Senat poziva studente i profesore FF-a da poštuju zakonsku i statutarnu proceduru

Foto: fah

Senat Sveučilišta u Zagrebu raspravljao je na sjednici u utorak i o stanju na svojoj sastavnici – Filozofskome fakultetu (FF), donio o tomu zaključke u pet točaka, a u petoj točki pozvao sve profesore, djelatnike i studente Filozofskog fakulteta da poštuju zakonsku i statutarnu proceduru.

Senat odlučio: Željko Holjevac ostaje v.d. dekana Filozofskog fakulteta, ništa od Budaka

“Senat Sveučilišta u Zagrebu poziva sve profesore, djelatnike i studente FF-a da poštuju zakonsku i strukturalnu proceduru unutar koje mogu ostvariti sve svoje zadaće i postići sve ciljeve za koje se na regularnim tijelima u okviru njihovih ovlasti demokratskim postupkom i voljom većine odluče”, jedan je od zaključaka sjednice Senata koje je potpisao rektor Damir Boras, a o kojima je, nakon završetka sjednice, priopćenjem izvijestio Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Stanje na FF-u bila je jedna od točaka sjednice Senata i to zadnja u nizu, a na dnevni red uvrštena je nakon što su to zatražili predstavnici toga fakulteta, imenovani na izvarednoj sjednici Fakultetskoga vijeća FF-a koju nije sazvao obnašatelj dužnosti (o.d.) dekana profesor Željko Holjevac, a održana je 21. studenoga ove godine, na njoj su imenovani novi članovi Senata, za novoga o.d. dekana predlažen profesor Neven Budak i pokrenut je postupak izbora novoga dekana.

Potporu novoimenovanim članovima fakultetskoga Senata u utorak je izrazilo i više od 200 studenata i profesora koji su u prosvjednoj povorci stigli pred sveučilišni Rektorat prije početka sjednice Senata.

Sastanak 21. studenoga sazvan protivno odredbama Statuta, zaključci nisu pravovaljani

Uz napomenu da je primio na znanje obavijest o sastanku održanu 21. studenoga, te o deklaraciji i zahtjevima prisutnih djelatnika i studenata, Senat zagrebačkog Sveučilišta je zaključio kako je sastanak održan na FF-u 21. studenoga sazvan protivno odredbama Statuta FF-a i sastav mu je bio nepropisan pa se ne može smatrati sjednicom Fakultetskoga vijeća FF-a.

Na Filozofskom fakultetu ‘smijenili’ Holjevca, a ‘izabrali’ Budaka – znate li tko je on?

Iz toga pak slijedi da se ni zahtjevi niti prijedlozi toga neformalnog skupa (u smislu Statuta i zakona) ne mogu smatrati pravovaljanim zaključcima ni odlukama Fakultetskoga vijeća.

“Ne dovodeći ničim u pitanje demokratsko pravo da većina članova u Vijeću Filozofskog fakultata u zakonitome i statutarnome sastavu donosi odluke iz svoje statutarne nadležnosti, Senat traži da imenovani o.d. dekana Željko Holjevac sazove regularnu sjednicu Fakultetskoga vijeća u što kraćem roku nakon što novoizabrani Studentski zbor u skladu sa Statutom izabere svoje predstavnike u Fakultetsko vijeće”, zaključio je Senat zagrebačkog Sveučilišta. Očekuje da se na toj redovitoj sjednici riješe nagomilane točke tekućih poslova i pokrene postupak za izbor dekana FF-a.

U zaključcima se također navoda kako “Senat sa žaljenjem utvrđuje da je zbog neprihvaćanja poziva o.d. dekana Željka Holjevca na sjednice Fakultetskoga vijeća u redovitome sastavu i zahtjeva da se one održe u nepropisnu sastavu, paralizirano redovito poslovanje Filozofskog fakultata, što je u stotinama slučajeva već pogodilo profesore, djelatnike i studente toga fakulteta, kao i djelatnike niza akademskih institucija”.

O.d. dekana Holjevac čestitao novoizabranim studenticama i studentima u Studentski zbor FF-a

O. d. dekana Željko Holjevac uputio je, nakon sjednice Senata zagrebačkog Sveučilišta, priopćenje profesorima, studentima i djelatnicma FF-a u kojemu je čestitao studenticama i studentima koji su, kao kandidati na ponovljenim izborima 7. i 8. prosinca ove godine, izabrani u Studentski zbor FF-a. Zahvalio je svim studenticama i studentima koji su iskoristili svoje biračko pravo, kao i svim članicama i članovima izbornih tijela na profesionalno provedenim izborima.

Holjevac očekuje da će se, nakon što istekne propisani rok za prigovore i završi postupak utvrđivanja izbornih rezultata, u skladu s pravilnikom o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sveučilišnih sastavnica, što skorije sazvati konstituirajuća sjednica Studentskoga zbora koji treba izabrati članove Fakultetskoga vijeća i njihove zamjenike iz redova studenata vodeći računa i o odredbama Statuta FF-a.

Najavio je da će odmah nakon toga sazvati sjednicu Fakultetskoga vijeća u punom sastavu na kojoj će se pokrenuti postupak izbora novoga dekana i rješavanje nagomilanih predmeta.

“Imajući na umu svoja ranija obraćanja fakultetskoj javnosti i zaključke sveučilišna Senata u vezi sa stanjem na FF-u od 13. prosinca 2016., izražavam iskreno žaljenje svim kolegicama i kolegama čiji predmeti još nisu riješeni zbog nemogućnosti da se ranije sazvove Fakultetsko vijeće u redovitome sastavu”, istaknuo je Holjevac. Zahvalio je svima na razumijevanju i strpljenju, te izrazio nadu se da će se ti predmeti uskoro riješiti.

Holjevac je zaključio kako iskreno vjeruje da će FF u zakonitoj i statutarnoj proceduri, demokratskim postupkom i voljom većine u Fakultetskome vijeću, uskoro izaći iz krize upravljanja, za što su pak, ocijenio je, provedeni studentski izbori stvorili potrebne preduvjete.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina