Šeks tvrdi da HNS ne može izaći iz koalicije s HDZ-om: ‘Plenkovićeva pozicija nije uopće ugrožena’

Foto: snimka zaslona

Vladimirom Šeks, savjetnikom predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji je imao veliku ulogu u sastavljanju koalicije HDZ-a i HNS-a nakon što je premijer iz Vlade izbacio Most, progovorio je za Večernji list o poziciji Andreja Plenkovića, budućnosti saveza HDZ-a i HNS-a, rekonstrukciji Vlade, Plenkovićevim izazivačima u intervjuu koji je vodila Iva Puljić-Šego, a kojega djelomice prenosimo.

Kao jedan od arhitekata koalicije HDZ-a i HNS-a, kako gledate na poruke HNS-ova župana Posavca da HNS treba izaći iz Vlade?

Nisam nikakav arhitekt te koalicije, nego sam Andreju Plenkoviću iznio savjetničko mišljenje da treba raskinuti koaliciju s Mostom. Na razne ideje koje iznose različiti akteri HNS-a treba gledati s goleme stijene soli jer je to sve u funkciji njihovih unutarstranačkih odnosa. Vrdoljak se više neće kandidirati za šefa HNS-a, a Posavec hoće i vodi svoju kampanju. O eventualnom raskidu koalicije, kao i sklapanju koalicije, odlučuje Predsjedništvo i Središnji odbor HNS-a. Ta su stranačka tijela odlučila i o savezu HNS-a s HDZ-om.

Hoće li preživjeti koalicija HDZ-a i HNS-a?

Ne vidim realnu situaciju i mogućnost da bi HNS razvrgnuo savez s HDZ-om.

Što kažete na Stierove poruku i očitu kandidaturu za predsjednika HDZ-a? Je li Plenkovićeva pozicija time ugorožena?

Stier je vrlo precizno i jasno izrazio ambiciju za kandidaturu na mjesto predsjednika HDZ-a. Plenkovićeva pozicija nije uopće ugrožena. Postoji disbalans između recentnih uspjeha Vlade u raznim sferama, od uspjeha na europskom do uspjeha na domaćem planu, ali ti uspjesi zamagljeni su produkcijom različitih afera.

>Izgledni budući predsjednik HNS-a Posavec: ‘Sada, kada je reforma obrazovanja počela, HNS može izaći iz koalicije s HDZ-om’

>(VIDEO) Šeks o Škorinoj kandidaturi: ‘Uzalud vam trud svirači’

>Šeks o HDZ-ovoj koaliciji s HNS-om: ‘Nisu bitna načela, bitno je bilo ne ići na izbore’

Dobar dio medija vodi križarski rat protiv Plenkovića i HDZ-a. Hrvatska je postigla kolosalan uspjeh time što je ministrica Pejčinović-Burić postala glavna tajnica Vijeća Europe, Plenković je bio glavni pregovarač u Bruxellesu, ali sve to zamagljeno je kanonadom loših vijesti.

Hoće li glasanje u Saboru za nove ministre proći glatko?

Plenković je dobio bianco podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i mora imati potpuno odriješene ruke u rekonstrukciji Vlade.

Okuplja li se oko Penave Plenkovićeva oporba i postoji li mogućnost da se i on kandidira za predsjednika HDZ-a?

Nemam nikakvih informacija o Penavi.

Cijeli intervju pročitajte u Večernjem listu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list