrokor bivši ministar financija Zoran Jašić rekao da Šeks, kao potpredsjednik Vlade 1994. godine, nije stavio u ladicu tu prijavu već ju je uputio državnom odvjetništvu.

> Grmoja pokazao dokumente i optužio Šeksa za prikrivanje kriminala u Agrokoru, Šeks bez komentara

Podsjetimo, Nikola Grmoja (Most), član istražnog povjerenstva za Agrokor Nikola Grmoja u srijedu je na konferenciji za novinare predstavio nove dokumente za koje tvrdi da pokazuju odgovornost Vladimira Šeksa i idu u prilog nužnosti nastavka rada istražnog povjerenstva za Agrokor.

Grmoja je novinarima pokazao faksimil kaznene prijave koju je 1992. podigla Narodna banka Hrvatske protiv Zagrebačke banke, zbog nenamjenskog trošenja kredita dodijeljenog Agrokoru i činjenice da je iz trezora HNB-a nestalo 6 milijuna njemačkih maraka, rekao je Grmoja te istaknuo političku odgovornost Vladimira Šeksa koji kao državni odvjetnik nije podigao optužni prijedlog u tom slučaju.

Prije desetak dana Grmoja je Šeksa optužio da je “u ladicu” stavio izvješće Financijske policije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju od 15. ožujka 1994. godine, napisavši da je Šeks sam potvrdio da je znao za nepravilnosti u Agrokoru koje nisu rezultirale optužnim prijedlogom.

“Pustio sam namjerno da se Vladimir Šeks još dublje ukopa. I da napokon javnosti otkrije sve što je o Agrokoru znao još 1993. Jer, kako nas je sam Šeks izvijestio, on je upravo te godine dobio informaciju da su u pitanju sumnjive transakcije vezane za Agrokor. Poslana je Financijska policija da ispita je li to istina. Kada je 1994. utvrđeno da su posrijedi malverzacije, Šeks je i to dobio na znanje, a on je tada cijeli predmet spremio u ladicu. I nakon 23 godine, jučer ga izvukao van. Trebalo mu je samo sat, dva vremena, jer je znao gdje je fasickl pohranjen obzirom da je upravo on to učinio”, istaknuo je Nikola Grmoja.

“Otpuhnuo je prašinu, uzeo prvi dokument iz 1993. i posjetio sve medije kako bi ga predočio. Dokument iz 1994. ostavio je u ladici. Upravo taj dokument sam ja na press konferenciji predstavio!

Podsjetit ću da je riječ o izvješću Financijske policije iz 1994. kojim je Šeks kao potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku upozoren na nepravilnosti u Agrokoru i nenamjensko trošenje kredita, u kojima je sudjelovala i primarna emisija Narodne banke Hrvatske. Šeks je odmah znao o čemu je riječ.

To samo potvrđuje kako ovaj dokument koji imam, čak ni iskusnom Vladimiru Šeksu, koji se nagledao dokumenta i spisa u 40 godina svoga djelovanja, nije bio tako minoran kako se želi prikazati. Čak štoviše, politički pregaoci HDZ-a na čelu s Milijanom Brkićem samo pola sata nakon moje press konferencije, na istražnom su povjerenstvu predložili nove, dodatne svjedoke: tadašnjeg državnog odvjetnika Stjepana Hercega i njegova nasljednika Krunislava Olujića, kako im je Šeks to dojavio.

Medijska ofenziva nastavljena je hodočašćenjem po svim televizijama gdje je Šeks „mahao” papirima iz 1993. koji navodno potvrđuju da je saznanja o nepravilnostima u Agrokoru proslijedio nadležnima. No, nije odgovorio na pitanje što je napravio s izvješćem Financijske policije, samo je potvrdio da je operacija Agrokor počela godinu ranije. Ovakve nepravilnosti morale su rezultirati optužnim prijedlogom koji je trebalo podnijeti tadašnje Okružno javno tužilaštvo.

No, to se nije dogodilo. Sada je jasno da je Šeks to spriječio! I nikada o tome nije govorio. A onda se eto drznuo netko „ući“ u njegov sektor i zagrebati. Ovo je zaista potvrda što sve kriju ladice, pretinci i odjeljci i da se isplati prekopati državne arhive.

Iskusnom pravniku, bivšem tužitelju, Vladimiru Šeksu nije palo na pamet podići kaznenu prijavu protiv Todorića, kao što je to učinio Božo Petrov. Nije mu, kao dugogodišnjem saborskom zastupniku, palo na pamet progovoriti o ovakvim malverzacijama iako je reakcija institucija izostala.

Ovih dokumenata sjetio se tek kad je trebalo spašavati svoj obraz, ali i obraz svog političkog „posinka“ Andreja Plenkovića. Savjetovao ga je, kaže, da se riješi Mosta i da ide u koaliciju s HNS-om i uz to odigrao ključnu ulogu u ohrabrivanju Ivana Vrdoljaka preko određenih punktova da uđe u tu koaliciju.

Vjerojatno ga savjetuje i kako se godinama na sigurnom čuvaju dokumenti. Šeks tvrdi da ja predimenzioniram njegovu ulogu, ali Hrvatskoj je sasvim svejedno je li Plenković izabrao Šeksa za glavnog savjetnika ili su Šeks i “apostoli” izabrali Plenkovića za premijera. U oba slučaja kontinuitet političkog Agrokora se nastavlja.

I na kraju, evo poruke Šeksu: Vladimire, dajte, provjetrite i ostale ladice! Spremni smo. Naložite Milijanu Brkiću da dopusti da vas transferiramo pred istražno povjerenstvo pa da predočimo argumente. I jučer sam Vas predložio za svjedoka, ali su HDZ i HNS “upalili crveno”. Valjda ne bez razloga”, zaključio je Nikola Grmoja na Facebooku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs