Senat poziva studente i profesore FF-a da poštuju zakonsku i statutarnu proceduru

Foto: fah

Senat Sveučilišta u Zagrebu raspravljao je na sjednici u utorak i o stanju na svojoj sastavnici – Filozofskome fakultetu (FF), donio o tomu zaključke u pet točaka, a u petoj točki pozvao sve profesore, djelatnike i studente Filozofskog fakulteta da poštuju zakonsku i statutarnu proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senat odlučio: Željko Holjevac ostaje v.d. dekana Filozofskog fakulteta, ništa od Budaka

“Senat Sveučilišta u Zagrebu poziva sve profesore, djelatnike i studente FF-a da poštuju zakonsku i strukturalnu proceduru unutar koje mogu ostvariti sve svoje zadaće i postići sve ciljeve za koje se na regularnim tijelima u okviru njihovih ovlasti demokratskim postupkom i voljom većine odluče”, jedan je od zaključaka sjednice Senata koje je potpisao rektor Damir Boras, a o kojima je, nakon završetka sjednice, priopćenjem izvijestio Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Stanje na FF-u bila je jedna od točaka sjednice Senata i to zadnja u nizu, a na dnevni red uvrštena je nakon što su to zatražili predstavnici toga fakulteta, imenovani na izvarednoj sjednici Fakultetskoga vijeća FF-a koju nije sazvao obnašatelj dužnosti (o.d.) dekana profesor Željko Holjevac, a održana je 21. studenoga ove godine, na njoj su imenovani novi članovi Senata, za novoga o.d. dekana predlažen profesor Neven Budak i pokrenut je postupak izbora novoga dekana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potporu novoimenovanim članovima fakultetskoga Senata u utorak je izrazilo i više od 200 studenata i profesora koji su u prosvjednoj povorci stigli pred sveučilišni Rektorat prije početka sjednice Senata.

Sastanak 21. studenoga sazvan protivno odredbama Statuta, zaključci nisu pravovaljani

Uz napomenu da je primio na znanje obavijest o sastanku održanu 21. studenoga, te o deklaraciji i zahtjevima prisutnih djelatnika i studenata, Senat zagrebačkog Sveučilišta je zaključio kako je sastanak održan na FF-u 21. studenoga sazvan protivno odredbama Statuta FF-a i sastav mu je bio nepropisan pa se ne može smatrati sjednicom Fakultetskoga vijeća FF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Filozofskom fakultetu ‘smijenili’ Holjevca, a ‘izabrali’ Budaka – znate li tko je on?

Iz toga pak slijedi da se ni zahtjevi niti prijedlozi toga neformalnog skupa (u smislu Statuta i zakona) ne mogu smatrati pravovaljanim zaključcima ni odlukama Fakultetskoga vijeća.

“Ne dovodeći ničim u pitanje demokratsko pravo da većina članova u Vijeću Filozofskog fakultata u zakonitome i statutarnome sastavu donosi odluke iz svoje statutarne nadležnosti, Senat traži da imenovani o.d. dekana Željko Holjevac sazove regularnu sjednicu Fakultetskoga vijeća u što kraćem roku nakon što novoizabrani Studentski zbor u skladu sa Statutom izabere svoje predstavnike u Fakultetsko vijeće”, zaključio je Senat zagrebačkog Sveučilišta. Očekuje da se na toj redovitoj sjednici riješe nagomilane točke tekućih poslova i pokrene postupak za izbor dekana FF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zaključcima se također navoda kako “Senat sa žaljenjem utvrđuje da je zbog neprihvaćanja poziva o.d. dekana Željka Holjevca na sjednice Fakultetskoga vijeća u redovitome sastavu i zahtjeva da se one održe u nepropisnu sastavu, paralizirano redovito poslovanje Filozofskog fakultata, što je u stotinama slučajeva već pogodilo profesore, djelatnike i studente toga fakulteta, kao i djelatnike niza akademskih institucija”.

O.d. dekana Holjevac čestitao novoizabranim studenticama i studentima u Studentski zbor FF-a

O. d. dekana Željko Holjevac uputio je, nakon sjednice Senata zagrebačkog Sveučilišta, priopćenje profesorima, studentima i djelatnicma FF-a u kojemu je čestitao studenticama i studentima koji su, kao kandidati na ponovljenim izborima 7. i 8. prosinca ove godine, izabrani u Studentski zbor FF-a. Zahvalio je svim studenticama i studentima koji su iskoristili svoje biračko pravo, kao i svim članicama i članovima izbornih tijela na profesionalno provedenim izborima.

Holjevac očekuje da će se, nakon što istekne propisani rok za prigovore i završi postupak utvrđivanja izbornih rezultata, u skladu s pravilnikom o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sveučilišnih sastavnica, što skorije sazvati konstituirajuća sjednica Studentskoga zbora koji treba izabrati članove Fakultetskoga vijeća i njihove zamjenike iz redova studenata vodeći računa i o odredbama Statuta FF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će odmah nakon toga sazvati sjednicu Fakultetskoga vijeća u punom sastavu na kojoj će se pokrenuti postupak izbora novoga dekana i rješavanje nagomilanih predmeta.

“Imajući na umu svoja ranija obraćanja fakultetskoj javnosti i zaključke sveučilišna Senata u vezi sa stanjem na FF-u od 13. prosinca 2016., izražavam iskreno žaljenje svim kolegicama i kolegama čiji predmeti još nisu riješeni zbog nemogućnosti da se ranije sazvove Fakultetsko vijeće u redovitome sastavu”, istaknuo je Holjevac. Zahvalio je svima na razumijevanju i strpljenju, te izrazio nadu se da će se ti predmeti uskoro riješiti.

Holjevac je zaključio kako iskreno vjeruje da će FF u zakonitoj i statutarnoj proceduri, demokratskim postupkom i voljom većine u Fakultetskome vijeću, uskoro izaći iz krize upravljanja, za što su pak, ocijenio je, provedeni studentski izbori stvorili potrebne preduvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.